Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 22.06.2023 7 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Gebelikte hangi meyveler tüketilmeli?

Meyvelerin vitamin deposu olduğunu her fırsatta söylüyoruz. İşte tam da bu yüzden gebelik döneminde kurtarıcı oluyorlar. Tabi bu noktada öne çıkan bazı meyveler de var.

Gebelikte hangi meyveler tüketilmeli?

Gebelik, yaşamdaki en hassas dönemlerin başında gelir. Gerek duygusal, gerek fiziksel değişimlere bağlı olarak en iyi şekilde yönetilmesi gereken bir süreçtir. Fetüsün gelişimi burada başlar, elleri ayakları, sistemleri gebelik süresince gelişir. Bu bir çeşit mucizedir aslında. Bebeğinizin gelişimi için bu dönemde en büyük rolü oynayan faktörlerin arasında şüphesiz ki beslenme gelir. Bu yüzden sağlıklı yiyecek seçimleri yapmak, hamile kadınlar için çok daha önemlidir. Protein, sağlıklı yağlar, kompleks karbonhidratlar, vitamin-mineral alımını dengelemek, vücutta eksikliği görülen besin ögelerini desteklemek bu süreçte kritik rol oynar. Gebelik döneminde yetersizliği en çok görülen besin ögeleri vitamin-minerallerdir ve kontrolü sağlanarak eksiklikler giderilmediği takdirde bebeklerde zeka gerilikleri dahil pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Bu yazımızda sizler için hamilelikte meyve tüketiminin neden önemli olduğunu, bu süre zarfında hangi meyveleri yemenin en iyi olduğunu ve hamile kadınların hangi tür meyvelerden kaçınmaları gerektiğini ele alıyoruz. Keyifli okumalar.

Gebelikte meyve tüketiminin faydaları nelerdir?

Doğru besinler fetüsün olması gerektiği gibi gelişmesine ve büyümesine yardımcı olur, sağlıklı ve çeşitli bir diyetle beslenmek hamilelik sırasında özellikle önemlidir.

Meyve tüketimiyle alınan vitamin-mineraller büyüyen bebeği desteklemenin yanı sıra, hamile bir kadının kendi vücudunu mümkün olan en iyi durumda tutmasına yardımcı olur.

Meyvelerin içerdiği antioksidanlar bağışıklık sistemini koruyarak bu süreçte dışarıdan gelebilecek her türlü yabancı maddeye karşı anne ve bebeği korumaya yardımcı olur.

İyi bir lif kaynağı olan meyveler bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olurlar.

Folat içerikleri sayesinde bebekte gelişebilecek nöral tüp defekti denilen bebeklerin beyin ve omurilik gelişimleri sırasında ortaya çıkabilecek anormallikler olarak bilinen rahatsızlığı önlemede yardımcı olabilirler.

Gebelikte tüketilmesi gereken meyveler nelerdir?

Gebelik sürecinde bazı meyveler besin içerikleri sebebiyle öne çıkabilirler.

1. Kayısı

Kayısı A, C ve E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, beta karoten, fosfor içerir. 100 gramında 48 kalori, 11.12 gram karbonhidrat, 1.4 gram protein, 0.39 gram yağ ve 2 gram lif bulunmaktadır. 1 adet (30 gr) kayısı 14 kaloridir. 

Tüm bu besin içerikleri bebeğin gelişimine ve büyümesine yardımcı olur. Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin güçlenmesine fayda sağlar. Yüksek demir oranı ile kansızlığı önlemeye yardımcı kayısı, C vitamini ve yoğun antioksidan içeriğiyle kalp ve damarları korur. Ayrıca zengin lif içeriğiyle sindirimde rol oynama özelliği hamilelikte çok sık rastlanan kabızlık problemi için de kayısıyı iyi bir alternatif haline getirmektedir.

2. Portakal

Portakal folat, C vitamini ve bol sulu içeriğiyle gebelikte tercih edilebilecek meyveler arasındadır.100 gramı 46 kalori, 11.54 gram karbonhidrat, 0.7 gram protein, 0.21 gram yağ ve 2.4 gram lif içermektedir.

Suyunda bulunan antioksidan maddeler, damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalp sağlığını korur. Kolesterolü düşüren meyveler arasında ilk sırada gelir. İçerdiği magnezyum, kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyonu düzenler. C vitamini deposu olmasının yanı sıra kalsiyumpotasyum, sitrik asit, fosfor ve beta karoten gibi temel aldehitlerin kaynağı olarak gösterilir. İçeriğindeki C vitamini hücre hasarını önlemeye ve demir emilimine yardımcıdır.

Folat içeriği sayesinde, bebekte beyin ve omurilik anormalliklerine neden olabilen nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir. 

3. Mango

Mango A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum ve lif açısından zengin bir meyvedir.Mangonun 100 gramında 60 kalori,14.98 gram karbonhidrat, 0.82 gram protein, 0.38 gram yağ ve 1.6 gram lif bulunmaktadır.

Bir fincan kadar mango, bir kişinin önerilen günlük C vitamini miktarının (RDA) yüzde 100'ünü ve günlük A vitamini ihtiyacının üçte birinden fazlasını karşılayabilir. A vitamini eksikliği ile doğan bir bebeğin bağışıklığı daha düşük olabileceğinden, solunum yolu enfeksiyonları gibi doğum sonrası komplikasyon riski daha yüksek görülebilir.

4. Armut

Armut yüksek potasyum ve folat içerir, 100 gramında 57 kalori, 15.23 gram karbonhidrat, 0.36 gram protein, 0.14 gram yağ ve 3.1 gram lif bulunmaktadır.

Hamilelik boyunca bol miktarda lif almaya yardımcı olacak armut, yaygın bir hamilelik semptomu olan kabızlığı hafifletmede etkilidir.

Potasyum içeriği sayesinde hem anne hem de bebek için kalp sağlığına fayda sağlayabilir. Aynı zamanda hücre yenilenmesini de uyarır.

5. Nar

Nar K vitamini, kalsiyum, folat, protein, lif içerir ve 100 gramında 83 kalori, 18.7 gram karbonhidrat, 1.67 gram protein, 1.17 gram yağ ve 4 gram lif bulunmaktadır.

Besin ögesi açısından yoğun bir kaynak olan nar, aynı zamanda iyi bir enerji kaynağıdır ve yüksek demir içeriği demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur. Sağlıklı kemiklerin korunması için K vitamini yardımcıdır. Araştırmalar, nar suyu içmenin plasenta yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

6. Avokado

Avokado hamilelikte mutlaka tüketilmesi gereken önemli bir meyvedir. C,B, E ve K vitaminleri, tekli doymamış yağ asitleri, lif, potasyum, bakır içerikleri avakadoyu değerli kılar. Avokadonun 100 gramı 160 kalori, 8.53 gram karbonhidrat, 2 gram protein, 14.66 gram yağ ve 6.7 gram lif içermektedir.

Avokado, enerji sağlayan ve nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olan sağlıklı yağlar içerir. Ayrıca gelişmekte olan bebeğin cilt ve beyin dokularını oluşturmaktan sorumlu hücreleri de güçlendirir.

Avokadodaki potasyum, hamilelik sırasında, özellikle üçüncü trimesterde yaygın olarak görülebilen bacak kramplarından kurtulma sağlayabilir.

7. Guava

Guava C, A ve E vitaminleri, polifenoller, karotenoidler, izoflavonoidler, folat, magnezyum, potasyum ve mangan içeriği yüksek bir meyvedir.Oldukça yüksek oranda lif içerir, antioksidan özelliği vardır. 100 gram guava 68 kalori, 14.32 gram karbonhidrat, 2.55 gram protein, 0.95 gram yağ ve 5.4 gram lif içerir. 

Guava, hamile kadınlar için ideal besin kombinasyonları içerir. Hamilelik sırasında guava yemek, kasları gevşetmeye, sindirime yardımcı olmaya ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olabilir.

8. Muz

Muz C vitamini, potasyum, B-6 vitamini ve lif içerir,100 gramı 22.84 gram karbonhidrat, 1.09 gram protein, 0.33 gram yağ ve 2.6 gram lif içermektedir.

Muzun yüksek lif içeriği hamileliğe bağlı kabızlığa yardımcı olabilir, ayrıca B-6 vitamininin hamileliğin erken döneminde bulantı ve kusmayı hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır. Şeker içeriği yüksek olduğundan porsiyon kontrolünde tüketilmesi önemlidir.

9. Üzüm

C ve K vitaminleri, folat, antioksidanlar, lif, organik asitler ve pektin içerir. 100 gramında 69 kalori vardır.

Üzümdeki besinler hamilelik sırasında meydana gelen biyolojik değişikliklere yardımcı olabilir. Ayrıca enfeksiyonları önlemeye yardımcı olan flavonol, tanen, linalool, antosiyaninler ve geraniol gibi bağışıklığı güçlendiren antioksidanlar içerir.

10. Böğürtlen

C vitamini, antioksidanlar, lif ve ayrıca bol miktarda su içerir, bu nedenle mükemmel bir hidrasyon kaynağıdır. C vitamini demir emilimine yardımcı olur ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.

Böğürtlenin 100 gramı 30 kalori, 2.7 gram karbonhidrat, 1.2 gram protein, 1 gram yağ ve 6.6 gram lif içermektedir.

11. Elma

Elma, büyüyen bir fetüse yardımcı olmak için A ve C vitaminleri, lif ve potasyum içeriğine sahiptir.

Bir çalışma, hamileyken elma yemenin bebekte zamanla gelişebilecek astım ve alerji olasılığını azaltabileceğini buldu.

Gebelik sırasında ne kadar meyve yenmeli?

Hamilelere tavsiye, her gün en az beş porsiyon taze meyve ve sebze yemeleri ve bunları mümkün olduğunca çeşitlendirmeleridir. Genel bir kural olarak, bir porsiyon meyve: bir avuç içine sığacak boyutta meyvedir. Ancak gece geç saatlerde meyve tüketmek kan şekeri dengesizliğine yol açabileceğinden dikkat edilmelidir.

Bir kişinin gebelik sırasında kaçınması gereken herhangi bir meyve var mı?

Hamile kadınların kaçınması gereken belirli bir meyve yoktur. Bununla birlikte, annelerin porsiyon boyutunun farkında olması önemlidir. Bazı meyveler yüksek şeker içeriğine sahiptir. Meyve suları ve kuru meyveler gibi bazı meyve türleri, taze muadillerine göre genellikle şeker ve kalori bakımından önemli ölçüde daha yüksektir.

Organik meyve alma imkanınız varsa, kalitesini bozabilecek gübre ve ilaçlarla temas etmemiş meyveler olan organik meyvelerin tüketimi sağlığınız için daha iyi bir seçim olacaktır.

Meyveyi yemeden önce iyice yıkayarak üzerinde bulunabilecek böcek ilacı ve bakterileri uzaklaştırmak önemlidir. Aşağıdaki tavsiyelere uyarak daha doğru meyve tüketimi yapabilirsiniz:

●Bakteri içerme olasılığı daha yüksek olan çürük meyveler tüketilmemelidir.

●Meyveler buzdolabında herhangi bir çiğ et ürünüyle bulaş kaynağı oluşturmayacak biçimde ayrı bir alanda saklanmalıdır.

●Önceden kesilmiş kavun, karpuz tüketiminden kaçınılmalıdır.

Bizim hamilelikte meyve tüketimiyle ilgili söyleyeceklerimiz bu kadar, buraya kadar okuyan değerli kullanıcılarımız! Faydalı olduğumuzu umuyoruz…

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan