Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 19.10.2022 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Gıda alerjisine sahip çocuklar için beslenme önerileri

Çocuklarda gıda alerjisi her geçen gün yaygınlaşıyor. Peki çocukları gıda alerjisi olan çocukları okula yollarken nelere dikkat edilmeli?

Gıda alerjisine sahip çocuklar için beslenme önerileri

Çocuğunuzun bir besine alerjisi, hassasiyeti ya da intoleransı var mı? Bu gibi durumlarda okulda beslenmek çocuklar için zor hale gelebiliyor. Olası komplikasyonlardan korunmak adına ebeveyn olarak yapmanız gerekenleri öncesinde planlamanız gerekiyor. 

Gıda alerjisi olan çocuğunuza güvenli ve besleyici seçenekler sunmak için okulun yemek servisiyle mutlaka iletişime geçin. Personellerin sorunlu yiyecekleri bildiğinden emin olmak için okulun kantini ya da yemekhanesindeki personellerle doğrudan kontakt kurun. Aynı zamanda yemekhanenin aylık listesini isteyin ve günlük menü seçeneklerini çocuğunuzla beraber gözden geçirin. Uygun olmayan ve soruna yol açabilecek besinlerin üstünü çizin ve alternatif besin seçeneklerini gözden geçirin.

Alerji denince ilk akla gelenlerden: Fıstık Alerjisi

Son senelerde fıstık alerjisi oldukça yaygın. ABD’de yapılmış bir araştırmaya göre 1997 - 2008 yılları arasında fıstık alerjisi olan çocukların sayısı üç kattan fazla artmıştır. Günümüzde birçok okul fıstık içeren besinlerden uzak durmasına rağmen maalesef buna tüm okullar dahil değil. Yer fıstığı alerjisinden endişeleniyorsanız fıstık içeren besinlere hakim olun. Fıstık içeren yiyeceklere fıstıklı kurabiye gibi bariz örnek verilse de salata sosları gibi yiyeceklerde gizlenmiş olabilir. 

Unutmayın ki yer fıstığı içermeyen besinler, üretim sırasında yer fıstığı ile temas etmiş olabilir. Bu nedenle ambalajlardaki ‘yer fıstığı içerebilir’ ibarelerine dikkat edin.

Glutensiz Tercihler

Çölyak hastalığı ya da gluten intoleransı bulunan çocuklar; buğday, arpa ya da çavdar gibi tahıllarda bulunan glutenden kaçınırlar. Gluten içeren besinlerin tespiti kolay gibi görünebilir fakat tıpkı fıstık gibi bazı besinlere çapraz kontaminasyonla bulaşmış olabilir. 

Çölyak hastalığı olan çocuklara oldukça dikkat edilmeli, besinin gizli bir gluten kaynağı olmadığından emin olmak için her bileşen ayrı ayrı analiz edilmelidir. 

Ancak iyi haber! Glutensiz besinler de glutenli besinler kadar yaygın. Mercimek, kuruyemiş, meyve, sebze ve yumurta gibi besinler gluten içermez. 

Mutlaka okuldan çocuğunuz için glutensiz ekmek talebinde bulunun. En önemlisi bu süreçte hem okul hem de çocuğunuz ile iletişim halinde olun. Sadece sakınılması gerekenlere değil, beslenmenin güvenli olduğuna odaklanarak çocuğunuzun rahatlamasına yardımcı olun.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan