Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 06.12.2022 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Hamilelik döneminde uyku nasıl değişir?

Hamilelikte en rahat uyku pozisyonunu hala belirleyemediyseniz ve bir türlü kaliteli uyuyamıyorsanız içeriğimizi okumadan geçmeyin.

Hamilelik döneminde uyku nasıl değişir?

Hamilelik sürecinde yaşanan heyecan, kaygı ve hormonlar uyku problemine yol açar. Hamilelik sürecinde uykuyu kaçamak olarak görüyor ve iyi uyku için mücadele halindeyseniz bu çok normal, yalnız değilsiniz. Hamile kadınların en az %50’si uykusuzlukla karşı karşıya. 

Hamilelikte Uyku Neden Değişir?

Bu dönemde uykusuzluğa birçok faktör etki edebilir. İlk aylardan itibaren dalgalanan hormonlarda seviyeleri; uykuya dalmayı, uykuda kalmayı ve diğer sorunları beraberinde getirebilir. Diğer başlıca sorunlar ise aşağıdaki gibidir.

  • Mide bulantısı, kusma

  • Sık sık idrara çıkma

  • Nefes darlığı, nabızda yükselme

  • Göğüslerde hassaslık

  • Vücut ısısında artış

  • Bacak ve bel ağrısı

Anne adayları özellikle son aylara doğru sırt ağrısında artış yaşayabilir. Bebek geceleri tekmelemeye başladığında, büyüyen karınla beraber rahat bir pozisyon yakalamak çok daha zor hale gelebilir. Doğum sancıları, iş ve evdeki diğer sorumluluklar ise endişelerin artmasına ve uyku kalitesinin bozulmasına yol açabilir. 

Üçüncü trimester itibariyle hamile kadınlardan bazıları, uyku kalitesini bozacak rahatsız edici rüyalar görür. Uyku bozuklukları anne ve bebek için ileride başka problemlere neden olabileceği için herhangi bir belirti durumunda  uzmanla konuşulması tavsiye edilir.

Hamilelikte Görülen Uyku Bozuklukları

hamile

Hamilelikte yaygın olarak görülen uyku bozuklukları aşağıda listelenmiştir.

  • Obstrüktif Uyku Apnesi

Kilo alımı nedeniyle birçok gebe kadın horlamaya başlar, bu durum hipertansiyon için risk niteliğindedir. Obstrüktif uyku apnesi, fetüse olan oksijen akışını bozabilir ve sezaryen riskini artırabilir.

  • Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz bacak sendromu genelde gebeliğin 3. trimesterında ortaya çıkar. Dinlenme halinde semptomlar daha şiddetlidir.

  • Gastroözofageal Reflü

Mide yanması olarak da bilinen bu hastalık yemek borusunda yanma hissine neden olur. Üç trimesterda da yaygın olarak görülür ve uykusuzluğun temel nedenlerinden biridir. 

Hamilelikte Uyku Neden Önemlidir?

Gebelik süresince uyku kalitesi hem anne hem bebek için çok önemlidir. Annenin yaşadığı uykusuz geceler yorgunluğa neden olur. Uyku; hafıza, iştah, ruh hali ve karar vermede oldukça etkilidir. 

Kronik uyku eksikliği ise bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Yapılan bazı araştırmalar, uyku eksikliğinin kan şekerinde dalgalanmalara neden olabileceğini göstermektedir. Bu durumda hamilelikteki yetersiz uykunun diyabet ile bağlantılı olması yadsınamaz bir gerçektir. Aynı zamanda yapılan başka çalışmalar, hamileliğin ilk dönemlerinde yetersiz uyuyan hamile kadınların, 3. trimesterda hipertansiyona eğilimli olduğunu göstermektedir.

Hamilelikte Uyku Probleminin Tedavisi

Gebeyken uyku sorunlarını azaltmanın farklı yolları vardır. Uyku pozisyonunu ayarlama ve uyku hijyenini sağlama gibi temel stratejilerden başlanmalıdır. 

Hamilelikte En İyi Uyku Pozisyonları

Sol tarafa yatarak bacakların hafif kıvrılması hamileliğin en iyi uyku pozisyonu olarak kabul edilmektedir. Bu pozisyon sayesinde uterus ve böbreğe kan akışı kolaylaşırken fetüse gereken oksijen sağlanır. 

Bu uyku pozisyonuna alışkın olmayanlar için karın ve beli destekleyici yastık kullanmak ideal olandır. Bazı kadınlar ise vücut yastığına sarılmayı faydalı bulur. 

Rahim büyüdükçe sırtüstü yatmak bel ve sırt ağrılarına neden olur. Sırtüstü uyumak, kısa süre için bir sorun teşkil etmese de ana toplardamara baskı yapacağı için bundan kaçınmak en iyisi olacaktır. 

Gebelikte Uyku Hijyeni

Uyku hijyeni gebeler için hiç olmadığı kadar önemlidir. Aşağıdaki alışkanlıkları rutine çevirmek, uykusuzluğun azalmasına ve uyku kalitesinin iyileşmesine yardımcı olabilir.

  • Tutarlı bir yatma saati ayarlayın ve bu saate bağlı kalın. Uykuya öncelik verin. 

  • Yatak odasını karanlık ve sessiz tutun.

  • Uyku saatine yakın baharatlı yiyecek, ağır yemek ve kafeinden kaçının. 

  • Yatmadan önce duş alın, kitap okuyun ya da sakinleştirici bir aktivite yapın. 

  • Günün erken saatlerinde hafif egzersizler yapın.

  • Yatak odasına teknolojik alet sokmayın.

  • Gün içerisinde bol bol su için.

  • Uyuyamıyorsanız, uykunuz gelene dek başka bir şey ile ilgilenin.

  • Günlük tutun. Stresli hissediyorsanız doktordan ve yakınlarınızdan destek isteyin.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan