Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 05.11.2021 8 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Hastalıkların kurtarıcısı: Ihlamur çayı nedir?

Kendimizi biraz kırgın hissettiğimiz ilk an sarıldığımız ıhlamur çayını her yönüyle sizlere anlattık.

Hastalıkların kurtarıcısı: Ihlamur çayı nedir?

Ihlamur çayı, ıhlamur ağacının kurutulmuş çiçekleri ile birlikte yaprak ve saplarının demlenmesi ile elde edilir. Ihlamur, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'nın ılıman bölgelerinde yetişen Tilia ağacı cinsinden gelmektedir. Genellikle küçük yapraklı, kireç olarak bilinen Tilia cordata, Tilia cinsinin en güçlü türünü oluşturmaktadır.

Ihlamur ağaçları koyu gri bir kabuğa ve yeşil kalp şeklinde yaprakları olan sarı ve yeşil çiçeklere sahiptir. Tedavi edici bileşikler içeren çaylar, tentürler ve diğer tonikler, kurutulmuş ve korunmuş ağaçların çeşitli kısımlarından elde edilmektedir.

Ihlamur çayı, lezzetli ve hoş kokuludur. Aynı zamanda da yüzlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Flavonoidler, glikozitler ve potansiyel olarak uçucu yağlar, ıhlamurdaki aktif elementlerdir. Yapılan araştırmalarda, bu bileşenlerin antispazmodik faydalar ile mide ve gaz problemlerinin giderilmesine yardımcı olabileceğini gösterilmiştir. Ihlamur çayı ayrıca uykuya dalmaya, kaygıyı azaltmaya ve sinirleri gevşetmeye yardımcı olabilecek yatıştırıcı etkilere sahiptir.

Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir?

Ihlamur çayının vücuda faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • İnflamasyon ve Ağrı Azaltmada etkilidir.

Yapılan çalışmalarda, ıhlamur çayında bulunan bir antioksidan olan kuersetinin, özellikle kalp ve dolaşım sistemindeki iltihaplanmayı azaltmada etkili olduğu gösterilmiştir.

Ihlamur çayının ayrıca ağrıya, cilt tahrişlerine ve kas ve eklem spazmlarının tedavisine yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Ihlamur çayı ayrıca antispazmodik olarak adlandırılan, rahatlatıcı bir sinir sistemine sahiptir. Bu özelliği ile ıhlamur çayı, krampları ve spazmları gidererek migren, kas sertliği ve adet kramplarına yardımcı olmaktadır.

  • Kan Basıncı Kontrolü sağlar.

Vazodilatör, kan damarlarını genişleten ve kan basıncını düşüren kimyasal bir işlemdir. Ihlamur ağacındaki bileşenlerin yanı sıra ıhlamurun  yaprakları ve çiçekleri de vazodilatör görevi görebilir. Ayrıca kan basıncını düşürdüğü kanıtlanmış bir kimyasal olan flavonoid tilirozid içerdiğinden hipotansif bir bitkidir.

  • Stres ve Kaygı Azaltır.

Ihlamur ağacı, Tilia tomentosa Moench tomurcuk özlerini (TTBE'ler) içerir. Yapılan çalışmalarda, bu özlerin, kaygı ve gerginliği azaltma da etkili olduğu gösterilmiştir. Buna ek olarak anksiyolitik, Ihlamur ağacında bulunan ve vücudun uyarılma yeteneğini engelleyerek, kaygıyı gidermeye yardımcı olan esansiyel bir yağdır.

  • Detoksifikasyon ve sindirim sağlığını iyileştirir.

Ihlamur çayı, doğal bir idrar söktürücü işlevi görerek, genel sindirim işlevini artırır. Aynı zamanda da vücutta sıvı tutulmasını sağladığı ve buna bağlı oluşan şişkinliği azalttığına dair kanıtlar bulunmaktadır.

  • Kas ve eklem ağrılarını giderir.

Ihlamur çayında bulunan kuersetin ve tilirozid gibi flavonoidler, kronik eklem ve kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olabilir. Bu özelliği ile artritli kişiler tarafından eklem ve diz rahatsızlıklarını gidermek tüketilebilir. 

  • Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletme de etkilidir.

Ihlamur, ateşi düşürücü ve terletici özelliğinin yanı sıra yanı sıra ağızda ve solunum yollarında tahriş olmuş veya iltihaplı zarlar gibi çeşitli soğuk algınlığı ve grip semptomlarının tedavisine yardımcı olur. Ayrıca öksürük ve tahrişi hafifletmeye yardımcı olur. Bu özelliği ile boğaz ağrısı ve öksürüğü tedavi etmek için sıklıkla kullanılır. Ihlamur çayı aynı zamanda, boğaz ve göğüsteki tıkanıklığı ve balgamı temizlemeye yardımcı olmak için balgam söktürücü olarak kullanılabilmektedir.

Ihlamur Çayının Zararları Nelerdir?

