Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Hamilelikte Bitkisel Ürünlerin Kullanımına Dikkat !
Sedat Arslan 11.04.2014 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Hamilelikte Bitkisel Ürünlerin Kullanımına Dikkat !

Gebelikte bitkisel ürünlerin kullanımı,yararları ve anne ve bebek sağlığına yan etkileri açısından elimizde çok net bilgiler yoktur. Ancak hamile kadınların büyük bir çoğunluğu aile,arkadaş,internet aracılığıyla sahip oldukları duyumlarla bitkisel ürünleri bilinçsizce kullanmaya devam etmektedir.Yazımda bu kişiler için yol gösterici olacağını umduğum bilgiler verdim.Sağlıklı Günler..!

Hamilelikte Bitkisel Ürünlerin Kullanımına Dikkat!
 
Belirtmek  gerekirki hem farmakolojik hem bitkisel ürünlerin hamilelik boyunca kullanım dozajlarını ve etkilerini belirleyen geniş çalışmalar yapılmamıştır.Potansiyel doğum defektleri,düşük ve maternal ölüm gibi deneysel çalışmalarda etik sorun olmaktadır.Çalışmaların hamile kadınlar üzerindeki etkilerini inceleme izni çok nadiren verilmektedir.

Daha çok arkadaş, aile, aktar ve internetten bilgi ediniliyor buda yarardan çok zarar görülmesine neden olabiliyor.İlacın dozajı ve hamileliğin hangi dönemde kullandığı önemlidir hatta ne şekilde tüketildiği bile hayati derecede önemli olabilir.( direkt yutma,demleme,şurup,tablet v.s.). Ayrıca hamileliğin ilk 3 ayında tüketildiğinde yararlı denebilecek bir bitki son 3 ayda tüketildiğinde ölümcül olabilir.

Dünya’da Hamilelik Döneminde En Çok Kullanılan Bitkiler

AHUDUDU YAPRAĞI

Genelde rahimi bebeğin doğumuna hazırlamak için kullanılır.Yüksek diyet-ile-kilo-kontrolu-uzerindeki-onemi">kalsiyum ve demir içeriği için kullanılır.Genelde tablet şurup veya çay olarak tüketilir.Hamileliğin erken döneminde üreticinin tavsiyesinden fazla alınması durumunda erken doğum ve düşüğe neden olabilir. Ebelerin genel tavsiyesi gebelikte 37. Haftadan sonra kullanılması.

SARIMSAK

İlk önce antimikrobiyal ve bağışıklık güçlendirici olarak kullanılmıştır.Daha sonraları kalp hastalıklarının tedavisinde yüksek kolesterolün düşürülmesinde kullanılmıştır. Ayrıca etkileri düşünüldüğünde sarımsak normal doğum veya sezaryen doğumda aşırı kanamaya yol açabilir.

ZENCEFİL

Hamilelik döneminin en popüler bitkisi olan zencefil sabah bulantısı için kullanılmaktadır. Zencefil’in potansiyel zararı pıhtılaşmayı önleyici etkisinin olması ve bununda kanamayı hızlandırmasıdır. İlk 3 ay da günde 1 gram veya daha az zencefil alımının anne ve fetüs açısından bir zararı ve yan etkisi bulunmamıştır. Bugün birçok ülkede birçok yiyecek ve içeceğin içerisinde bulunmaktadır ancak çok düşük miktarlarda olduğu için riski yoktur.

EKİNEZYA

Grip ve soğuk algınlığında ekinezyanın kullanımı son yıllarda popüler olmuştur.8 haftadan fazla alındığı zaman karaciğer için toksik olabilir.

PAPATYA

İlk başlarda gebelikte hamilelik kaygılarını sakinleştirici olarak çay formunda kullanılmıştır.Başka bitkilerle karıştırılmadığı sürece bu çay formunun herhangi bir yan etkisi görülmemiştir.

GİNSENG

Genelde depresyon ve ‘’senin hasta hissettiren herşey için’’ sloganıyla kullanılmaktadır.Şurup çay tablet ve bütün kök olarak kullanılmaktadır. Genelde kuzey amerikada kullanılmaktadır. İnsanlar bu bitkiyi vücudun hastalığa karşı neye ihtiyacı varsa onu desteklediğini,güçlendirdiğini düşünerek kullanıyorlar. Çok küçük miktarları bile kanamaya,ödeme ve artmış anksiyete ye neden olabilir. Sezaryenden 2 hafta ve öncesinde alındığında  göğüslerde hassasiyet vajinal kanamaya yol açabilir. Ginseng i reçete edenler ve bunun kullanımını tavsiye edenler şunu bilmelidirki bu bitkinin kullanımını destekleyen hiçbir çalışma yoktur.

SARI KANTARON OTU

Öncelikle hafif depresyon için kullanılmıştır. Bir hasta depresyon için  bunu kullandığı zaman etkili olması için 6 hafta geçmesi gerekiyor. Şiddetli depresyon ve intihara meyilli insanlar için etkili değildir. Tam tersi bu ilaç kullanılıp birden bırakıldığı zaman depresyonu daha derinleştirebilir ve intihara sevkedebilir. Böylece anne ve çocuğun hayatını tehlikeye sokabilir.

GİNGKO

Ginkgo kavrama ve hafıza yeteneğinin geliştirilmesi için en yaygın kullanılan bitkidir. Ayrıca kanama arttırma riski yüksek bir bitkidir özellikle de aspirin ve ibuprofen ile kullanıldığında bu risk birkaç katına çıkar.

Hamilelikte Kesinlikle KULLANILMAMASI Gereken Bitkiler

  • Mavi Kohoş Otu
  • Siyah Kohoş Otu
  • Sabal Meyvesi (Saw Palmetto)
  • Aloe Vera
  • Gül Çayı
  • Gümüşdüğme Bitkisi
  • Şekerci Boyası
  • Sassafras

Kaynakça:

Holst, L., Wright, D., Haavik, S., & Norgeng, H., (2009). The use and the user of herbal remedies during pregnancy. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 15(7), 787-792.
 
Hu, Z., Yang, X., Ho, P., Chan, S., Heng, P., Chan, E., Duan, W., Koh, H., & Zhou, S. (2005). Herb-drug interactions a literature review. Drugs, 65(9), 1239-1282.
 
Keville, K. (2001). Ginseng: getting to the root of this versatile herb. Better Nutrition, 63(5), 48-52.
 
Kuczkowski, K. M. (2006). Labor analgesia for the parturient with herbal medicines use: what does an obstetrician need to know? Archives of Gynecology & Obstetrics, 274(4), 233-239.
 
Nevins, A. (2008). Herbal remedies in pregnancy. D’Youville College: Buffalo, NY. UMI Number: 1465909.
Norgeng, H., Havnen, G. C., (2005). Impact of socio-demographic factors knowledge and attitude on the use of herbal drugs in pregnancy. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, 84, 26-33.
 
Every Day Health.com. (2012). Pregnancy and herbal therapy. Retrieved May 30, 2012, from https://www.whattoexpect.com/pregnancy-and-herbaltherapy.aspx
 
Vuyavanich, T., Kraisarin, T., Ruangsri, R., (2001). Is ginger root effective for decreasing the severity of nausea and vomiting in early pregnancy? Journal of Family Practice, 50(8), 577-582.

 
Araştırma Görörevlisi Diyetisyen Sedat ARSLAN
Hacettepe Üniversitesi 

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir