Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 28.04.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
3
kaydet

En iyi beslenme biçimlerinden: Nordik diyet

Akdeniz diyetiyle benzerlik gösteren ve en iyi diyetler listelerinde yer alan Nordik diyet nedir ve nasıl ugulanır? Gelin öğrenelim.

En iyi beslenme biçimlerinden: Nordik diyet

Sağlıklı beslenmenin öneminin gittikçe artması, bu alanda pek çok farklı yöntemin geliştirilmesine neden oluyor. Her gün farklı bir beslenme biçimi duyuyor ve hangisinin bize uygun olduğunu anlama konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Biz de bu sorunu çözebilmek için çeşitli beslenme biçimlerini sizin için kaleme alıyoruz. İşte bu beslenme biçimlerinden biri kilo vermenin yanında hem zihinsel hem fiziksel olarak gelişimi destekleyen Nordik diyet, daha fazla meyve, sebze ve tahıl tüketimine odaklanır.

Nordik diyet nedir?

İskandinav ülkeleri olan Norveç, Danimarka, İsveç, Finlandiya ve İzlanda’nın yerel kaynaklı yiyeceklerine odaklanan beslenme şekline Nordik diyet denmektedir. 2004 yılında İskandinav ülkelerinde gittikçe artan obezite oranlarını düşürmek ve sürdürülemez tarım uygulamalarını tekrar ele almak amacıyla bir grup beslenme uzmanı, bilim insanı ve şefler tarafından geliştirilmiştir. Hem yerel kaynakları hem de sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilen gıdaları öne çıkaran Nordik diyet, bu açıdan da çevresel yönüyle iyi bir seçim sunmaktadır.

Nordik diyet, İskandinav halkının yüzlerce yıl önceki beslenme şeklini yansıtmak yerine; daha çok günümüz İskandinav ülkelerinde yerel olarak bulunabilen sağlıklı yiyecekleri öne çıkarmak için düşünülmüştür.

Nordik diyet nasıl uygulanır?

İskandinav diyeti olarak da bilinen Nordik diyet içerisinde yenilebilen ve yenilemeyen besinler yer alır. Sağlıklı kabul edilenlere yoğun bir şekilde odaklanırken aynı zamanda geleneksel, sürdürülebilir ve yerel kaynaklı yiyeceklere de vurgu yapılır.

Nordik diyette sık tüketilebilecek besinler arasında sebzeler, meyveler ve baklagiller ile kepekli tahıllar yer almaktadır. Kabuklu yemişler ve çavdar ekmeği de tüketilebilir. Deniz ve göl balıklarının yanında az yağlı süt ürünleri öne çıkar. Bunun yanında av etleri, peynir ve yoğurt ile tavuk yumurtalarının ölçülü olarak tüketilmesi gerekir. Diğer hayvansal yağlar ve kırmızı et oldukça nadir tüketilir. Ancak Nordik diyette de her sağlıklı beslenme programında olduğu işlenmiş ya da şekerli gıdalardan uzak durulması gerekir.

İskandinav diyeti ve Akdeniz diyeti

Nordik diyet pek çok noktadan Akdeniz diyetiyle benzerlik göstermektedir. Her iki beslenme yönteminde de bol miktar tatlı su balıklarını tüketmek, mevsimsel sebze ve meyvelerle beslenmek öne çıkar. Aynı şekilde ikisinde de süt ürünleri, kırmızı et, işlenmiş gıdalar ve şekerin tüketilmesi sınırlıdır.

Nordik diyet ve Akdeniz diyeti arasındaki temel fark ise yağlardır. Akdeniz diyeti zeytinyağı önerirken, İskandinav diyeti kanola yağı olarak bilinen kolza yağını tercih eder.

Nordik diyetin faydaları nelerdir?

Nordik diyet işlenmiş gıdalar yerine tek bileşenli sağlıklı besinleri vurgular. Bu nedenle de sağlıklı bir beslenme alışkanlığı sunar. Nordik diyet kilo verme programından daha çok ömür boyu sürecek sağlıklı bir  beslenme yaklaşımını teşvik eder. Mevsimsel yiyeceklerin yanında bitki bazlı beslenme, kompleks karbonhidratlar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağ içeriklerini öne çıkarır. Bu dengeli örüntüsüyle Nordik diyet en iyi diyetler listelerinde ilk sıralarda yer almaktadır.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Kezbannur Sarı

Kezbannur Sarı örnek bir nordik diyet verilebilirdi bence.kırmızi et az deniyor mesela ne kadar az?ayda 1 mi vs gibi.biraz daha detay içerse daha iyi olurdu

28.04.2021
Yanıtla
Yağmur Bakır

Yağmur Bakır 13 günlük bir diyet, 13 gün bitiminde 3 ay diyete ara erip sonra tekrar 13 gün diyet şeklinde. Örn

12.05.2021
Yanıtla
Veysel Ahmet Yetkin

Veysel Ahmet Yetkin Vay arkadaş. Afrika'da insanlar yiyecek bulamıyor fakat onu sömüren Avrupa'da ülkeler kendilerine has diyet geliştiriyorlar. Sömürgeciliğin, refah eşitsizliğinin, hak ihlali ve hırsızlığının ve aymazlığın en büyük göstergesi olsa gerek şu durum.

18.05.2021
Yanıtla