Ihlamur çayının zararları aşağıda listelenmiştir

  • Aşırı miktarda ıhlamur çayı tüketimi, kan basıncının yükselmesine neden olabilir. 
  • Bazı durumlarda ıhlamur çayı demlenirken, mide veya ağızda kontakt dermatit ve küçük alerjik tepkilerin gelişimine neden olabilir. Tilia cinsindeki diğer bitkilere alerjisi bulunan kişilerin kullanmadan önce bir uzmana danışmanları önerilir. 
  • Ihlamur çayındaki bazı aktif bileşikler kardiyotoksik niteliklere sahip olabileceğinden, kalp rahatsızlığı bulunan  kişilerin, ıhlamur çayı tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Ihlamur çayı bazı ilaçlar ile etkileşime girerek bazı yan etkilere yol açmaktadır. Bu nedenle de diüretik veya lityum içeren ilaçlar kullanan kişiler, ıhlamur çayından kaçınmalıdır. 

Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?

Ihlamurun hasat edileceği tarih, bulunduğu coğrafyaya göre değişiklik göstermektedir. Ancak sıklıkla yaz ortasında çiçekler açmaya başladığında hasat edilmektedir. Mevsimin uzunluğuna göre, genellikle ikinci bir çiçeklenme olduğunda sonbaharda ikinci bir hasat yapılabilmektedir. Ihlamur hasat edilirken çiçekleri ile birlikte çiçek sapında bulunan ince ve uzun yaprakları da toplanmalıdır. Bu işlem sırasında genellikle bahçe makası kullanılması tavsiye edilir. Toplanan ıhlamurun zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Ihlamur çiçeklerini ve sapları, doğrudan güneş ışığı almayan ve iyi havalandırılan bir alanda, temiz bir bezin üzerine serilerek kurutulmalıdır. Ihlamurun kurutma işlemi ortalama 1 hafta sürmektedir. Kurutulmuş ıhlamur çiçekleri, serin ve kuru bir ortamda kapaklı cam bir kavanozun içerisinde saklanmalıdır.

Ihlamur çayı için gereken malzemeler

  • 200 ml su
  • Bir tutam ıhlamur
  • Bal, limon ve tarçın

Yapılışı

  • Küçük bir tencereye veya demliğe su alınır ve kaynatılır.
  • Bir tutam kurutulmuş ıhlamur suya ilave edilir.
  • Karışım 1-2 dakika kaynatılır ve ardından tencereyi ocaktan alınır.
  • Ihlamur çayı 12-15 dakika demlenmeye bırakılır.
  • Karışım süzgeç yardımı ile süzülür ve bir fincana alınır.
  • Tatlandırmak amacıyla içerisine bal, limon ve tarçın ilave edilebilir.

Ihlamur Çayı Yapmanın Püf Noktası Nedir?

  • Ihlamur çayı demlerken arıtılmış su kullanılması önerilir.
  • Ihlamuru kurutma işlemi sırasında, serilen ıhlamurların aralıklarla alt üst edilmesi gerekir. Böylece daha hızlı ve eşit kuruma sağlanır.
  • Ihlamur çayının 7-8 dakikadan fazla kaynatılması, toksik etkiye yol açabilmektedir. Bu nedenle de gerektiğinden fazla kaynatılmamalıdır. 
  • Ihlamur çayının demlenmesi için 12 ila 15 dakika yeterli olmaktadır.
  • Ihlamur çayını kaynatırken içerisine elma ve ayva gibi çeşitli meyvelerin kabukları eklenebilir. 
  • Ihlamur çayını tatlandırmak için bal veya tarçın ilave edilebilir.
  • Hazırlanan ıhlamur çayı bir süre soğumaya bırakılarak ve üzerine buz ilave edilerek de tüketilebilir.

Ihlamur Çayı Nerelerden Alınabilir?

Ihlamur çayı, aktarlardan, marketlerden ve internet sitelerinden satın alınabilir. 25 gram ıhlamur çayının fiyatı 6 tl ile 30 tl arasında değişmektedir. 100 gram ıhlamur çayının fiyatı ise 30 tl ile 75 tl arasındadır. 1 kg ıhlamur çayının fiyatı ise 150 tl ile 400 tl arasındadır. 

Ihlamur Çayı Sağlıklı Mıdır?

Evet, ıhlamur çayı, hafif dereceli uyku güçlükleri ve kronik stres problemi olan kişilere fayda sağlar. Anksiyete, hazımsızlık, hipertansiyon, sinirsel kalp atışı, stres ve paniğe yardımcı olur. Ihlamur çayı, rahatlatıcı etkisi nedeniyle, duygusal olarak tetiklenen yüksek tansiyonun tedavisinde etkilidir. Ihlamur çiçeği düzenli olarak tüketildiğinde, damar sertliği semptomları olan yaşlı hastalara yardımcı olur. Buna ek olarak, içerdiği bileşenler, ateş düşürücü, öksürük kesici ve antispazmodik özelliklere sahiptir. Ayrıca idrar söktürücü etkisi de bulunmaktadır. 

Ihlamur Çayı Kaç Kaloridir?

100 gram ıhlamur çayı ortalama 7 kaloridir. Bir fincan (normal) ıhlamur çayı, 11 kaloriye sahiptir. Bir fincan ıhlamur çayı, 2.14 gram karbonhidrat,  0.16 protein, 0.29 yağ ve 0.78 lif içermektedir. Aynı zamanda sodyum, potasyum, kalsiyum, demir mineralleri ile A vitamini açısından zengindir.

Ihlamur Çayı Sakinleştirir Mi?

Ihlamur çayı, geleneksel tıpta sakinleşmek ve anksiyete semptomlarını hafifletmek için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda, bir tür ıhlamur ağacı olan tilia tomentosa'nın tomurcuklarından elde edilen özlerin, önemli yatıştırıcı özelliklere sahip olduğu keşfedilmiştir. Araştırmacılar tarafından, ıhlamur özütünün işlevinin, sinir sistemindeki uyarılabilirliği azaltan bir beyin molekülü olan gaba-aminobütirik asidin (GABA) işlevine benzer olduğu bulunmuştur.

Ihlamur Çayı Uyku Getirir mi?

Ihlamur çayının içerdiği bileşenler, rahatlamaya ve uykuya getirmeye yardımcı olabilecek güçlü yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Ihlamur çayı, kalbe, sindirim sistemine ve solunum sistemine fayda sağlayan antioksidanlar ve bileşikler bakımından zengindir. Bu özelliği ile  kaygıyı ve uykusuzluğa ve kaygıyı gidermeye fayda sağlar. Farnesol adı verilen uçucu yağ, ıhlamurun içindeki aktif unsurlardan biridir ve kardiyovasküler gevşemeye yardımcı olmaktadır.

Hamilelikte Ihlamur Çayı İçebilir mi?

Ihlamur çayının hamile kadınlar için güvenli olup olmadığına dair yeterli bir kanıt bulunmamaktadır. Bu nedenle de ıhlamur çayı tüketimi için bir uzmana danışılmalı ve bilinçsiz tüketimden kaçınılmalıdır. 

Ihlamur çayı, diğer hafif idrar söktürücü çaylar gibi anne adayları için faydalı olabilir. Birçok kadın hamilelikte ödem ve yüksek tansiyon yaşamaktadır. Ihlamur çayı, bu süreçte ödemi giderir ve kan basıncını düşürür.

Aynı zamanda ıhlamur çayı, hamile bir kadının bağışıklık sistemine yardımcı olacak ve çeşitli hastalıklara ve bakterilere karşı koruma sağlayacak çok sayıda antioksidan kimyasal içermektedir.

Çayın sakinleştirici etkileri, hamilelikte kaygı ve kaygıyı azaltmaya ve uykusuzluğu gidermeye yardımcı olur.

Emziren Anneler Ihlamur Çayı İçebilir mi?

Emziren anneler için ıhlamur çayı, bebeğin alerjik reaksiyonu olmadığı sürece tüketebilir. Ancak herhangi bir yan etkide mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Çocuklar Ihlamur Çayı İçebilir mi?

Ihlamur çayı, çocuklar için pek çok fayda sağlar. Ihlamur çayı genellikle altı aydan itibaren tüketilmesi tavsiye edilir. Ihlamurun ateş düşürücü etkisi, antibakteriyel, yatıştırıcı özellikleri ve besin değerleri sayesinde çocuklar tarafından içilebilir. Ancak doğuştan veya genetik rahatsızlığı bulunan çocukların ıhlamur tüketmeden önce daima bir uzmana danışması ve dozaj konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Ayrıca polen alerjisi olan çocuklara ıhlamur çayı verilirken dikkatli olmalıdır.

Regl Döneminde Ihlamur Çayı İyi Gelir mi?

Ihlamur çayı spazm önleyici ve rahatlatıcıdır. Bu özelliği ile regl dönemi için faydalıdır. Dismenore çok sık görülür, ancak bir fincan ıhlamur çayı tüketmek ortaya çıkan bu semptomları hafifletmeye yardımcı olurken, aynı zamanda da ruh hali değişimlerini ve hormonal dalgalanmaları da azaltmada etkilidir.

Ihlamur Çayı Zayıflatır mı?

Ihlamur çayı, aç karnına  tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur. Düzenli bir şekilde tüketilen ıhlamur çayı, tokluk hissini artırarak, daha az kalori alımına neden olur. Aynı zamanda yağ yakımını hızlandırarak, kilo kaybını destekler. Ihlamur çayı, kahvaltı ve ara öğünlerde tüketilebilir.

Ihlamur Çayı Mide Bulantısına İyi Gelir mi?

Ihlamur çayının antispazmodik özellikleri, mide problemlerini önlemeye ve bağırsak iltihabını azaltmaya yardımcı olur. Bu durum daha düzenli bağırsak hareketlerine yol açar. Ayrıca sindirim sistemindeki düz kas aktivitesinin artmasına ve irritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit, gaz, ülser ve ishal semptomlarının azalmasında da etkili rol oynar. 

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan