Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Güneşin Açısı 90 Peki Sizin Yağ Oranınız Yüzde Kaç ?
BURCU ASLAN 21.04.2014 5 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Güneşin Açısı 90 Peki Sizin Yağ Oranınız Yüzde Kaç ?

Beslenme , vücudun beslenme ihtiyaçları ile ilgili gıda alımıdır . İyi beslenme ise , düzenli fiziksel aktivite (spor) ve uygun sağlıklı yaşam diyetiyle birlikte dengeli şekilde beslenme şeklidir . Yaz ayları yaklaştıkça , bu iki tanım arasındaki fark daha da gün yüzüne çıkıyor . Formda bir vücuda sahip olabilmek için sadece beslenmek yeterli değildir . Kışın yavaşlayan metabolizma hızını arttırmak için ilk olarak metabolizmayı hızlandıran besinleri tercih etmek , ikinci adım olarak da düzenli fiziksel aktivite yapmaktır .

Beslenme , vücudun beslenme ihtiyaçları ile ilgili gıda alımıdır . İyi beslenme ise , düzenli fiziksel aktivite (spor) ve uygun sağlıklı yaşam diyetiyle birlikte dengeli şekilde beslenme şeklidir . Yaz ayları yaklaştıkça , bu iki tanım arasındaki fark daha da gün yüzüne çıkıyor . Formda bir vücuda sahip olabilmek için sadece beslenmek yeterli değildir . Kışın yavaşlayan metabolizma hızını arttırmak için ilk olarak metabolizmayı hızlandıran besinleri tercih etmek , ikinci adım olarak da düzenli fiziksel aktivite yapmaktır .
Kışın soğuk havalarda vücudun savunma sisteminin devreye girmesiyle tartılarda yağ oranlarının yüksek çıktığı görülebilir . Bu , yaza girerken endişe yaratabilir fakat ufak birkaç kalıcı değişiklik yaparak sağlıklı ve formda kalmak sağlanabilinir .
 

YAZA GİRMENİN ALTIN KURALLARI

            1.DURUMUN FARKINDALIĞI VE “BEN HAZIRIM”

            Formda olmanın ilk kurallarından biri de zayıflama diyetine başlamaya kendini hazır hissetmektir . Hazır hissetmek içinse, kilo ve boyun orantısı  olan “Beden Kitle İndeksi”nizi bilinmesi ger ekmektedir . Sağlıklı olmak için Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği değerler arasında olmak yeterlidir . Bu değerler  19-24 yaşları arasındakiler için 19-25 , 25-40 yaş arasındakiler için 20-25 , 40 ve 60 yaş arası için 21-27 arasında olması yeterlidir . 30 ün üzerindeki değerler ise obeziteyi gösterir. Beden Kitle İndeksini bulurken kiloyu , boyun karesine (metre cinsinden) bölerek bulunabilir .

            2.YAŞAM TARZI KONTROLÜ

            Soğuk havalar nedeniyle hareket kısıtlanması , televizyon ve bilgisayar başında geçirilen saatler , karbonhidratlı yiyecekler ister istemez hayatımızda yer edinebiliyor . Sonuçsa; karın ve basenlerde yağlar ve hareketsizlik sebebiyle bel çevresinde şişkinlik , selülit oluşabilir. Gözüken bu fiziksel olumsuzluklar psikolojik durumu da etkileyerek kişide  kendine güvensizlik yaratabilir. Bu sorunları bir kenara bırakarak yaşam tarzını değiştirebiliriz . Hayata haftada 3 kez egzersiz eklenebilir . Beslenmede daha çok meyve ve sebzeye yer verilebilir . 

            3.ARA ÖĞÜN ALIŞKANLIĞI

            Her insanın metabolizma hızı farklıdır . Hormonların da etkisiyle kişiye göre farklılık gösterebilir . Vücudun hareketsizliği , beslenme bozukluğu sebebiyle metabolizma hızı yavaşlayabilir . Düzenlemek ve hızlanlanmasını sağlamak için ara öğün alışkanlığı edinilmesi gerekir . Bu şekilde aşırı acıkmalar engellenmiş olup , yağ rezervlerinin azalmasına katkıda bulunmuş ve metabolizma hızı arttırılabilir .
 
 
 
Ara Öğün Alternatifleri :
*100 gram probiyotikli kalori/yogurt-tam-yagli">yoğurt  ve 1 ince dilim ananas
*1 fincan yeşilçay içerisine 1 dal kabuk tarçın ,2 tam ceviz , 2 adet kuru kayısı
*1 orta boy yeşil elma ve 5-6 adet badem
*2 adet tam tahıllı kraker (Wasa) , 1 fincan biberiye ve zeytinkabuğu bitki çayı
*1 tatlı kaşığı eklenerek 200 gram light yoğurt       

            4.EGZERSİZ ÇEŞİTLERİNİZİ DEĞİŞTİRİN

            Egzersiz , metabolizma hızınızı yükselteceği gibi sosyal hayatınızı da etkileyerek motiveyi yükseltir . Devam eden bir egzersiz programınız varsa vücudunuz bu tempoya alışmış olabilir . Bu durum daha fazla yağ yakmanızda sorun yaşatabilir . Alternatif spor hareketlerini deyebilirsiniz . Kısa sürede metabolizmayı şaşırtan HIIT Cardio , kasların boyuna gelişmesi için plates  yapılabilir . Kışın yavaşlayan metabolizmayı uyandıran haftada 3 gün 60 dakika veya hergün 30 dakika yapılan spor, qhormonlarını sentezlerken iç organlara da yapılan bir masaj gibi düşünebilirsiniz .

            5.KARBONHİDRAT MI ? PROTEİN Mİ ? YAĞ MI ?

            Günümüzde çıkan birçok popüler diyetler sebebiyle nasıl doğru beslenileceği , nasıl sağlıklı kilo verileceği unutulup sadece kilo vermeye endeksli beslenme planları çoğumuzun ulaşabileceği yerlerde yerini aldı . Temel besin kaynağımız olan ekmek diyetten çıkarılmaya başlandı . Oysaki ekmek , kompleks karbonhidrat olup , B vitaminlerinden zengin aynı zamanda bizi tok tutmayı sağlayan bir besin kaynağımızdır . Ekmek çeşidini tercih ederken tam tahıllı , tam buğday , kepekli , çavdar , spelt buğday (kızıl buğday) , karabuğday (rusların greçka dedikleri)unundan yapılmış olmasına dikkat edilmelidir . Lif içeriğiyle mideyi geç terk ederek doygunluk hissi yaratır ve bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlar .
            Günlük beslenmemizin ortalama yüzde 50-55 ‘i karbonhidrat , yüzde 20 protein , yüzde 20-25 i yağ olmalıdır . Sağlıklı beslenme planı bu yüzdelere göre ayarlanır . Özel sağlık sorunlarında bu yüzdeler değişiklik gösterebilir . Sonuç olarak beslenme planında karbonhidrat , protein ve yağ kompleks şekilde diyette olmalıdır .

            6.DETOKS DİYETLERE EVET Mİ HAYIR MI ? 

            Detoksifikasyon , fizyolojik veya tıbbi olmak üzere canlı bir organizmadaki toksik maddelerin ortadan kaldırılmasıdır . Sadece bununla sınırlı olmayıp insan vücudu veya ek bir organizmanın bağımlılık yapıcı bir maddeye uzun süre maruz kalması sonrasında dengesini geri getirilmesine de denilebilinir . Detoks adı altında birçok diyetle karşılaşılabilinir . Daha çabuk kilo verildiği sanılan yanlış düşüncelerle karşılaşabiliriz . Bu konuya açıklık getirmek gerekirse , kişinin sağlıklı yaşam diyeti yapmasına rağmen ;
*Ödem
*Yorgunluk
*Sağlıklı verilen kiloda sabit kalarak kilo verememe
*Vücutta fazla antibiyotik kullanımı , fazla supplement kullanımı
*Fazla doymuş yağ , alkol , şeker , kafein kullanımı
Gibi durumlar görüldüğü zaman özellikle uyguladığı sağlıklı yaşam diyetine ek olarak 2-3 gün süreyle uygulayabileceği bazı vücudun metabolizmasını şaşırtan diyetler uygulanabilir . Fakat bu 2-3 gün süreyle yapılması gereken diyetler daha fazla yapıldığı zaman vücutta harabiyetlere sebep olabilir . Bu tarz diyetlerin diyetisyen kontrolünde yapılması gerektiği unutulmamalıdır . 

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

Burcu Aslan

Burcu Aslan Merhaba Nihal Hanım , 48 kg olmak isteyebilirsiniz ama bu kiloyu belirlerken daha da fit görünmek istediğiniz için mi istediniz önce bunu belirlemek gerekir ? Eğer doğru bir diyet ile zayıflamayı hedeflemezseniz o kilo bile sizi tatmin etmeyebilir . Demek istediğim yağ oranınızdan kaybetmeniz kilo belirlemektense , yağ oranınızdan vermeyi hedeflerseniz sizin için daha uygun olacaktır . Bu konuda da ben ve meslektaşlarımdan yardım alabilirsiniz . Sevgilerimle ...

29.04.2014
Yanıtla
Nihal Gülseven

Nihal Gülseven mrb 30 yaşındayım 156 boyum kilom52 ama ben 48 kg olmak istiyorum olmalımıyım olmamalıyım mı yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

28.04.2014
Yanıtla

İlgini Çekebilir