Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 09.09.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Günlük ne kadar uykuya ihtiyacımız var?

Gün içerisinde sorumluluklarınızı yerine getirmeye çalışırken uykuya ayırdığınız vakit ne kadar oluyor? Biz sizler için günü en verimli hale getirecek uyku sürelerini araştırdık!

Günlük ne kadar uykuya ihtiyacımız var?

Gözümüzü kapattığımızda tüm günün yorgunluğunu, bazen mutsuzluğunu geride bırakıyor ve yeni bir gün için enerji toplamaya çalışıyoruz. Uyku sırasında zihnimiz güçleniyor, hasar gören vücut hücrelerimiz onarılıyor ve hemen hemen tüm vücut sistemleri enerji depoluyor. Peki, uykunun bu faydalarından maksimum verim elde etmek için gerçekten ne kadar uykuya ihtiyacımız var? Sizin için bu sorunun cevabını veriyoruz.

Uykunun Önemi

Yapılan bilimsel araştırmalar vücudun hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal açıdan tam bir iyilik halinde olabilmesi için her yaşta uykuya gereksinimi olduğunu açıkça ortaya koyar. Yeterli ve kaliteli bir gece uykusu; zihinsel ve fiziksel sağlığınızı güçlendirerek gün içinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Üretkenliğin ve yaratıcılığın gelişmesi, duygusal dengenin korunması, beyin, kalp ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi hatta kilo kontrolünün sağlanmasında uyumak başlı başına tedavi edici bir yöntem olabilir. Sizi etkilemediğini düşündüğünüz çok az uyku eksikliği bile ruh halinizde çöküntüye, enerjinizin düşmesine, mental aktivite kaybına ve stresle başa çıkma yeteneğinize olumsuz etki edebilir. Uzun süreli uykusuzluk bir başka deyişle kronik uyku kaybı, zihinsel ve fiziksel sağlığınızı kaybetmenize neden olabilir.

Günlük Uyku İhtiyacı Neye Göre Belirlenir?

Sağlıklı bir kişinin ihtiyaç duyduğu uyku süresi genetik ve yaş olmak üzere iki faktör göz önüne alınarak belirlenebilir. Genetik, hem bireyin ihtiyaç duyduğu uyku süresi hem de erken uyanma tercihi üzerinde etkilidir. Uyku/uyanıklık döngüsü de dâhil olmak üzere pek çok vücut sistemini düzenleyen içsel biyolojik saati, kişiden kişiye biraz değişebilir. Bazı insanlar erken kalkıp günü yaşamayı, bazı insanlar ise gecenin sessizliğini sever. Uyuduğunuz süre ile maksimum performans sergilemenizi sağlayan uyku süresi arasında belirgin farklılıklar olabilir. Modern dünyada çalışan bir yetişkinin altı ya da yedi saat uyku uyuması, onu gün boyu ayakta tutsa da aslında bu durum kronik uyku yoksunluğunu atılan bir adım olarak düşünülebilir.

Ne Kadar Uyumalı?

Uyku sırasında beyin, vücudunuzun en iyi durumda çalışmasını sağlayan biyolojik bakımı sağlar ve sizi ertesi güne hazırlar. Yeterince uyuyamadığınızda beyniniz gerçek potansiyelinize yakın bir düzeyde çalışamaz, öğrenemez, yaratamaz ve iletişim kuramaz. Dolayısıyla büyük bir zihinsel ve fiziksel çöküntüye girersiniz. Günlük uyku ihtiyacı kişiden kişiye göre değişse de sağlıklı bir yetişkinin ortalama 7-9 saat uyuması, onun ertesi günü zinde ve canlı karşılamasına yardımcı olabilir. Büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklar ve gençler ise daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilir. Yaş ile birlikte uyku ihtiyacı azalır ancak yine de yaşlı bireylerin günde en az 7 saat uyumaları önerilir. Yaş gruplarına göre önerilen uyku süreleri şöyledir:

·       0-3 ay yeni doğmuş bebek günde ortalama 14-17 saat,

·       4-11 ay bebek günde 12-15 saat,

·       1-2 yaş çocuk günde 11-14 saat,

·       3-5 yaş okul öncesi çocuk günde 10-13 saat,

·       6-13 yaş okul çağı çocuk günde 9-11 saat,

·       14-17 yaş genç 8-10 saat,

·       18-25 yaş genç yetişkin 7-9 saat,

·       26-64 yaş yetişkin 7-9 saat,

·       65 yaş üstü birey 7-8 saat uykuya ihtiyaç duyar

Tabi hayat karmaşası ve çalışma düzenleri göz önüne alındığında bu kadar uzun uykulara sahip olmak zorlaşıyor. Bu yüzden uykuda geçirdiğiniz sürede zihninizi boşaltabilmeye özen göstermek önem kazanıyor. Bunun için uyumadan önce meditasyon yapabilir ve derin bir uykuya geçmeyi kolaylaştırabilirsiniz.
facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Aynur Olgun

Aynur Olgun Nöbet usulü çalışınca çok zor

12.09.2021
Yanıtla
Yaprak Çelebi

Yaprak Çelebi ben 12 saat uyumayınca kendime gelemiyorum :'(

03.10.2021
Yanıtla