Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Uzman Diyetisyen Şimal Deniz 08.06.2020 4 dakikada okunur
yorumlar
4
kaydet

Kabızlığa ne iyi gelir? Bu tavsiyeler sayesinde kabızlık sorununuz ortadan kalkacak.

Kabızlık, çözümü için türlü türlü yöntemler denenen ve çok sık karşılaşılan sorunlardan. Eğer siz de dönem dönem bu sorunu yaşıyorsanız “Kabızlık nasıl geçer?” sorusuna verdiğimiz cevaplar çok işinize yarayacak.

Kabızlığa ne iyi gelir? Bu tavsiyeler sayesinde kabızlık sorununuz ortadan kalkacak.

Kabızlık en sık rastlanan sindirim sorunlarından biri. Diyet yapmanıza rağmen bir türlü kilo veremiyorsanız bunun muhtemel sebeplerinden biri de yaşadığınız kabızlık sorunu olabilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için önce kabızlığa yol açan sebepleri öğrenelim, daha sonra hangi adımları atmamız gerektiğini...

Kabızlık neden olur?

Peki şişkinlik, karın ağrısı, tuvalete çıkamama gibi belirtileri olan kabızlık neden oluşur? “Kabızlık neden olur?” sorusunun cevabı beslenmenizde gizli. Çünkü çoğu sindirim sorununda olduğu gibi kabızlıkta da en çok dikkat edilmesi gereken konu beslenme düzeni.  Beslenme düzeninizdeki pek çok yanlış kabızlık sorunu yaşamanıza yol açıyor olabilir. Az su içmek, besin ögesi dağılımlarına dikkat etmemek, yeterli lif almamak vb. davranışlar bu tip yanlışların bazıları.

Kabızlık nasıl geçer?

kabizlik nasil gecer

Kabızlık sorunu yaşayanların yaptığı ilk ve en büyük yanlış yeterli miktarda su içmemek oluyor. Vücudunuzun doğru şekilde çalışabilmesi için suya ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Bu “yeterli miktar” ne kadar mı? Günde en az 2.5 litre. Bu noktada ihmal edilen çok önemli bir nokta daha var. Gün içinde içtiğiniz çay, kahve gibi içeceklerin miktarı ne kadarsa bir o kadar da içtiğiniz su miktarını artırmalısınız.

Yeterince posalı besin yememek de kabızlığa sebep olan bir diğer etken. Yüksek lif içeren besinler sindirimi olumlu etkiliyor. Bunun için günde 25-30 gram lif almalısınız. Bu da yaklaşık 2 porsiyon sebzeye, 3 porsiyon meyveye denk geliyor.

Protein ve basit karbonhidrat alımına dikkat!

kabizlik neden olusur

Yeterli miktarda lif alımı kadar önemli olan bir diğer konu da basit karbonhidratı azaltmak, hatta kabızlık sorununuz ciddi boyuttaysa mümkünse beslenme düzeninizden tamamen çıkarmak. Beyaz undan yapılan ekmek, makarna, kraker gibi besinler; börek, poğaça gibi hamur işleri basit karbonhidrat sınıfına giriyor. Bunların yerine tam buğday, çavdar ve kepekli undan yapılan besinleri tercih etmelisiniz.

Eğer diyetinizde protein alımı gereğinden yüksekse bu da kabızlık sorununa yol açıyor olabilir. Bu durumda aldığınız protein miktarını azaltmalı ve günlük aldığınız kalori miktarının %15’ine denk gelecek şekilde protein alımını ayarlamalısınız.

Egzersiz de kabızlık sorununa iyi gelen şeylerden biri. Çünkü yapılan düzenli egzersiz metabolizmayı hızlandırıyor. Bu da bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlıyor. Bu yüzden sürekli oturmamaya, gün içinde hiç değilse yürüyüş yapmaya dikkat etmelisiniz.

Kabızlığa hangi besinler iyi, hangi besinler kötü gelir?

kabizlik ilaclari

Kabızlık çözümü için hangi besinlerin iyi, hangi besinlerin kötü geldiğini bilmek de size oldukça yardım olacak. Örneğin olgunlaşmamış muz ve patates yemek kabızlığı artırırken armut, kayısı ve incir gibi meyveler kabızlığa iyi geliyor.

