Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Hamilelik Döneminde Beslenme
Diyetkolik Diyetisyenim 03.04.2014 3 dakikada okunur
yorumlar
3
kaydet

Hamilelik Döneminde Beslenme

Hamilelik döneminde uygulayacağın diyet programı, bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak bütün besinleri içermelidir.

Hamilelik Döneminde BeslenmeHamilelik döneminde, hem annenin hem de bebeğin artan gereksinimlerini karşılayacak dengeli bir beslenme programının uygulanması gerekir. Gereken tüm besin ögelerini almak için, günde en az 5 öğün tüketmeli ve bunların 4 ana besin grubunu da içermesine dikkat etmelisin:

-       Sebze ve meyveler: Taze ve mevsiminde tüketmeye özen göstermelisin. Konserve yerine taze veya bazen de dondurulmuş besinleri tercih edebilirsin.

-       Nişastalı gıdalar: Ekmek, kalori/makarna">makarna, pirinç gibi besinleri tüketirken tam tahıllı ve kepekli olanları tercih etmelisin. Ayrıca patates de nişasta içeren bir besindir.

-       Proteinden zengin gıdalar: Yağsız et ve tavuk, balik-sezonu-acildi">balık, yumurta, ayrıca fasulye ve mercimek gibi bakliyatlar bu gruptaki besinlerdir. Özellikle balığı haftada en az iki diyette-porsiyon-ve-istah-kontrolu">porsiyon tüketmeye çalışmalısın.

-       Süt ürünleri: Kalsiyum içeren süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerine beslenmende 3-4 porsiyon kadar yer vermelisin.

Aynı zamanda, gebelik döneminde bebeğin beyin fonksiyonlarının gelişebilmesi için vücudun iyot gereksinimi artar. Bebeğin gelişimini desteklemek ve oluşabilecek komplikasyonları önlemek amacıyla yeterli miktarda iyot tüketmek gerekir. Denizde yetişen balıklar ve deniz tuzu iyi birer iyot kaynağıdır.

Hamileyken Daha Fazla Yemek Mi Gerekir?

Hamilelik fizyolojik bir olaydır ve bu dönemde günlük gereksinimler artış gösterir. Ancak; bu sınırsız bir tüketim hakkına sahip olduğun anlamına gelmez. Gebelikte günlük alınması gereken enerjideki artış, kişinin kilosuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Fazladan alınması gereken enerji çoğunlukla günlük 150 – 500 kalori arasında olurken, bazı durumlarda da besinler aracılığıyla alınan enerjide bir artışa ihtiyaç duyulmayabilir. Gereken kalori miktarı gebeliğin kaçıncı ayında olunduğu ile de bağlantılıdır.

 Hamilelik boyunca iştahında bir takım değişimler gözlemleyebilirsin:

-  İlk aylarda bulantı ve kusma gibi belirtilerle birlikte, iştahında önemli ölçüde bir azalma olabilir. Bu komplikasyonları en aza indirebilmek için, diyetinde bulantıyı artırabilecek yağlı ve yoğun kokulu gıdalar tüketmekten kaçınmalısın.

-  Hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde ve sonrasında iştahında normale göre hafif bir artış olabilir.

-  Hamileliğin son aylarına doğru, iştahın muhtemelen daha da artacaktır. Bu dönemde aşırı besin tüketmek mide problemleri yaşamana yol açabilir. Bu nedenle sık aralıklarla az miktarda besin tüketmek gebeliğin son aylarını daha rahat geçirmende yardımcı olacaktır.   

Hamilelik boyunca dikkat etmen gereken başka bir nokta ise şudur; beslenme ve sağlığın ile ilgili özel bir durum var ise, bir beslenme uzmanından yardım alman gerekir. Örneğin;

- Vejetaryen tipi beslenme uyguluyorsan,
- Hamilelik öncesi diyabet ya da gestasyonel diyabet söz konusu ise, yani hamileliğin sırasında konan bir şeker hastalığı teşhisin varsa,
- Hamilelik öncesi hiper tansiyonun veya,preeklampsi yani hamilelik sırasında konmuş bir tansiyon teşhisin var ise,
- Anemi (kansızlık) durumu söz konusu ise,
- Daha önce düşük doğum ağırlıklı bebek durumu yaşadıysan, beslenme ve sağlık durumunla ilgili bir doktora ve diyetisyene mutlaka başvurmalısın.
 
Hamilelikte Kilo Almamak İçin Diyet Yapılmalı Mı?

Hamilelikte kilo almayı engelleyecek sıkı bir diyet, hem kişiye hem de gelişmekte olan bebeğe zarar verebilir. Bazı diyetler de demir, folik asit ve diğer önemli vitamin ile minerallerin eksikliğine neden olabilir.  Eğer kilolu isen, yağ-şeker oranı yüksek olan yiyecekleri beslenmenden çıkararak, kontrollü bir şekilde egzersiz yaparak ve diyetisyenin önerdiği uygun diyet programını uygulayarak sağlıklı bir hamilelik sürdürebilirsin.

Hamilelik boyunca alınması veya verilmesi gereken kilo miktarı, hamile kalındığında sahip olunan mevcut kiloya göre değişir. Örneğin kişi morbid obez ise, sağlıklı kiloya ulaşmak için gebeliğini kilo vererek de tamamlayabilir. Ancak kilo normal sınırlar içerisinde ise, hamileliği kilo kaybederek sürdürmek anne ve bebeğin sağlığı açısından tehlikeli olacaktır.
facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

Mehmet Alan

Mehmet Alan spor yapmanız gerekiyor

08.04.2014
Yanıtla
Vefa Ceferova

Vefa Ceferova men 9 00 uyanyorum ve yumurya 1 tane yiyorum kunorta ne olsa yeyirem ama az ygli 6 00 sonra yemiyorum kilo veryorum ama qarim ermiyor neden

05.04.2014
Yanıtla
Vefa Ceferova

Vefa Ceferova salam kilo verem tez ama ben qarin erimiyor neden

05.04.2014
Yanıtla

İlgini Çekebilir