Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 30.03.2016 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

İşlenmiş gıda nedir, ne değildir?

İşlenmiş gıda nedir, ne değildir?

Eğer yemek yapmaya vaktin yoksa ya da işten geç dönüyorsan en pratik akşam yemeği tabii ki işlenmiş gıdalardır. Peki, işlenmiş gıdalar aslında nedir? Kolayı seçerek aslında vücuduna haksızlık yapıyor olabilirsin.

Katkı maddeleri etiketlerde şu isimlerle ayrıştırılabilir, bu maddeleri gördüğün ürünlerden uzak durmaya çalışmalısın:

Aspartam; Nutrasweet ve Equal, yüksek fruktoz mısır şurubu, monosodyum glutamat (MSG) ya da E621; glutamin, glutamat, MSG ve monosodyum glutamat, trans yağ;hidrojenize yağ; gıda boyaları;Sunset yellow (E110), Tartrazin ( E102), Karmoisine (E122), Panceau (E124), Quinoline (E104), Allura red (E129), Sodyum Benzoat (E211), sodyum sülfit; E220, E222, E223, E224, E225 ile E249, E251, E252, sodyum nitrat/ sodyum nitrit, BHA ve BHT; Bütilat Hidroksi Anizol (BHA) ve Bütilat Hidroksi Toluen (BHT), sülfür dioksit;SO2, sülfitleyici maddeler; sülfür dioksit, sodyum veya potasyum sülfit, bisülfit, metabisülfit, potasyum bromat;E250.

Etkileri nedir?

  • İşlenmiş gıdalar çabuk acıktırırlar.

Mısır şurubu gibi katkı maddeleri insanların çabuk acıkmasını sağlar. Ayrıca fazla işlenmiş gıda tüketen kişileri bekleyen tehlikelerden biri obezite olabilir.

  • Sindirim sistemini zorlarlar.

İnsan vücudunun sindirim sistemi özellikle fast food olarak tercih edilen işlenmiş gıdalara uygun değildir. Bu gibi gıdalar vücuda alındığında sindirim sistemini alt üst edebilirler.

  • İşlenmiş gıdalar bağımlılık yapabilir.

İşlenmiş gıdalarda besinlerin faydalı kısımları ayrılarak vücut sağlığına yararı olmayan bölümler içerir. Dolayısıyla yendikleri zaman serotonin denilen mutluluk hormonu salgılanmaya başlanır ve kişi aynı gıdayı tekrar tüketmek ister.

  • Yoğun katkı maddesi içerebilirler.

Özellikle yoğun katkı maddesi içeren sosis, salam gibi şarküteri ürünleri bazı hastalıkları tetiklediği için araştırmacılar tarafından kanserojen olarak tanımlanmıştır. Bunun nedeni olarak da bu gibi gıdalara renklerinin değişmemesi için üretim aşamasında eklenen sodyum nitrit ve nitratın neden olduğu sanılmaktadır. Uzmanlar özellikle bebeklerin ve küçük çocukların bu tür gıdaları tüketmemeleri gerektiğini savunuyor.

  • Raf ömürleri koruyucu maddeler nedeniyle normal besinlere göre uzundur.

Bir ürünün raf ömrü ne kadar uzunsa insanlar için o kadar sağlıksızdır. İşlenmiş gıdalara da uzun süre dayanmaları için birçok koruyucu madde eklendiğinden insan sağlığı üzerinde negatif etkiye sahiptir.

  • İçindekiler kısmı çok iyi okunmalı ve hatta araştırılmalıdır.

İşlenmiş gıdaların etiketinde yazanlar ise gerçeği değiştirmez. Çünkü bu tarz bazı gıdaların içindekiler kısmında, üretim aşamasında eklenen MSG, renklendiriciler ya da mısır şurubu yazmayabilir. Bu da tüketiciyi yanıltır.

  • Melamin içerebilirler.

Özellikle süt, süt tozu, sütlü mama, dondurma, çikolata gibi işlenmiş gıdalara eklenen melamin adlı bir madde vardır. Bu madde, besinlerdeki düşük protein miktarını ortadan kaldırsa da bir tür sentetik olduğu için insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan