Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 06.06.2023 6 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Kahve mideye iyi gelir mi?

Kahve tüketmenin mide üzerindeki etkisi nedir? Mide bulantısına iyi gelebilir mi? Reflü semptomlarını kötüleştirir mi? Haydi gelin tüm soruları cevaplayalım.

Kahve mideye iyi gelir mi?

Yorgun anların kurtarıcısı, en güzel sohbetlerin bahanesi, her ülkede kendine has çeşitleri olan kahve… Türk kahvesi, filtresi, sütlüsü, sadesi, şekerlisi, lattesi, karamellisi, espressosu… 

Bugün çoğumuzun merak ettiği kahvenin mide ile olan bağlantısını, gastrit, ülser gibi rahatsızlıklarda içilip içilemeyeceğini ve genel olarak mideye etkilerini konuşuyoruz…

Dünyada büyük çoğunluğu Brezilyada üretilen kahve, yetiştirildiği bölgelerin özelliklerine göre çeşitlenmektedir. İçerik olarak kafein haricinde 400 kimyasal, eser miktarda antioksidan ve niasin içermektedir. 

Kahve mideyi nasıl etkiler?

Kahve denildiğinde akla çok sayıda çeşit gelmektedir. Daha hafif içimli olanlardan tutun da kafein içeriği daha yüksek olan daha acı kahvelere birçok farklı alternatif bulunmaktadır.Kahve, bu alternatiflerin içeriklerine göre mideyi olumlu ya da olumsuz etkileme özelliği gösterebilir. Kahvenin içerdiği bu maddeleri sizin için listeledik:

●Kafein 

●Kahve asidi

●Katkı maddeleri

Kafein

Uyanık kalmaya yardımcı olankafein, kahvede bulunan doğal bir uyarıcıdır. Bir fincan kahve, yaklaşık 95 mg kafein içerir. Araştırmalar, kafeinin sindirim sistemindeki kasılmaların sıklığını artırabileceğini öne sürüyor. Ayrıca midesi hassas olan kişilerde, rahatsızlık verebilecek kadar mide asidi üretimini artırabileceğini de düşündürmektedir.

Kahve asidi

Kahvenin mide rahatsızlıklarına sebep olmasının altında, kahve asitleri de önemli bir rol oynar. Kahve, mide asidi üretimini arttırdığı gösterilen klorojenik asit ve N-alkanoil-5-hidroksitriptamid gibi birçok asit içerir. 

Sitrik asit daha yüksek seviyelerde yetiştirilen arabica çekirdeklerinde bulunur. Narenciye meyvelerinde bulunan asitle aynı olan bu asit; limon, portakal ve fosforik asit ile meydana geldiğinde greyfurt notalarında hissedilir. 

Fosforik asit çoğu asitten daha tatlıdır. Başka türde ekşi tatlandırıcı bir narenciye aromasını daha tatlı bir greyfurt veya mango benzeri aromaya getirebilir.

Malik asit bazen şeftali veya erik gibi sert çekirdekli meyvelerde ortaya çıkar ancak malik asitli bir kahvede elma veya armut tadı daha yaygındır.

Klorojenik asitler (CGAs) bir kahvenin algılanan asitliğinden büyük ölçüde sorumludur. Diğer asitlerle karşılaştırıldığında kavurmada hızla bozulurlar, bu nedenle hafif kavurmalar da “parlak” ve “asidik” olurken koyu kavurmalarda daha az hissedilebilirler.

Asedik asit sirkede bulunan asidin aynısıdır, daha düşük konsantrasyonlarda hoş bir netlik üretebilirken, yüksek seviyelerde asedik asit yine de tatsızdır.

Tartarik asit benzer şekilde yüksek konsantrasyonlarda ekşi tatlar verir. Bununla birlikte düşük seviyelerde üzüm benzeri veya şarabımsı notaları sunabilir. Tartarik asit üzümlerde bulunduğundan bu çok da şaşırtıcı bir durum değildir.

Kinik asit  diğer asitler bozundukça üretilir. Yüksek sıcaklıklarda koyu kavrulmuş kahve, eski kahve ve birkaç saat önce demlenmiş ancak sıcak bir plaka üzerinde sıcak ısıda tutulan kahvelerde yaygın bulunur. Kahveye temiz bir yüzey kazandırsa da, kinik asit midede ekşi oluşturan ana asittir.

Katkı maddeleri

Bazı durumlarda, mideyi rahatsız eden şey kahveden kaynaklanmaz. Kahveye eklenen süt, krema, şeker ve tatlandırıcı gibi katkı maddeleri, mide rahatsızlıklarına yol açıyor olabilir. Örneğin, dünya çapındaki insanların yaklaşık %65'i, süt tükettikten hemen sonra şişkinlik, mide krampları veya ishal gibi semptomları tetikleyebilen, sütteki bir şeker olan laktozu düzgün bir şekilde sindirememekten muzdariptir.

Kahve başka nelere iyi gelir?

Kahveninmide problemlerine iyi gelip gelmediğini daha detaylı incelemek için bazı mide rahatsızlıkları ile kahvenin ilişkisini sizin için listeledik:

●Mide ülseri ve kahve ilişkisi

●Mide tahrişi ve kahve ilişkisi 

●Mide üşütmesi ve kahve ilişkisi

●Reflü ve kahve ilişkisi

●Mide bulantısı ve kahve ilişkisi

●Gastrit ve kahve ilişkisi

Kahve mide ülserine iyi gelir mi?

Midenin iç yüzeyinde çeşitli sebeplerden dolayı gelişen açık yaralara ülser denir. Ülserin en yaygın belirtisi sürekli mide ağrısıdır. Genellikle Helicobacter pylori bakterisi enfeksiyonundan dolayı oluşan ülser, bazı ilaçların uzun süreli kullanımı ile de tetiklenebilmektedir. Ülserde kahve içmek, gastrointestinal yoldaki mukozal zarı aşındırarak iltihap ve kanamaya yol açabilir. Bu nedenle ülseri olan bireylerin kahve tüketimini sınırlandırmaları ve asit içeriği daha düşük kahveleri tercih etmeleri gerekmektedir. Ülserli bireylerde günde 1 fincandan fazla kahve tüketilmesi önerilmemektedir. Kahveler kavruldukça daha asidik bir içeriğe sahip olurlar, az kavrulmuş kahve tüketmek ülseri olanlar için daha iyi bir tercih olacaktır.

Kahve mide tahrişine iyi gelir mi?

Hayır, kahve asitli yapısı nedeniyle mide tahrişine iyi gelmez, aksine kötüye gitmesine neden olabilir. Bu yüzden kahve tüketimine dikkat edilmeli ve gün içerisindeki tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.

Kahve mide üşütmesine iyi gelir mi?

Mide üşütmesinde sıkça karşılaşılan semtomlar üzerinde etkili olan kahve, toz halde tüketildiğinde bulantı, ishal gibi belirtilerde iyi sonuçlar vermektedir. Başta Türk kahvesi ve diğer tüm kahvelerin de toz halinin mide üşütmesine iyi geldiği belirtilmektedir. Herhangi başka bir mide rahatsızlığınız yoksa (reflü,ülser,gastrit) limon suyu ile karıştırılan bir tatlı kaşığı Türk kahvesini sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa tüketmek hem bulantınızı hem de ishalinizi durdurabilir. 

Kahve reflüye iyi gelir mi?

Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna (özefagusa) geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasıdır. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma (heartburn) şikayeti ile veya ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi şikayetleriyle başvurmaktadırlar. Kahve mide asitliğini artıran içeriğinden dolayı reflüde sınırlandırılmalıdır, 1 fincan aşılmamalıdır.

Kahve mide bulantısını geçirir mi?

Toz halinde yutulacak kahve midebulantısının geçmesine yardımcı olabilir.  Ancak kahve içmenin herkesin mide bulantısına iyi geleceğini söylemek mümkün değildir.

Türk kahvesi gastrite iyi gelir mi?

Gastrit mide iç yüzeyini döşeyen zarın iltihaplanmasıdır. Çok fazla mide asidi üretilmesi durumunda ya da mide duvarının koruyucu iç tabakası zarar gördüğünde ortaya çıkar. Aşırı mide asidi, gastrik mukoza ile doğrudan temas eder ve buradaki hücrelere zarar verir. Gastriti olan bireylerin az kavrulmuş, asit oranı daha az türk kahvelerini tercih etmeleri önerilmektedir.

Türk kahvesi mide asidine iyi gelir mi?

Hayır, türk kahvesi mide asidine iyi gelmez, aksine asidik yapısı nedeniyle mide mukozasını daha da asidik bir hale getirir.

Mide rahatsızlığı olanlar kahve içebilir mi?

Evet, mide rahatsızlığı olan bireyler de sınırlamak kaydıyla kahve içebilir. Eğer mide rahatsızlığınız varsa kahveyi içerken aşağıdakilere dikkat etmenizi öneririz:

●Kahveyi yudum yudum yavaş bir şekilde için.

●Aç karnına kahve içmemeye çalışın. Kahveyi yemekten sonra tüketmek, sindirimi kolaylaştırabilir.

●Bir araştırma, daha uzun süre kavrulmuş kahve çekirdeklerinin daha asidik olduğunu bulmuştur. Daha az kavrulmuş kahveler tercih edin.

●Soğuk demlenmiş kahveler, sıcak kahveye göre daha az asidik özellik göstereceği için soğuk kahve tercih edin.

●Bir fincan kahveyi sütle içiyorsanız ve laktoza karşı intoleransınız yoksa, soya, badem sütü gibi bitki bazlı alternatifleri deneyebilirsiniz. 

●Espresso ve cappucino gibi kahveleri tercih etmeyin.

Türk kahvesi mideyi rahatlatır mı?

Evet, türk kahvesi yemekten sonra içildiğinde ve şekersiz tüketildiğinde sindirimi destekler ve midenizin rahatlamasına yardımcı olur.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan