Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 07.02.2019 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Hamilelik döneminde glutensiz beslenmek bebeğinizin diyabetli olma riskini düşürebilir

Hamilelik sırasında gluten tüketimi bebeğe nasıl etki ediyor? Bu dönemde gluten alındığında neler yapılmalı?

Hamilelik döneminde glutensiz beslenmek bebeğinizin diyabetli olma riskini düşürebilir

Beslenme şeklinin hamilelik döneminde daha da önemli hale geldiğini artık hepimiz biliyoruz. Hamile bir kadının yeterli miktarda protein, kalsiyum, lif, folat, C vitamini, Omega-3, DHA ve demir alma konusunda da daha dikkatli olması tavsiye ediliyor. Bu süreçte kafein ve alkol tüketimini azaltmak, metal içeriği yüksek olan dip balıklarından, çiğ et ve çiğ yumurta gibi çiğ besinlerden uzak durmak gerektiği de biliniyor. Beslenme şeklinde yapılacak değişiklikler bebeğin gelişimini olumlu etkilediği gibi yaşamı boyunca daha sağlıklı olmasına da destek oluyor.

Peki hamilelik sırasında hangi besinlerden ve ne sebeple uzak durmak gerekiyor?

Her geçen gün daha fazla bilgi ediniyoruz: Gluten ve vücuda etkileri

hamilelikte beslenme nasil olmali

Glutenin vücut ve beyin üzerindeki etkileri gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor. Bu etkilerden ötürü, hamilelikte beslenme düzeninden gluteni çıkarmak pek çok uzmanın tavsiyeleri arasında. Yakın zamanda Kopenhag’daki Bartholin Enstitüsü’nden Dr. Julie Antvorskov’un yaptığı çalışmalar da gebelikte gluten tüketimi ile Tip-1 diyabete yakalanma riski arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor.

2016 yılında ise diyabetli yavrular doğuran diyabetli fareler üzerine bir çalışma yayınlandı. Hamilelik sırasında gluten içeren bir diyet uygulanan farelerin yavrularında %62 oranında diyabet görülürken glutensiz diyet uygulanan farelerin yavrularının yalnızca %8’inin diyabetli olduğu görüldü.

Hamilelik sürecinde glutensiz beslenmek yeni kural haline gelir mi?

Dr. Antvorskov’un yukarıda bahsettiğimiz çalışmasında hamilelik sırasında gluten tüketimi gözlenen 63 bin kadın yer aldı. Dünyaya gelen çocuklar ortalama 15 yıl izlendi ve ortaya çıkan bulgular oldukça şaşırtıcı oldu. Bulgulara göre gluten tüketimi fazla olan annelerin çocuklarında Tip-1 diyabet gelişme riski, gluten tüketimi çok düşük olan annelerin çocuklarına kıyasla iki kat fazlaydı. Üstelik çocuklarda Tip-1 diyabet riskinin, annelerinin hamilelik sürecinde tükettikleri gluten miktarıyla doğru orantılı olduğu görüldü.

Hamilelik sürecinde gluten tüketildiğinde yapılması gerekenler

hamilelerin beslenmesi nasil olmali

Yukarıda da açıkladığımız üzere, bebeklerde Tip-1 diyabet gelişme riski ile hamilelik sırasında gluten tüketimi arasındaki ilişki henüz tam olarak kanıtlanmış olmasa da, bu ilişkiyi destekleyen pek çok çalışma mevcut.  

Eğer hamileliğinizde gluten tüketiyorsanız bazı önerileri uygulamanızda yarar var. Aksi takdirde gluten alımının gastrointestinal (mide-bağırsak) sağlığınızı olumsuz etkilemesi hiç de şaşırtıcı olmayacaktır. Buna göre, hamilelik sırasında beslenmenizde lif içeriğini artırmalı, probiyotik takviyesi almalı, glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçınmalı ve basit karbonhidratlar yerine kaliteli karbonhidratları tercih etmelisiniz. Yeterli miktarda protein, kalsiyum, demir, folat, C vitamini ile Omega-3 yağ asidi almanız, gün içinde yeterince su içmeniz ve elbette stresi hayatınızdan olabildiğince uzak tutmanız da çok önemli.

Hamilelikte beslenme konusuyla ilgileniyorsanız “Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Kendiniz ve bebeğiniz için bunlara dikkat edin!” başlıklı içeriğimizi de okumadan geçmeyin.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan