Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 26.10.2022 8 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Kabak diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Kabak diyeti kimler için uygundur? Kabak diyetiyle bir haftada kaç kilo verilebilir?

Kabak diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Kabak diyeti, kilo vermeye yardımcı olan popüler diyetlerden biridir. Bu diyette tüketilen ana besin kabaktır. Kabak diyeti ile 3 günde yaklaşık 3 kilo verilebileceği söylenmektedir. Kabak, düşük kalorili bir besindir. Aynı zamanda içerdiği yüksek lif uzun süre tok hissetmeyi sağlar. Buna ek bol su ve lif içerdiğinden ödemden kurtulmaya yardımcı olur ve yağ yakmayı kolaylaştırır. Tüm bunlara ek olarak ,  sindirim sorunlarına da yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kabak, diyetlerde sıklıkla tüketilen gıdalardan biridir. 

Kabak Diyeti Nasıl Yapılır?

Kabak, lif açısından yüksek olduğu için diyet listelerinde tüketilen besinlerden biridir. Bol su içerdiği için kişilerin hızlı kilo vermesine yardımcı olur. Genellikle üç gün uygulanan kabak diyeti vücudun ödem ve şişliklerin daha hızlı giderilmesini kolaylaştırır. Bu diyet sırasında düzenli yürüyüş yapmak ve bol su içmek çok önemlidir. Kabak diyetinde yağ yakmaya yardımcı olabilecek yeşil çay da içilmelidir.

Kabak diyetini uygulamadan önce dikkat edilmesi gerekenler şunlardır.

  • Kabak diyetinde 3 gün boyunca yüksek miktarda kabak tüketilmelidir. Bu, neredeyse tek tip bir beslenme planı sunar. Tek tip bir beslenme planı vücudun çeşitli vitamin ve mineralleri yeterli miktarda alamamasına sebep olur. Bu nedenle de kabak diyetini uygulamadan önce bir uzmana danışılması gerekmektedir.  

  • Diyetin bazı besinleri sınırlaması sebebiyle 3 günden uzun bir süre uygulanmaması gereklidir.  

  • Diyet sırasında bitki çayı tüketilebilir. Bitki çayı olarak gün içinde 3 fincan yeşil çay,  meta, rezene veya beyaz çay tercih edilebilir.

  • Kabak diyetini uygularken sebebi bilinmeyen yorgunluk,  aşırı halsizlik, göz kararması ve mide bulantısı gibi belirtiler ortaya çıkarsa, diyet hemen bırakılmalı ve bir doktora başvurulmalıdır.

  • Kabak diyetini uygularken alkol, kahve ve siyah çay tüketilmemelidir.  

  • Özellikle ciddi bir rahatsızlığı ve kronik bir hastalığı bulunan kişilerin ve ayrıca düzenli olarak ilaç kullananların doktorlar tarafından onay almadan diyeti uygulaması önerilmez.

  • Kabak diyetini yaparken bol su tüketmeye dikkat edilmelidir. 

  • Aynı zamanda gün için en az 30 dakika yürüyüş yapmak, diyetten daha etkili bir sonuç almaya yardımcı olur. 

Kabak Diyetini Kimler Yapabilir?

Kabak diyeti,  3 gün süresince bol miktarda kabak tüketimini gerektirir ve neredeyse tek tip bir beslenme planı sağlar. Tek tip bir beslenme planı, vücudun çeşitli vitaminlerin ve minerallerin vücuda yeterli miktarda alınamamasına sebep olabilir. Bu nedenle de kabak diyetinin doktora danışmadan uygulanmaması gerekmektedir.

Bununla birlikte özellikle kronik ve ciddi bir hastalığa sahip olan kişilerin ve düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin bu diyeti uygulamaması önerilir. 

Kabak genel olarak alerji yapan gıdalar arasında yer almasa da alerjik bir bünyeye sahip kişilerin doktora danışmadan uygulamaması önemlidir. Buna ek olarak, şeker hastası olanlar, tansiyon hastası olanlar, hipoglisemi veya insülin direnci olanlar, böbrek hastası olanlar ve antidepresan ve kan sulandırıcı gibi ilaç kullanan bireylerin bu diyeti uygulamaması gerekmektedir. Ayrıca kabak detoksu hamileler, emziren anneler, kronik hastalığı olanlar ve çocuklar için uygun değildir.   

Kabak Diyetinde Ne Yemelisiniz?

Kabak diyeti yaparken çaya şeker eklenmemelidir ve akşam yemeğini olabildiğince erken yenilmelidir. Aynı zamanda kabak diyeti programının dışına çıkmamaya dikkat edilmeli ve kahvaltıda mutlaka proteinlere ve meyvelere yer verilmelidir.

Kabak Diyetinde Ne Yememelisiniz?

Kabak diyeti yaparken tüm paketli gıdalardan uzak durmaya dikkat edilmelidir. Özellikle içerisinde glikoz şurubu bulunan ve trans yağlar içeren gıdalar tüketilmemelidir. Yüksek miktarda şeker içeren meyvelerin tüketiminden de kaçınılmalıdır. Tereyağı gibi hayvansal yağlar tüketilmemelidir. Bunlara ek olarak, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlamak amacıyla 3 gün boyunca kahve, alkol ve siyah çay içilmemelidir. 

Üç günlük Kabak Diyeti Listesi Nasıl Olmalıdır?

1. gün

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, istenildiği kadar salatalık ve domates ve yeşillik (yağsız ve tuzsuz) ve bir küçük parça beyaz peynir

Öğlen yemeği: 2 adet rendelenmiş kabak ve az miktarda zeytinyağı ile hazırlanmış kabak sote, dilediğiniz kadar yeşillik (maydanoz, marul, nane gibi) ve 1 kase yoğurt

Ara öğün: 1 adet sevdiğiniz bir meyve (şeker oranı düşük olan meyveler önerilir) ve 1 bardak kefir ya da ayran

Akşam yemeği: 2 adet sotelenmiş ya da çiğ kabak, yeşillik ve 2 adet cevizin içi, 1 kase yoğurt

2. gün

Kahvaltı: 2 yumurta ile hazırlanmış yağsız omlet (omletin içine dereotu gibi taze yeşillikler eklenebilir), 4-5 adet az tuzlu zeytin ve bir küçük parça beyaz peynir

Öğlen yemeği: Sütlü kabak çorbası (3 adet kabak, yarım yağlı süt, soğan ve dereotu ile hazırlayabilir ve içerisine 1 yemek kaşığı kadar bulgur eklenebilir)

Ara öğün: 1 adet meyve (şeker oranı düşük bir meyve önerilir)

Akşam yemeği: Sütlü kabak çorbası

3. gün

Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, 2 yemek kaşığı ev yapımı lor peyniri veya  bir parça beyaz peynir ve bolca yeşillik (maydanoz, nane, marul ve dereotu gibi)

Öğlen yemeği: Fırında az zeytinyağlı kabak dilimleri ve 1 kase yoğurt

Ara öğün: 1 adet meyve ve 8-10 çiğ adet badem 

Akşam yemeği: 1 kase kabak püresi ya da 2 adet sotelenmiş kabak dilimleri, 1 dilim kepekli  ekmek 

Kabak Diyetinin Faydaları Nedir?

Kabak diyetinin faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • Kabakta, A, B1, C, E ve K vitaminleri bulunur. Aynı zamanda magnezyum,bakır, karoten alfa, demir ve beta mineralleri açısından oldukça yüksek bir sebzedir. 

  • Kabak antioksidanlar açısından da zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlarından koruma sağlayan yararlı bitki bileşikleridir. Lutein, zeaksantin ve beta-karoten gibi karotenoidler özellikle kabakta yüksek miktarda bulunur. Bu karotenoidler, göz, cilt ve kalp sağlığını destekler ve prostat kanseri gibi bazı kanser riskine karşı korumada etkili olabilir. 

  • Kabak sindirimi hızlandırmaya yardımcı olur. Kabakta bol miktarda su bulunur. Bu da dışkıların geçişini kolaylaştırabilir. Bu sayede kabızlığı önler. Kabak aynı zamanda çözünür ve çözünmeyen lifler içerir. Çözünmeyen lif, dışkıyı daha hacimli hale getirir ve yiyeceklerin bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır, bu da kabızlık riskini daha da azaltır. Çözünür lifler ise bağırsaklardaki iyi bakterileri besler. Bu iyi bakteriler, bağırsaklardaki hücreleri besleyen kısa zincirli yağ asitleri üretir. Bunlar, ayrıca irritabl bağırsak sendromu (IBS), Crohn hastalığı ve ülseratif kolitin iltihaplanmasını ve semptomlarını azaltma da rol oynayabilir. 

  • Kabak, tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri değerlerini düşürmeye katkıda  bulunur. Düşük karbonhidrat içeren diyetler kan şekeri ve insülin değerlerini önemli derecede düşürmeyi sağlar. Bu durum kan şekeri düzeylerinin sabit kalmasını sağlayabilir. Kabakta bulunan lifler, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur ve öğünlerden sonra değerlerin yükselmesini engeller. Bu lifler, aynı zamanda  kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilecek insülin duyarlılığını artırma da rol oynayabilir. 

  • Kabak diyeti kısa sürede kilo vermeye yardımcı olur. Kabak su açısından yüksek bir sebzedir ve düşük kalori içerir. Bu da tokluk hissini artırmaya yardımcı olur. Lif açısından zengin olan bu besin, iştahın azaltılmasında da etkilidir.  

  • Kabak, kalp sağlığını iyileştirmeye katkıda bulunabilir. Çalışmalara göre, daha fazla lif tüketmenin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Kabakta bulunan bir tür çözünür lif olan pektin, toplam ve "kötü" LDL kolesterol düzeylerinin düşürülmesinde etkili olabilmektedir. Kabak aynı zamanda kan damarlarını genişleterek yüksek tansiyonu düşürmede etkili olabilecek potasyum açısından da yüksek bir sebzedir. Kan basıncının sağlıklı olması, daha düşük kalp hastalığı ve felç olma olasılığı ile ilişkildir. 

Kabak Diyeti ile Kaç Kalori Verilebilir?

Kabak diyeti 3 gün sürmektedir. Bu süre içinde verilen kilo miktarı kişiden kişiye değişmektedir. Bununla birlikte, kabak diyeti ile yaklaşık 3 kilo vermek mümkündür.  Kabakta bulunan potasyum olmak üzere diğer birçok vitamin ve mineral vücuttaki atılmasını sağlar. Üç günlük kabak diyeti ile yaklaşık üç kilo kaybetmenin başlıca sebebi de vücuttaki fazla suyun atılıyor olmasıdır. Vücuttaki suyun atılmasının ardından dengeli bir diyete ve düzenli egzersiz ile diyet sonrasında da verilen kiloların alınması engellenebilir. 

Kabak Diyetinin Zararı Var mı? 

Kabak diyeti, 3 gün boyunca bol miktarda kabak tüketmeyi gerektirir. Beslenme planını tek tip gıdaların oluşturması, vücudun belirli vitamin ve mineralleri yeterli miktarda alamamasına sebep olur. Birçok besini sınırlayan bu diyetin üç günden fazla uygulanması bazı olumsuz etkilere yol açabilmektedir. 

Özellikle de ciddi bir rahatsızlığı bulunan kişiler tarafından bu diyet uygulanmamalıdır. Düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin de diyetin yol açabileceği yan etkilerden korunmak için öncelikle bir uzmana danışmaları tavsiye edilir.  Kabak bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir.  

Kabak Diyetine Benzer Diğer Diyetler Nelerdir?

Kabak diyetine benzer diğer diyetler şunlardır.

  • Dukan diyeti

  • Hollywood diyeti

  • Vejetaryen diyeti

  • Glisemik indeks diyeti

  • Çorba diyeti

  • South beach diyeti

  • Montignac diyeti

  • Atkins diyeti

  • Yumurta diyeti

  • Volümetrik diyeti

  • Karpuz diyeti

  • Patates diyeti

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan