Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 09.06.2015 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

İyilik hali nedir?

İyilik hali nedir?

İyilik hali, hem bedensel hem zihinsel olarak sağlıklı hissetmenin getirdiği zindelik halidir.

İyilik halini doğrudan etkileyen 5 temel faktör bulunur.

1-Zihninden geçenler bedenini de etkiler!

Aklından geçen düşünceler ve bunlarla bağlantılı olarak hissettiğin duygular, bedeninde fiziksel değişimlere yol açar. Bu, senin duygu ve düşüncelerin karşısında vücudunun dile gelme biçimidir. Örneğin stres, uzun vadede vücudundaki besin emilimini ve hormon dengesini bozar. Bu da birçok sağlık sorununu beraberinde getirir.

Stresi yenmek için gülümse! :) Gülümsemek, iyi hissetmeni sağlayan endorfin hormununun salınımını artırır. Ayrıca meditasyon, esneme hareketleri ve egzersiz gibi yöntemler de stresle başa çıkmak için kullanılır.

2- Günde en az 7 saat uyku!

Düzensiz ve yetersiz uyku, vücudundaki birçok sistemin (sinir sistemi, kas gelişimi, sindirim sistemi, hormon salınımı) işleyişini bozar ve obezite, kanser, kalp hastalıkları ve diyabet gibi birçok rahatsızlığa zemin hazırlar. Ayrıca duygu durumunu da etkileyerek kaygılı hissetmene, hatta depresyona bile neden olabilir.

Tükettiğin besinlerden vücudunun yeterince faydalanabilmesi için de uyku önemli bir faktördür. Yapılan çalışmalara göre, günde en az 7 saat uykuya ihtiyacın var!

3- Vücudunun üçte ikisi sudan oluşuyor!

Vücut fonksiyonlarının düzgün işleyebilmesi için suya ihtiyacın vardır. Yeterince su içmemek vücudunun yağlanmasına, kaslarının zayıflamasına ve ağrıya, sindirimde sorunlar yaşamana sebep olur.

Günlük tüketmen gereken su miktarı, kilogram başına 30-40 ml.dir. Örneğin 60 kg. isen, 60* (30-40) ml = 1800-2400 ml. su içmen gerekir. Bu da 9 – 12 bardağa eşdeğerdir.

 

4- Toksinler seni hasta edebilir!

Vücuduna aldığın toksinler ve “serbest radikal” adı verilen, besinlerin vücudunda enerjiye çevrilmesi sırasında açığa çıkan zararlı maddeler bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kendini bu durumdan koruyabilmek için;

  • Basit karbonhidratlar (beyaz un ile yapılan yiyecekler, şeker içeren gıdalar)  yerine kompleks karbonhidratlarla (tam tahıllı ekmek, tahıllar, kuru baklagiller) beslenmeli,
  • Çok yağlı beslenmemeli ve doymuş yağlardan olabildiğince uzak durmalı,
  • İşlem görmüş ürünler yerine taze mevsim meyve ve sebzeleri tüketmeli,
  • Su içmeyi ihmal etmemelisin.

5- Nefes ve egzersiz seni güçlendirir!

Daha sağlıklı yaşamak adına edinebileceğin en önemli alışkanlıklardan biri de egzersiz yapmaktır. Kardiyovasküler egzersizler (yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet sürme vb.), güç egzersizleri (direnç ve ağırlık egzersizleri), esneme ve nefes almak da buna dâhildir.

  • Günde 20 dakika yapılacak bir yürüyüş gibi, kardiyovasküler egzersizler dolaşım ile kalp sağlığı için gereklidir ve hipertansiyonu önlemede rol oynar.
  • Pilates gibi güç egzersizleri kas ve kemik gelişimi için önemlidir. Gücünü ve dengeni artırmanı, aynı zamanda osteoporozdan (kemik kırılabilirliğinin artması) korunmayı sağlar.
  • Yoga gibi vücudunu esnetmeye yönelik egzersizler dolaşım ve dengeyi olumlu yönde etkiler, aynı zamanda stresi azaltmaya yardımcı olur.
  • Derin ve yavaş bir biçimde nefes alıp vermek de stresi azaltmaya ve dolaşımın düzenlenmesine katkıda bulunur.
facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan