En sevilen yaz meyvelerinin yararları ve kalorileri
Hangi yaz meyvesi neye iyi geliyor, kaç kaloriden oluşuyor ve ne kadar şeker içeriyor?

Yaz ve kış meyvelerinin yeri ayrı olsa da kabul edelim ki çoğumuz yazın daha çok meyve yiyoruz. Öğle sıcağında serinlemek için yapılan buzlu smoothie’ler, “sıcaktan bir şey yiyesim gelmiyor” diye diye karpuz peynirle geçiştirilen öğünler yaz günlerinin klasiklerinden. Madem ki yaz meyvelerinin yeri ayrı, biz de bu mevsimde en çok tüketilen bazı meyvelerin önce genel etkilerinden, sonra da ayrı ayrı yararlarından ve kalorilerinden bahsedelim.
Yazın açık havada daha sık zaman geçirildiği için terlemeyle birlikte vücutta dehidrasyon, yani sıvı kaybı oluşuyor ve bunun sonucunda cilt hassasiyetleri, vitamin ve mineral eksiklikleri gibi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Yaz meyveleri işte bu noktada çok önemli görevler üsteleniyor. Vücuda ihtiyaç duyduğu enerji ve besin değerlerini vermekle kalmayıp hem serinletiyor hem de susuzluğu gideriyor. Salataların ve tatlıların içinde ya da tek başına yenebilen meyvelerin, doğal birer tatlı olduklarından ilave şeker gerektirmemeleri de cabası. İşte yaz meyveleri ve özellikleri:
Karpuz
Karpuz %92 su içeriği ile tam bir hidrasyon kahramanı olduğu için serinletirken aynı zamanda susuzluğu da gideriyor. Ayrıca güneşin zararlı etkilerini azaltma gibi bir etkisi de var. Beta karoten ve likopen gibi antioksidanlarla dolu bu meyve göz sağlığı için önemli olan A vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini bakımından da oldukça zengin. Aynı zamanda içeriğindeki bağışıklık sistemini destekleyen B6 vitamini de kas kramplarının önlenmesine destek oluyor. 100 gramında 30 kalori bulunan karpuz 6 gram şeker içeriyor.
Portakal
Uzmanlara göre terleme yoluyla potasyum kaybedildiğinde kas krampları yaşama riski artıyor. Portakal ise potasyum bakımından oldukça zengin olan meyvelerin başında geliyor. Orta boy bir portakal yaklaşık 70 gramken içeriğinde 12 gram doğal şeker barındırıyor. Yaklaşık %80 oranında su içerdiği için de birkaç dilimiyle bile susuzluğun giderilmesine yardımcı olduğu söylenebilir.
Çilek
Birçoğumuz için yaz mevsimi anlamına gelen çileğin en verimli ayları nisan-haziran arası. Ancak çilek satın aldıktan sonra tazeliğini kaybetmeden tüketmek gerekiyor. Zira doğal şeker toplandıktan sonra nişastaya dönüşmeye başladığından meyveler zamanla ekşiyerek tortulanıyor. Çilek C vitamini, lif ve manganez bakımından zengin bir meyve. Aynı zamanda iyi bir potasyum ve folat kaynağı olan çileğin 100 gramı 33 kalori ve bunun sadece 4.9 gramı şekerden oluşuyor. Tüm bu özellikleri sayesinde kanser hücreleriyle mücadele eden bu meyve aynı zamanda bağışıklık artırıcı, iltihap sökücü ve kan şekerini düzenleyici etkiye sahip.
Şeftali ve Kayısı
Taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilen şeftali ve kayısı yüksek oranda lif içermeleriyle öne çıkıyor. Her iki meyve de A vitamini ve antioksidan beta karoten açısından çok zengin. 100 gramı 39 kalori olan şeftalinin 8 gramı şekerken, 100 gramında 48 kalori bulunduran kayısı 9 gram şeker içeriyor. Şeftali bunlara ek olarak içeriğinde bol miktarda C vitamini de barındırıyor. Öte yandan iki meyve de doymuş yağ ve sodyumu çok düşük oranlarda içeriyor. Bu besinleri taze ürün satan yerlerden alarak yararlarından maksimum seviyede faydalanabilirsiniz.
Özellikle ara öğünlerde taze meyve yiyerek yaz boyunca susuzluğunuzu giderebilir ve besin eksikliklerinden kaynaklanabilecek mevsimsel sağlık sorunlarından korunabilirsiniz.
Burcu Göksel Kısır
09.08.2019Deniz Yeşilırmak yemeyin
09.08.2019Beyza Dağ Her gün bi kere, ara öğünde muz yemenin sakıncası var mı acaba kilo verimi açısından?
16.08.2019Münevver Baltalı Muzun şeker oranı çok yüksek değil mi? Bmce yeme kilo vermek istiyorsan
16.08.2019Umut Usta Diyet yapiyorsaniz gunde 1 tane muz yemenin hicbir sakincasi yoktur
17.08.2019Beyza Dağ Teşekkürler
17.08.2019Gözde Özsavran Ama sizin uygulamanız da şeftali 100 kalori yazıyor
05.09.2019