Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 14.10.2021 7 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Kekik yağı rehberi: Kekik yağı faydaları nelerdir?

Aromatik yağların başında gelen kekik yağına dair her şeyi sizin için derledik.

Kekik yağı rehberi: Kekik yağı faydaları nelerdir?

Ballıbabagiller familyasında yer alan kekik, Thymus, Origanum ve Satureja gibi çeşitli  türlerinin genel bir ifadesidir. Geçmişten bugüne tıbbı yöntemlerde kullanılan kekiğin ilk kullanımının Antik Yunan’a kadar uzandığı bilinmektedir. 

Kekik, baharat, ilaç, yağ gibi birçok alanda ve farklı şekillerde kullanılabilen bir bitkidir. Kekiğin aromatik bileşenlerini oluşturan yaprak ve çiçek bölümlerinden, su buharı distilasyonu yöntemi ile aromatik kokuya sahip uçucu yağ elde edilmektedir. Kekiğin uçucu yağında terpineol, carvacrol, cymol ve thymol gibi bileşenler bulunmaktadır. Carvacrol ve thymol, kekik uçucu yağının ana bileşenlerini oluşturan ve bitkiye kokusunu veren  maddelerdir.  Güçlü bir antimikrobiyal olan thymol, gıda dışında parfüm ve kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır. 

Doç. Dr. Özkaya’ya göre kekik, vücut direncini artırmada ve mikropları öldürmede doğal bir dezenfektan olarak kullanılabilecek, etkili bir antioksidandır. Aynı zamanda kekik yağı ve suyu, vücutta direnç meydana getirmekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. 

Son zamanlarda kullanımı oldukça yaygınlaşan kekik yağının, çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları saç kremleri ve şampuanları, cilt kremleri ve ağız bakım ürünleridir.

Kekik Yağı Nedir?

Binlerce yıllık geçmişe sahip kekik, dünyada bilinen tıbbi ve aromatik bitkilerin en önemlilerinden birini oluşturmaktadır. Kekik yağının elde edilmesinde kullanılan bir yöntem olan distilasyon yöntemi, belirli miktardaki kekiğin, su içerisinde ısıtılarak 2-3 saat süresince kaynatılması ve serbest hale gelen uçucu yağın soğutma işlemiyle belirli bir yerde toplanmasına dayanmaktadır. Elde edilen bu uçucu yağ içerisinde güçlü antioksidan özelliğine sahip fenoller, terpenoidler ve terpenler bulunmaktadır.

Uzun yıllardan beri tıbbı bir yöntem olarak kullanılan kekik yağı, bilinen en güçlü antioksidanlardan birini oluşturmaktadır. İçerdiği vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.  Özellikle de nezle ve grip gibi solunum yolu rahatsızlıkları, bronşit ve diş eti iltihabı gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. 

Kekik Yağı Nasıl Çıkarılır?

Kekik yağı, kekiğin yapraklarının ve çiçeklerinin, buharla damıtılması sonucu elde edilir. Damıtma sonucunda ise turuncu, kırmızı ve kahverengi renklerine sahip kekik yağı ortaya çıkar.  Elde edilen bu yağ, yoğun ve güçlü bir kokuya sahiptir. Daha fazla damıtma ise açık ve soluk sarı renkli bir kekik yağı verirken, daha hafif kokuya sahiptir. 

Kekik yağını evde de yapılabilmektedir. Öncelikle ihtiyaç duyulan kadar kekik yaprağı mutfak robotu veya havan yardımıyla parçalanmalıdır.  Daha sonra bir cam kavanoza kekikler boşaltılmalı ve üzerine sızma zeytinyağı veya badem yağı eklenmelidir. Sonrasında ise kaynamış suyun içerisine bu kavanoz yerleştirilmelidir. Bu işlem yağın ısınmasını sağlamaktadır. Bu da kekiğin doğal yağlarını serbest bırakmasına neden olur. Sonrasında kavanozu sudan çıkarılmalı ve güneş alan bir yerde yaklaşık 2 hafta bekletilmelidir.  2 gün ara ile karıştırılmalıdır. 2 hafta sonrasında ise kekikler, bir süzgeç yardımıyla süzülmelidir. Kavanoz içerisinde kalan yağ, steril bir kavanoza dökülerek  saklanmalıdır.

Kekik Yağı Faydaları Nelerdir?

Kekiğin insan vücuduna olan faydaları aşağıda listelenmiştir. 

Kekik yağı, antienflamatuar ve antimikrobiyal etkileri sayesinde bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda sindirim ve bağırsak ile ilgili problemlere karşı etkilidir. Ağır yemek sonrası oluşan şişkinlik ve gaz sorunlarına karşı rahatlatıcı ve iyileştirici bir etki sağlamaktadır.

  • Solunum yolu rahatsızlıklarını karşı iyileştirici bir etkiye sahiptir.

Kekik yağı, bakterilere karşı etkili bir doğal antibiyotiktir. Bu özelliği ile solunum yolları enfeksiyonlarına yol açan bakterilerle savaşmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda da boğaz ağrılarını hafifletmeye ve iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.

  • Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

Kekik yağı, kalp sağlığını iyileştiren antispazmodik etkisiyle bilinmektedir. Kan basıncını düşürmeyi sağlar. Kolesterol seviyesini düşürmeye ve dengelemeye yardımcı olur. Kalp krizi, inme ve felç gibi birçok kalp rahatsızlığına yakalanma riskini azaltır. 

  • Göz sağlığına olumlu etkide bulunur.

Kekik yağı içerisinde bulunan A vitamini sayesinde, bu vitamin eksikliği sonucu oluşan gece körlüğüne karşı koruma sağlar. Göz kuruluğu ve tansiyonu gibi çeşitli göz problemlerinin önlenmesine yardımcı olur.

  • Ağız sağlığını korumaya yardımcı olur.

Kekik yağı, antiseptik özelliği ile diş çürümesi, diş plakları, diş eti kanaması ve diş etinde iltihap oluşumu gibi ağız problemlerinin oluşumunu ve gelişimini engellemeye yardımcı olur. Buna ek olarak, çeşitli sebepler sonucu oluşan ağız kokusunu engellemede etkilidir. 

  • Cilt sağlığını korumada etkilidir.

Cilt üzerinde oluşan sivilce, yara ve çatlakların iyileşmesine yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile yaşlanma belirtilerini yavaşlatır. Doğal bir cilt temizleyicisi olan kekik yağı, egzama tedavisinde de kullanılabilmektedir. 

Kekik Yağı Buharı Cilt İçin Faydalı mıdır?

Birçok kullanım alanı bulunan kekik yağı çeşitli yöntemler ile cilde ve saça uygulanabilmektedir. Kekik yağı, banyo suyuna eklenerek buhar yoluyla kullanılabilmektedir. Cilt temizliğinde sıklıkla kullanılan kekik yağı, ciltteki gözenekleri açmayı sağlayarak, siyah nokta görünümünü azaltmada etkili olmaktadır. Aynı zamanda buhar yöntemi, akne ve sivilcelerin tedavisinde kullanılmaktadır.

Kekik Yağının Bir Zararı Var mıdır?

Kekik yağının vücut için birçok faydası bulunsa da, kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Kekik yağının aşırı tüketimi, yan etkiye yol açabilmektedir. Kekik bitkisinin aksine, kekik yağı daha konsantredir. Bu sebeple de kontrollü bir şekilde kullanılması önerilmektedir. Kekik yağı kullanımı tek kullanım için ideal doz iki damlayı geçmemelidir. 

Kekik yağını kullanmadan önce kişinin alerjisinin bulunup bulunmadığının test edilmesi önerilmektedir. Kekik yağı hassasiyeti bulunan kişiler, öksürük problemiyle karşılaşabilmektedir. Konsantre halde bulunan kekik yağını cilde doğrudan uygulamak yerine kullanmadan önce zeytinyağı ve badem yağı gibi taşıyıcı yağlarla seyretilmesi tavsiye edilir. Uygulama öncesi cildinizin küçük bir noktasında test ederek, alerjik reaksiyonların ortaya çıkması engellenebilir. 

Kekik yağı hamile kişilerde  menstruasyona sebep olduğu için kullanımı önerilmez. Yüksek tansiyon veya kanama bozukluğu gibi sağlık problemi bulunan bireylerin de, kekik yağını kullanmadan önce profesyonel tıbbı tavsiye alması gerekmektedir. 

Kekik yağının fazla tüketimi mide de bazı problemlere yol açabilmektedir. 

Kekik Yağı Nasıl Kullanılmalıdır?

Kekik yağı birçok farklı şekilde kullanılabilmektedir. 

Cilt için kullanımı: Cilt rahatsızlıkları ve enfeksiyonları için, zeytinyağı ve badem yağı gibi yağlar ile seyreltilerek, problemli bölgeye uygulanmalıdır. Uygulama işlemi bir pamuk yardımıyla yapılabilir. 

Yutarak kullanımı: Bir bardak suyun içerisine birkaç damla kekik yağı eklenerek tüketilebilir veya gargara yapılabilir.

Buhar şeklinde kullanımı: Kaynar suya eklenen birkaç damla kekik yağı buharını solumak, solunum yolu hastalıkları, sinüzit, bronşit ve grip gibi hastalıkların sonucunda oluşan öksürük ve tıkanıklığın tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda cilt temizliğinde kullanılan doğal bir yöntem olan kekik yağı,  gözenek ve siyah nokta problemlerini tedavi etmede kullanılabilmektedir. 

Kekik Yağı İçilir mi? 

Kekik yağı, bir bardak suyun içerisine birkaç damla eklenerek tüketilebilmektedir. Düzenli olarak tüketildiğinde ise vücutta oluşan bakteri, iltihap ve enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ancak kekik yağı tüketiminde aşırıya kaçılmaması önerilir.

Kekik Yağı Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Kekik yağı kullanımın tavsiye edildiği durumlar aşağıda listelenmiştir. 

  • İdrar yolu enfeksiyonlarında tüketilebilir.
  • Bronşit, sinüzit, grip ve soğuk algınlığı sonucu oluşan tıkanıklığı gidermede buhar yöntemi kullanılabilir.
  • Sivilce, akne ve egzama gibi cilt problemlerinde, gerekli alana uygulanabilir.
  • Ağız ve diş eti problemlerinde gargara olarak kullanılabilir.
  • Şişkinlik, hazımsızlık ve gaz problemi yaşayan kişilerin tüketmesi önerilir.

Kekik Yağı Zayıflatır mı?

Kekik yağı, bölgesel zayıflamada kullanılan birçok bitkisel kürün içerisinde etken madde olarak bulunmaktadır. Kekik yağının düzenli kullanımı kilo vermede rol oynamaktadır. Özellikle de spor ile desteklendiğinde, metabolizmanın daha hızlıbir şekilde  çalışmasını sağlamaktadır. Kekik yağı, kilo verme sürecinde içerek tüketebileceği gibi masaj yağı olarak da kullanılabilmektedir. Buna ek olarak kekik yağının kolesterolü düşürmeye ve dengelemeye olan etkisi, yağ yakımı işlemini hızlandırmaya yardımcı olmaktadır. 

Kekik yağı, selülit ve varis problemlerinin tedavisinde oldukça etkili bir yağdır. Sorunlu bölgeye dairesel masaj hareketleri ile uygulanabilir. 

Kekik Yağı Fiyatı Ne Kadardır?

Kekik yağı, bitkisel ürün satan marketlerde, aktarlarda ve zincir marketlerde satılmaktadır. Kekik yağı, içerik özelliğine, saflık derecesine ve markasına bağlı olarak farklı fiyatlarda satılmaktadır. Kekik yağı, 10, 20, 150 ve 500 ml’lik şişelerde satışa sunulmaktadır. 20 ml'lik şişede bulunan çeşitlerinin fiyat aralığı 20 ile 60 TL arasında farklılaşmaktadır. 150 ml’lik şişelerde satılan kekik yağı fiyatları ise 100 ile 300 TL arasında değişmektedir. 

Kekik Yağına Benzer Diğer Ürünler Nelerdir?

Kekik yağına benzer faydaları bulunan diğer bitkisel yağlar aşağıda listelenmiştir.

  • Okaliptüs yağı
  • Mersin yağı
  • Lavanta yağı
  • Gül yağı
  • Kayısı yağı
  • Karabiber  yağı
  • Tarçın yağı
  • Kakule yağı
  • Karanfil yağı
  • Nane yağı
  • Portakal yağı
  • Papatya yağı
  • Rezene yağı
  • Üzüm çekirdeği yağı
  • Zencefil yağı
  • Vanilya yağı
  • Susam yağı
  • Jojoba yağı
  • Keten yağı
  • Hint yağı
  • Badem yağı
  • Sarımsak yağı
facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan