Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 13.12.2018 3 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Hamileyken neden regl olmuyoruz? Hamilelik regl döngüsünü nasıl etkiliyor?

Hamile kalındığında regl döngüsü nasıl bir değişikliğe uğruyor? Doğumdan sonra ne kadar süre içerisinde bu döngünün normale dönmesi gerekiyor?

Hamileyken neden regl olmuyoruz? Hamilelik regl döngüsünü nasıl etkiliyor?

Kadınların hayatlarının diğer dönemlerinde yaşamadıkları pek çok değişim hamilelik döneminde yaşanır. Bunların bazıları dışarıdan bakıldığında fark edilecek tipte bariz değişimlerken bazılarıysa vücudun içinde yaşanan değişimlerdir. 

Hamilelik sürecinde neden regl olunmaz?

gebelikte adet dongusu

Boston Üniversitesi’nde doğum ve jinekoloji profesörü olan Kate White hamile olmanın en iyi yanının regl periyotları için endişelenmemek olduğunu söylüyor. Peki gerçekten hamilelik sırasında neden regl olunmuyor?

Regl döngünüzün ilk yarısında (foliküler faz) uterus tabakası kalınlaşıyor ve folikül uyarıcı hormon seviyeleri (FSH) artıyor. Bu artış yumurtalıklarınızdaki bir dizi folikülün büyümesine neden oluyor. Bu foliküllerden birinin diğerlerinden daha hızlı ve daha güçlü büyümesinin ardından östrojen üretmeye başlıyor ve diğer foliküllerin parçalanmasına yol açıyor.  Baskın folikül yumurtalardan birini serbest bırakınca yumurtlama gerçekleşiyor.

regl dongusu

Döngünün ikinci yarısındaysa (luteal faz) progesteron üreten corpus luteum adı verilen bir yapı meydana geliyor. Yumurtlama sırasında serbest bırakılan yumurta döllenmediği takdirde corpus luteum dejenerasyona uğruyor. Daha sonra östrojen ile progesteron seviyeleri düşüyor ve yerleşik rahim ağzından kanama, yani regl süreci başlıyor. 

İkinci ihtimal olan yumurtanın döllenmesi durumunda koriyonik gonadotropin (HCG) adı verilen bir hormon elde ediliyor. Daha sonra corpus luteum da gelişmekte olan fetüsü beslemeye, sperm ve bakterileri uterustan uzak tutmak için uterus zarını ve servikal mukusun kalınlığını koruyan progesteron hormonunu üretmeye devam ediyor. Hamilelik sürecinde corpus luteum dejenerasyona uğramadığından, ayrıca östrojen ve progesteron hormon seviyeleri düşmediğinden uterustan kanama, yani regl olunmuyor. 

Erken gebelikte kanama nedenleri nelerdir?

gebelikte regl dongusu

Regl olmasanız dahi hamilelik sırasında vajinal kanamayla karşılaşmanıza neden olan başka durumlar da var. Öncelikle, lekelenmenin (iç çamaşırınızda oluşan birkaç damla ama günlük pedin yeterli olmayacağı miktarda kanama durumu) erken gebelikte normal olduğunu bilmek ve bu durumu kanamayla karıştırmamak gerekiyor. Ayrıca erken gebelikte kanama her zaman ciddi bir durumun habercisi olarak değerlendirilmemeli. Çünkü bazen döllenmiş yumurta uterusa baskı yaptığında hormonal değişiklikler ya da risk teşkil etmeyen farklı nedenlerden ötürü de kanama yaşanabiliyor. 

Ancak bazı durumlarda hamilelik sırasında yaşanan kanama dış gebelik gibi düşük riski gibi ciddi durumları da işaret edebilir ve dış gebelik tedavi edilmezse, yani kontrol altına alınmazsa tehlikeli olabilir. Bu yüzden herhangi bir lekelenme söz konusu olduğunda bunu doktorunuza bildirmeniz en doğrusu. 

Hamilelikten sonraki ilk dönem

dogum sonrası adet

Doğumdan sonraki ilk altı hafta puerperium, yani doğum sonrası dönem olarak tanımlanıyor. Vücut bu süreçte yavaş yavaş hamile olmadan önceki durumuna dönüyor ve bu sürenin uzunluğu her kadın için değişiyor. 

Bazen doğumdan kısa bir süre sonra regl döngüsü başlayabilirken bazense bu süreç uzayarak birkaç ayı bulabiliyor. Emziren kadınların çoğu doğumdan sonraki dokuz ay içerisinde, emzirmeyen kadınlarsa yaklaşık sekiz hafta içerisinde regl olmaya başlıyor.

Doğum sonrası doğurganlık

hamilelik sonrası regl dongusu

Doğumdan sonra regl döngüsü başlamasa bile yeniden hamile kalınabiliyor. Bu yüzden doğumdan hemen sonra hamile kalmak istemiyorsanız doğum kontrol seçeneklerini değerlendirmelisiniz. 

Hamilelik sonrası dönem değişiklikleri

Bazı kadınlarda adet döngüsü hamilelik sonrasında eski düzenine geri dönerken bazılarında değişiklikler görülebiliyor. Bebek sahibi olduktan sonra daha şiddetli, daha uzun veya daha ağrılı döngülere rastlanabildiği gibi bazen bu döngüler tam tersine daha az ağrılı, daha hafif ve daha kısa bir hale de bürünebiliyor. Menstrüel döngüde büyük ve ciddi gibi görünen değişikliklerle karşılaştığınızda bir doktora danışmanızı tavsiye ediyoruz. 

Hamilelikte beslenme konusuna değindiğimiz "Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Kendiniz ve bebeğiniz için bunlara dikkat edin!" başlıklı içeriğimizi de okumayı unutmayın.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Esra Çaylak

Esra Çaylak Mööz

26.12.2018
Yanıtla
Esra Çaylak

Esra Çaylak Ksldldlslsşşsşd

26.12.2018
Yanıtla