Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 14.06.2023 6 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Güneş koruyucu seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Sağlıklı bir cildin en önemli savaşçısı güneş kremi. Her yaşta ve her mevsimde kullanmanız gerektiğini tüm fırsatlarda vurguluyoruz, peki doğru güneş kremi seçerken bilmeniz gerekenler neler?

Güneş koruyucu seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Yaz mevsiminin gelmesiyle güneş kremlerine olan ilgi oldukça arttı. Yazın tadını çıkarıp bronzlaşmak isteyen insanların akıllarında birçok soru birikti. Yaz mevsiminde güneş kremi kullanmaya teşvik edici reklamlarla beraber, biriken sorularınıza bir soru daha eklendi: Güneş kremi sadece yazın mı kullanılması gereken bir şeydir?

Oysaki düşünülenin aksine, güneş kremini yaz kış yüzümüzden eksik etmememiz gerekir. Peki ya neden? Her yerde duyduğumuz ya da her gün kullanmaya özen gösterdiğimiz güneş kreminin gerçekten de bahsi geçtiği kadar önemi var mıdır? Güneş kremlerinin üzerinde yazan SPF aslında nedir? Güneş kremini her cilt tipinden ve renginden insanlar kullanmalı mıdır? gibi aklınızda birçok soru bulunuyor olabilir.

Ciltlerine dışarıdan bir ürün sürmek istemeyen, kararsız kalan, güneş kreminin ne olduğunu ve çeşitlerini merak eden herkes için, bu yazımızda sizlere güneş kreminin ne olduğunu ve gerçekten söylenildiği gibi her gün kullanmanızı gerektirecek bir durumun olup olmadığından bahsedeceğiz.

Öncelikle, güneş kremi kullanmak; hiç kullanmamaktan iyidir. Güneşe çıkmadan yaklaşık yarım saat önce cildinize süreceğiniz güneş kremi, cildinizi Güneş’in zararlı ışınlarından korunma konusunda size yardımcıdır. Hatta geniş spektrumlu UV koruması en az SPF 30 olan güneş kremi seçimi, cilt tonu fark etmeksizin ideal olandır.

SPF önemli midir?

SPF kelimesi bakıldığında, sun protection factor yani güneş koruma faktörünün kısaltılmasıdır. Anlayacağınız, güneş kremlerinin üzerinde yazan SPF kelimesi, cildinizi güneş ışınlarından karşı korumak için cildinizin doğal savunmasını genişleterek çalışmasına yardımcı olan yapıdır. Örnek vermek gerekirse, üzerinde 15 SPF yazan bir güneş kremi, güneş kremi sürülmemiş normal cildinize göre yaklaşık 15 kat daha fazla koruma sağlar. O halde, üzerinde 50 SPF yazan güneş kreminiz de, güneş kremi olmayan cildinize oranla yaklaşık 50 kat korunur. Geniş spektrumlu bir güneş kremi seçtiğiniz taktirde, Güneş’in yaydığı hem UVA hem UVB ışınlarını bloke edecek bir güneş kremi türü seçtiğiniz anlamına gelir.

Detaylı bahsetmek gerekirse, Güneş bizlere iki türlü radyasyon yayar. Bunlar UVA ve UVB ışınlarıdır. Bu ışınlardan, UVA ışınları, cildinizde kırışıklık artması, sarkma oluşması gibi yaşlılık belirtilerine katkıda bulunarak süreci hızlandırır. UVB ışınları ise, daha kanserojen olanıdır ve genellikle güneş yanıklarına neden olanıdır. Bir de eklemek gerekirse, UVA ışınları, UVB ışınlarını olduğundan daha da reaktif hale getirir. Bu nedenle iki ışının cilde doğrudan gelmesi uzun vadede ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir.

Dışarı çıktığınızda ya da Güneş ışınlarını doğrudan içeriğe alan bir pencerenin yanında oturduğunuz her an Güneş’ten gelen zararlı radyasyonlara maruz kalmaktasınız ve bu radyasyon yüzünden güneş yanıklarına meyilli olmasanız bile siz fark etmeden cildiniz üzerinde etki göstermeye başlar.

Koyu tenli insanların da yüksek SPF içeriğine ihtiyacı var mıdır?

Bir diğer soru ise, koyu tenli insanların güneş kremine ihtiyaç duyup duymadığıdır. Pek çok insan koyu tenli insanların güneş kremine ihtiyaç duymadığına inansa da, yapılan çalışmalar cilt kanseri oranlarının koyu tenli bireylerde daha yüksek olduğunu söylüyor. Bu sebeple, zararlı ışınlar herkes için zararlı oluyor ve tedbir almakta fayda her türlü fayda vardır diyebiliriz.

Bebekler ve küçük yaşta olan çocuklar için güneş kremi kullanımı

Daha 6 ayını doldurmamış, küçük bebeklerde güneş kremi kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu cümle, 6 aylıktan küçük çocukların Güneş’ten zarar görme riski yoktur anlamına gelmemekle beraber, güneş kremi içerisinde barındırdığı bazı kimyasallar sebebiyle, küçük bebeklerde çeşitli potansiyel zararlara yol açabilir. Peki 6 aylıktan küçük bebekleri Güneş’in zararlı ışınlarından nasıl koruyacağız? Dilerseniz bebeğinizi gölgede tutabilir ya da Güneş’e maruz kalmalarını önlemek için koruyucu kıyafetler (örneğin, şapka gibi) giydirebilirsiniz.

6 aylıktan daha büyük, küçük çocuklar içinse, çocuklara özel olan güneş kremlerinin çoğu içerisinde SPF 50 içerse de, güneş kreminizi seçerken içerisinde en az SPF 30 olan bir güneş koruması seçmeye özen gösterin. Bebeğiniz için bebeklere özgü güneş kremi seçmek bir zorunluluk değildir. Fakat unutmamak gerekir ki, piyasadaki bebek güneş kremlerinin çoğu, bebeklerin cilt hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak tahriş olmasını minimuma indirecek bileşenler barındırmaktadır.

Güneş kremleri cildimize ne kadar süreyle koruma sağlar?

Genellikle evden dışarı çıkarken, günde bir kereye mahsus sürdüğümüz güneş kremi bizlere gün boyunca koruma sağlayamaz. Bir güneş kreminin ortalama kalıcılık süresi iki saattir. Bu demek oluyor ki, cildiniz her iki saatte bir güneş kremini yenilemeye ihtiyaç duyar. Bazı durumlarda bu süre kısalabilir. Örneğin, gün içerisinde çok terlerseniz, yüzünüzü sık yıkarsanız, havuz deniz gibi suda çok vakit geçirirseniz, güneş kremini cildinize daha sık uygulamanız gerekir.

Güneş koruyucu seçimi nasıl olmalıdır?

Bu başlık için önemli olan, açık hava etkinliğinizin ne olduğudur. Gün içerisinde çok güneş almayan bir ortamda bulunacaksanız ya da makyajınızda baz olarak kullanacaksanız, içerisinde SPF 15 barındıran bir güneş kremi yeterli olacaktır. Ya da, Güneş alan bir ortamda açık havada vakit geçirecekseniz SPF oranınızı ona göre arttırmanız gerekecektir.

Güneş kremlerinin SPF oranlarının değişmesi gibi bir de, çeşitleri vardır. Seçebileceğiniz birçok farklı güneş koruyucu türü vardır.

Suya dayanıklı güneş kremleri

Üzerinde suya dayanıklı yazan ve suya özel üretilmiş olan suya dayanıklı güneş kremleri, su aktiviteleri için iyi bir koruma sağlayabilir. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken husus, güneş kreminin gözünüze değmemesine özen göstermenizdir. Güneş kreminin göze kaçması durumunda, sağlık açısından bizlere ciddi zararlar verebilir.

Sprey formundaki güneş kremleri

Bu türdeki güneş kremlerini sahilde çocuklu ailelerde oldukça fazla görmüş olabilirsiniz. Çocuklu aileler arasında popüler olan sprey formundaki güneş kremlerini tercih etmelerindeki sebep muhtemelen kullanım açısından kolaylığı ve dikkat çekiciliğidir. Çocukların oyun gibi düşündüğü ve güneş kremi sürerken sabırla bekleyip izlediği sprey formundaki güneş kremleri, bazı uzmanlar için endişeyi de beraberinde getirdi. Sprey formundaki güneş kremi yakından sıkıldığı zaman çocukların soluması da kaçınılmaz hale geliyor. Güneş’in yaydığı zararlı ışınlardan korunmak isterken zararlı kimyasallar solumamaya ve solutmamaya özen gösterip bu formdaki güneş kremini kullanmaya devam edebilirsiniz.

Geniş spektrumlu güneş kremleri

Daha önceden de bahsettiğimiz gibi, geniş spektrumlu güneş kremleri tercih edebileceğiniz en iyi güneş kremi türüdür. Geniş spektrumlu güneş kremlerinin hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı ciltte bir bütünlük sağlayıp Güneş ışınlara karşı bloke oluşturur.

Tamamen doğal güneş kremi

Tüketici raporları yaptığı çalışmalarda, mineral bazlı güneş kremlerinin çoğunun, aktif bileşenli kimyasal maddeler içeren güneş kremleri kadar iyi çalışmadığını tespit etti. Üzerinde ‘’doğal’’ etiketi bulunduran güneş kremleri, tipik olarak mineral bazlıdır. Yine de, doğallıktan yanayım diyor ve tamamen doğal bir güneş kremi arıyorsanız, yapılan araştırmalarda, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı bazlı bir güneş kremi seçmenin en fazla korumayı sağlamaya yardımcı olacağını söylüyor.

Hem zeytinyağı hem de hindistancevizi yağı içerisinde doğal haliyle, kendiliğinden SPF barındırmaktadır. Yaklaşık olarak içerisinde SPF 8 korumasına sahip olan zeytinyağı ve hindistancevizi yağı, güneş kreminin bazı olarak kullanılması iyi bir SPF temeli oluşturmaya sebep olur.

Güneş kremi sürerken bronzlaşılır mı?

En çok merak edilen sorulardan biri olan, güneş kremi sürdükten sonra bronzlaşılır mı sorusuna açıklık getirmek gerekirse, haberler iyi! Güneş kremi sürerken de bronzlaşabilirsiniz. Unutmayınız ki, güneş kremi sürekli olarak uygulanmalıdır.

Ve ayrıca uyarmakta fayda vardır; Tüketici Raporlarına göre, bizlere gösterilen reklamlara kanmamak gerekir. SPF 50'den sonra daha fazla koruma yoktur, ancak 50 yazan bir şişenin aslında daha az SPF olma ihtimali vardır. Bu sebeple, güvendiğiniz ve bildiğiniz markadan şaşmamalı ve güneş kremi seçerken daha dikkatli olmalısınız.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan