Akdeniz Diyeti Grubu

24.08.2017 1
D**** D*****

Bölgesel olarak diyetlerdeki toplam yağ, zeytinyağı, şarap, süt, peynir, et çeşidi, meyve ve sebze tüketimleri arasında farklılıklar olsa da, Akdeniz ülkelerinin genel bir mutfak kültürü vardır ve bu kültür "Akdeniz diyeti" olarak tanımlanır. Yani Türklerin de beslenme alışkanlıklarına oldukça uygundur.

Tahıl, zeytin, üzüm, ekmek, makarna, zeytinyağı, şarap, sebze, meyve, balık, et (az miktarda), yoğurt, peynir, bakliyat ve yağlı tohumlar Akdeniz besin modelinin temelini kapsar.

Birçok araştırma Akdeniz Diyetinin sağlık üzerine olumlu etkileri bulunduğunu ispatlamıştır.

Başta kardiyovasküler hastalıklar, kanser, diyabet, obezite ve oksidatif stresle alakalı hastalıklardan koruyan etkisi vardır.

Hipertansiyonu önlemek ve tedavi etmek için 1999 ile 2005 yılları arasında 9.408 erkek ve kadının dahil olduğu prospektif bir kohort çalışmada Akdeniz Diyetinin etkisi incelenmiş. 10 yıl boyunca Akdeniz diyeti uygulanması sonucunda ölüm oranlarında yaklaşık %20'lik bir azalma tespit edilmişir.

Zeytinyağı tekli yüksek doymamış yağ asitleri başta oleik asit olmak üzere ve sağlıklı polifenoller içeriğinden dolayı Akdeniz Diyetinin ana unsurlarından biridir. Zeytinyağında bulunan fenolik bileşikler; lipoperoksidasyonu önler, lipit profilinde olumlu değişimler sağlar ve antitrombotik özelliklere sahiptir.

FDA’ya göre günde yaklaşık 2 yemek kaşığı (23 gr) zeytinyağı tüketimi kalp hastalığı riskini azaltabilir. Sızma zeytin yağı sıcak yemeklerde ve soğuk yemek için de salata sosunda ve sızma zeytin yağı da bandırıp yemede kullanılmaktadır.

Akdeniz Diyeti uygulayanlar burada buluşuyor!

Cevap yazmak için giriş yap veya kayıt ol.