Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 03.08.2023 9 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Karpuz diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Yaz geliyor karpuz sofralarda yerini almaya başlıyor. Peki karpuz yiyerek kilo verebileceğinizi söylesek?

Karpuz diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Karpuz diyeti kısa sürede kilo vermeyi sağlayan diyetlerden biridir. Karpuz diyetinin farklı versiyonları bulunur. Temelde diyet belirli bir süre sadece karpuz tüketmeyi içerir. Diyet yaygın olarak 3 ila 7 gün arasında uygulanır. Karpuz düşük kalorili bir yiyecek olduğundan bu diyetin kalorisi çok düşüktür. Karpuz diyeti aynı zamanda detoks diyeti olarak da kabul edilir.

Karpuzun %2'si lif, %6'sı şeker ve kalan %92'sini ise sudur. Karpuz diyeti vücutta oluşan aşırı toksin, tuz, su ve diğer kirliliklerden kurtulmayı sağlar.

Beslenme danışmanı olan Jessica Marcus, bireylerin bu tür diyetleri sevdiklerini çünkü çok fazla yapıya sahip olduklarını, ancak uygulamasının kısa bir zaman aldığını belirtir.

Diğer diyetlerin aksine, karpuz diyeti yalnızca belirli bir süre uygulanır. Bu, diyet yapan bireyler için gerçekçi ve ulaşılabilir bir hedef verir. Yalnızca birkaç gün sürdürüldüğünde kişi kendini diyete daha rahat bir şekilde hazırlayabilir.

Karpuz genel olarak faydalı bir besindir. Besleyici özelliklerine ek olarak, bol su içerir. Ancak şeker içeriğinin de yüksek olduğu unutulmamalıdır.

Marcus, karpuzun %90'ından fazlasının su olduğu gerçeğine dayanan karpuz diyetinin daha çok bir arınma olduğunu belirtmektedir. Karpuz, az kalori ve bazı vitamin ve mineraller içerir. Susuz engeller, serinletir ve bir süre tok hissetmeyi sağlayabilir.

Karpuz Diyeti Nasıl Yapılır?

Karpuz diyetinde ana besin olarak karpuz tüketilir ve karpuzun yanında kan şekerini dengeleyici bazı besinler tüketilir. Karpuz diyetinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tüketilen karpuz miktarıdır. Diyet sırasında fazla karpuz yenildiğinde, kişi kilo vermek yerine kilo alabilir.  Ayrıca, diyet listesinin de düzenli uygulanması diyetin bazı olumsuz etkilere sebep olabilir. 

Karpuz diyeti de diğer diyetlerde olduğu gibi belli bir diyet programı ile uygulanır. Bu diyete başlamadan önce bir diyetisyene danışılarak vücut kitle endeksi ölçümü yapılması önerilir. Bununla birlikte karpuz diyetinin vücut için faydalı olup olmayacağı konusunda emin olunması önemlidir. 

Karpuz diyeti kısa ve uzun vadeli olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Bununla birlikte uzun vadeli diyet planı da kendi içinde 2’ye ayrılır. İlk aşama daha az kalori alarak daha çok kilo verme stratejisi olarak da bilinmektedir. İkinci aşama 6 ila 10 gün sürmektedir. İkinci aşamada farklı tüketilir, ancak akşam yemeklerinde karpuz tüketimi arttırılmalıdır. 

Uzun Vadeli Karpuz Diyeti Planı: Bu diyet planında başlangıçta 1 ila 3 gün arası sadece karpuz tüketilir. Diğer 6 ila 10 gün aralığında ise bir dilim peynir, bir kase yulaf ezmesi ve kızarmış ekmek dilimi tüketilebilir. Bununla birlikte ara öğünlerde yaklaşık 2-3 dilim karpuz tüketilmesi tavsiye edilir. Öğle yemeğinde haşlanmış tavuk göğsü, salata veya balık tercih edilebilir. Akşam yemeklerinde ise ilk günlere göre daha fazla karpuz tüketilmelidir. 

Kısa Vadeli Karpuz Diyeti Planı: Kısa vadeli karpuz diyeti planı ortalama 5 gün sürmektedir. Kahvaltıda karpuz ve bir dilim kızarmış ekmek tüketilebilir. Ara öğünlerde ise siyah çay, yeşil çay veya kahve içilebilir. Öğle yemeğinde haşlanmış tavuk veya balık ve bir dilim kepekli ekmek tüketilmesi önerilir. Akşam öğününde ise 100 gram pirinç, 2 dilim karpuz, yeşil sebzeli pilav veya 100 gram balık tercih edilebilir. 

Karpuz Diyetini Kimler Yapabilir?

karpuz

Karpuz diyeti sağlıklı bireyler tarafından uygulanabilir. Karpuz diyetini uygulamadan önce mutlaka bir profesyonelden yardım almalıdır. Bir diyetisyenle vücudun direnç eşiği, vücut kitle indeksi ve kan şekeri oranı hakkında bilgi alınmalı ve ardından diyetisyenin önerisine göre diyete başlanmalıdır. Karpuz diyeti genel olarak çoğu kişi tarafından uygulanabilen bir diyettir. Ancak şeker hastalarının bu diyeti uygulamaması gerekmektedir.  

Şeker hastaları bu diyeti uyguladıklarında karaciğerdeki şeker dengesinin bozulmasına yol açabilirler. Düzensiz uygulanan karpuz diyeti vücuda faydadan çok zarar verebilmektedir.    Genel olarak, diyeti uygulamak isteyen kişilerin zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı olmaları gerekir. Böbrek hastalığı nedeniyle diyalize giren kişiler de bu diyeti uygulamaktan kaçınmalıdır. Karpuzda bulunan mineraller böbreklerde  süzülemeyecek kadar tembel davrandığında, böbrekler zarar verilebilir. 

İdeal kilosunda olan kişiler de karpuz diyetini uygulamamalıdır. Bu kişilerin diyeti sadece karpuz detoksu için uygulamaları önerilir. Bir hafta içinde vücuttaki zararlı ödem ve toksinler arındığında diyet bırakmalıdır.  

Bir haftalık Karpuz Diyeti Listesi Nasıl Olmalıdır?

Bir haftalık örnek karpuz diyeti listesi aşağıda verilmiştir. Ancak bu diyeti uygulamadan önce bir doktor ya da diyetisyene danışmanız gerektiğini ve porsiyonların kişiden kişiye göre değişebileceğini unutmamalısınız.

1.gün

Kahvaltı: 1 dilim karpuz, 1 dilim kepekli ekmek ve 1 dilim yağsız beyaz peynir 

Ara öğün: 1 kase yağsız yoğurt

Öğlen: 1 dilim karpuz

Akşam: 1 porsiyon tavuk göğsü, 1 dilim kepekli ekmek ve bol yeşillikli salata 

Ara öğün: 1 dilim karpuz

2.gün

Kahvaltı: 1 dilim karpuz, 1 adet yumurta, 1 bardak çay ve 1 dilim kepekli ekmek

Ara öğün: 5 adet ceviz veya  fındık

Öğlen: 1 dilim karpuz, 1 porsiyon patlıcan salatası ve 1 dilim kepekli ekmek

Ara öğün: 1 kase yağsız yoğurt

Akşam: 1 dilim kepekli ekmek ve 1 porsiyon ızgara biftek veya yağsız tavuk eti

Ara öğün: 1 dilim karpuz ve 1 dilim yağsız beyaz peynir

3.gün

Kahvaltı: 1 dilim karpuz, 1 dilim kepekli ekmek ve 1 bardak çay

Ara öğün: 1 kase yağsız yoğurt

Öğlen: 1 porsiyon ızgara balık, bol yeşillikli salata ve 1 dilim kepekli ekmek

Akşam: 1 kase yağsız yoğurt, haşlanmış 1 tabak sebze ve bol yeşillikli salata 

Ara öğün: 1 dilim karpuz ve 1 dilim yağsız peynir

4.gün

Kahvaltı: 1 dilim karpuz ve 1 dilim kepekli ekmek

Ara öğün: 1 kase yağsız yoğurt

Öğlen: Çok az yağ ile pişirilmiş mantar, 1 dilim kepekli ekmek ve yeşillikli salata 

Ara öğün: 1 dilim karpuz ve 1 su bardağı ayran

Akşam: 1 porsiyon ızgara köfte ve bol yeşillikli salata

Ara öğün: 1 dilim karpuz ve 1 dilim yağsız peynir

5.gün

Kahvaltı: 1 dilim karpuz ve 1 dilim yağsız beyaz peynir

Ara öğün: 5 adet ceviz ya da fındık

Öğlen: Fırında yağsız kabak mücveri,  bol yeşillikli salata ve 1 dilim kepekli ekmek

Ara öğün: 1 dilim karpuz

Akşam: 1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği ve bol yeşillikli salata

Ara öğün: 1 dilim karpuz ve 1 dilim yağsız peynir

6.gün

Kahvaltı: 1 dilim karpuz ve 1 tane haşlanmış yumurta ve 1 dilim peynirle yapılmış yağsız omlet, 1 dilim kepekli ekmek,  salatalık ve domates

Öğlen: 1 porsiyon haşlanmış sebze ve 1 kase yağsız yoğurt 

Ara öğün: 1 dilim karpuz, 1 dilim beyaz peynir ve 1 dilim kepekli ekmek 

Akşam: 1 kase yağsız yoğurt ve 1 porsiyon haşlanmış sebze

Ara öğün: 1 dilim karpuz ve 1 dilim yağsız peynir

7.gün

Kahvaltı: 1 dilim kepekli ekmek ve 1 dilim karpuz 

Öğlen: 1 kase yağsız yoğurt ve 1 porsiyon haşlanmış sebze

Ara öğün: 1 dilim karpuz, 1 dilim beyaz peynir ve 1 dilim kepekli ekmek

Akşam: 1 porsiyon haşlanmış sebze ve 1 kase yağsız yoğurt

Ara öğün: 1 dilim karpuz ve 1 dilim yağsız peynir

Karpuz Diyetinin Faydaları Nedir?

Karpuz diyeti herkes için uygun olmamakla birlikte bazı faydalarından bahsedilmektedir. Karpuz diyetinin faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • Besin değeri açısından zengin olan karpuz sadece 46 kaloriye ve sağlıklı görme için önemli olan A vitamini açısından yüksektir. Aynı zamanda vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olan bir B1 vitamini içerir. Ayrıca B6 vitamini içermektedir. Bu, vücudun kırmızı kan hücreleri yapması için gerekli bir vitamindir. Karpuz, dokuların büyümesi ve sabitlenmesi için önemli olan C vitamini içermektedir. 

  • Karpuz iyi bir likopen kaynağıdır. Bu antioksidan kalp hastalığı, kanser ve diğer hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilir.

  • Ayrıca karpuzda diğer yiyeceklerden daha fazla sitrülin bulunur. Çoğu insan, amino asit sitrülin kan damarlarının genişlemesine ve kan akışına yardımcı olduğunu bilinir. Citrulline kelimesi, karpuz anlamına gelen Latince Citrullus lanatus kelimesinden gelmektedir. 

  • Karpuz çekirdeği, demir ve magnezyum açısından yüksektir.  

  • Terleme sonucunda kaybedilen sodyum ve potasyumun vücuda geri kazandırılması için faydalıdır. 

Karpuz Diyeti ile Kaç Kalori Verilebilir?

Karpuz yüksek lif ve su içeriğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcı olur.  Karpuz tüketerek kilo kaybına yardımcı olacak çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni ise yalnızca 5 günde 2 ila 4 kilo vermeyi sağlayan hızlı bir kilo verme planı olan karpuz diyetidir.

Karpuz Diyetinin Zararı Var mı?

Karpuz diyeti bazı besinleri kısıtlar. Bu da vücuda yeterli protein alınmamasına yol açar. Bu nedenle, çocuklar, hamile kadınlar ve diyabet hastalığı gibi bir sağlık sorunu olan veya bağışıklık işlevi zayıf olan kişiler için bu diyet önerilmez.  

Karpuz diyeti, şeker hastaları tarafından uygulanmamalıdır. Karpuz yüksek miktarda şeker içerir ve vücutta șeker dengesizliğine sebep olabilir.

Karpuz yüksek potasyum içerdiğinden dolayı böbrek rahatsızlığı olan kişilerin bu diyeti uygulaması önerilmez. 

Çok fazla karpuz tüketmek şişkinlik, gaz ve ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Aynı zamanda içerdiği şeker türü olan fruktoz yüksek miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe veya rahatsızlığa sebep olabilir. 

Vücuda yeterli kalori veya besin alınmadığı zamanlarda egzersiz yapmak baş dönmesine, yorgunluğa veya bitkinliğe yol açabilir. Karpuz diyetini uzun süre takip etmek kas dokusu kaybına sebep olabilir. 

Karpuz diyeti, uzun süreli fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirici sürdürülebilir alışkanlıklar oluşturmaya yardımcı olmaz. 

Karpuz Diyetine Benzer Diğer Diyetler Nelerdir?

Karpuz diyetine benzer diğer diyetler şunlardır.

Farklı karpuz tarifleriyle beslenmenize renk katmak isterseniz karpuz tariflerimize göz atabilirsiniz :)

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Ayşe Pekbay

Ayşe Pekbay Zwm

04.05.2023
Yanıtla