Çok düşük yağlı beslenmek de kabızlığı tetiklediği için sağlıklı yağları içeren besinlere diyetinizde yer vermelisiniz. Sağlıklı yağ barındıran avokado kabızlığa iyi gelen besinlerden biri. Zeytin. Zeytin, zeytinyağ ve ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler de yine sağlıklı yağ barındıran besinlerden.

Bağırsak sağlığınız için fermente besinleri tercih etmeniz de oldukça mantıklı. Örneğin, süt gaz yapan bir besin olduğundan kabızlık sorunundan şikayetçiyseniz doğrudan içmek yerine yoğurt, kefir gibi fermente versiyonlarına yönelebilirsiniz.

Kabızlık ilaçları ve bitki çayı tercihi

kabizliga iyi gelen

Kabızlık sorunu yaşayanlar kabızlık ilaçlarına yönelse de ilk aşamada biz kesinlikle bunu tavsiye etmiyoruz. Çünkü beslenme düzeninde yapılması gereken tüm değişiklikleri yapmadan, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını edinmeden düzenli şekilde kabızlık ilaçlarını kullanmak, bu ilaçlara bağımlılık yaratıyor. Laksetif etkisi olan bu ilaçlar kabızlığı kronik hale getiriyor ve bir süre sonra kabızlık sorunu bir kısır döngü haline geliyor.

Yine kabızlıktan kurtulmak için tercih edilen bir diğer yöntem de bitki çayları oluyor. Ancak sinameki içeren bitki çaylarının düzenli kullanımı da tıpkı kabızlık ilaçları gibi vücudu alıştırıyor ve bağımlılık yaratıyor. Sürekli şekilde içilen bu bitki çaylarına vücut bağışıklık kazandığı için, bir süre sonra etki etmemeye başlıyor ve dozu sürekli artırmak gerekiyor. Bu yüzden kabızlık sorununuzu çözmek için bu çaylara hiç yönelmemenizi tavsiye ediyoruz.

Kabızlığa anında çözüm

kabizliga aninda cozum

Uzun süreli olduğunda hemoroide de yol açabilen kabızlık sorunu için yukarıda bahsettiğimiz önerileri mutlaka uygulayın. Bunlara ek olarak sizin için kabızlığa anında çözüm olabilecek basit ve etkili bir tavsiyemiz daha var. Gece yatmadan önce bir bardak suyun içine iki adet kuru kayısı, kuru erik veya kuru hurma koyun. Sabah kalktığınızda bunları yiyin. Beş gün boyunca bu basit tarifi uygulayabilirsiniz.

Ayrıca bağırsak dostu raw barve kuru erik topları tariflerimizi de kabızlık sorunu yaşayanlara öneriyoruz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Melek Dedememiş

Melek Dedememiş en çok ihtiyacım olan şey kabızlık ve gaz içşn çözüm

17.08.2018
Yanıtla
Diyetkolik  Destek

Diyetkolik DestekMerhaba Melek Hanım, Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize! Sağlıklı ve mutlu günler dileriz. 13.09.2018

Ali Ekber Şen

Ali Ekber Şen Hurma Lif kaynağı hergün en az bir kaçtane yemekte fayda var. Hatta kakao ile karıstırıp içine birazda fındık ve jindistan cevizi ile müthiş bir çikalata yapabilirsiniz

13.06.2020
Yanıtla
Fidan Huseynzade

Fidan Huseynzade kuru kayısını suda bir gece bekletip suyunu ve kayısını yiyin gerçektende orda yazdığı gibi anlnda çözüyor ama hurmanı hiç duymamıştım deneyeceğim

18.06.2020
Yanıtla
Ef Lin

Ef Lin Kuru kayisi gercekten cok iyi gelen ama hurma deneyenler fazla iyi gelmedigini kayisi kadar etki yapmadigini soyluyor

28.06.2020
Yanıtla