Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 12.02.2020 3 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Ketojenik diyet saç dökülmesine mi sebep oluyor?

Doğru şekilde uygulandığında ketojenik diyetin kilo verme, iltihaplanmada azalma ve kan şekerinde dengelenme gibi faydalar getirdiği bir gerçek; ancak uzmanlar bile ketojenik diyetin potansiyel yan etkilerini kabul ediyorlar – özellikle de keto flu (gribi) gibi.

Ketojenik diyet saç dökülmesine mi sebep oluyor?

Düşük karbonhidrat, orta derecede protein ve yüksek oranda yağ tüketimini merkezine alan tartışmalı Ketojenik diyeti, hala birçok beslenme uzmanı tarafından tavsiye ediliyor. Doğru şekilde uygulandığında ketojenik diyetin kilo verme, iltihaplanmada azalma ve kan şekerinde dengelenme gibi faydalar getirdiği bir gerçek; ancak bu uzmanlar bile ketojenik diyetin potansiyel yan etkilerini kabul ediyorlar – özellikle de keto flu (gribi) gibi.

Keto flu (gribi), diyet sürecinde vücudun şeker yakma halinden yağ yakma haline geçişte yaşanan şiddetli açlık, yorgunluk ve sinirlilik dönemine deniyor. Bunun sebebi, böbreklerde aşırı su kaybedilmesi ve glikojen depolarındaki ani azalma. Keto fluya (gribine) yakalanmamak adına yeterince su tükettiğinizden emin olmanız gerekiyor.

Ancak özellikle kadınlarda etkili olan, ama pek de gündeme gelmeyen bir yan etkisi daha var bu diyetin: saç dökülmesi.

Ketojenik diyetin saç dökülmesini tetiklemesinin sebepleri

Ketojenik diyete başladıktan genelde birkaç ay sonra bazı insanlarda görülebilen saç dökülmesinin temel sebebi stres ya da yetersiz beslenme oluyor.

Öncelikle ketojenik diyet, ne kadar güçlü ve sağlıklı bir diyet olsa da vücut açısından baş etmesi güç bir stres etmeni haline gelebiliyor. Sağlık açısından destekleyici olup stres etmenine dönüşebilen birçok hareket var – aralıklarla oruç tutma gibi örneğin. Ancak fazlasıyla kafein tüketen, az uyuyan, ara sıra oruç tutan, üzerine bir de ketojenik diyeti uygulayan biriyseniz eğer, işte bu noktada biraz fazla gelebilir.

Hayat tarzınızda birtakım değişiklikler yapmadan, her gün yeterli uyku almadan örneğin, ketojenik diyeti ekstra bir stres etmeni olarak vücudunuza uygulamaya kalkarsanız eğer, bedeniniz savaş-ya da-kaç moduna geçebilir. Yani düzenleyici fonksiyonlarda birtakım aksaklıklar ortaya çıkmaya başlayabilir – tiroit stres altına girebilir, bununla etkilenen adrenal bezleri bağışıklık sistemi reaksiyonlarını bile tetikleyebilir. Saç dökülmesi mesela…

Daha çok epilepsi gibi nörolojik hastalıklarla mücadele için geliştirilmiş olan klasik bir ketojenik diyeti uyguluyorsanız eğer, oldukça az miktarda protein tüketeceğinizi unutmayın. Özellikle de yetersiz beslenen kadınlarda, tüketilen protein miktarı sert bir şekilde düşüşe geçer ve de protein yetersizliğinin ilk belirtisi, saç dökülmesidir. Özellikle biotin ve B vitamini yetersizliği, ketojenik diyetteki protein kaybına sebep olan temel besinsel eksikliklerdendir. Saç kaybını önlemek adına keto diyeti sürecinde yeterli miktarlarda protein, özellikle de biotin tüketimi şart. Biotini organ etleri, yumurta sarısı, ayçekirdeği ve badem  tüketerek edinebilirsiniz.

Bu yan etkiye önlem olarak hayat tarzınızda ne gibi değişiklikler yapabilirsiniz?

Neyse ki saç dökülmesi riskini tamamen ortadan kaldırmanın yolları var. Fazla stres ya da protein eksikliği sonucu ortaya çıkan saç kaybı, genelde diyetin üçüncü ayında görülmeye başlıyor. 

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, hayatınızda mevcut stres etmenleri varsa eğer, üzerine bir de ketojenik diyet ile vücudunuzun sınırlarını zorlamaya başlayabilirsiniz. Dolayısıyla ketojenik diyete başlamak için hayatınızda birtakım değişimler yapmanız kritik. Mesela uyku düzeninize öncelik verebilir, yoğun egzersizlerden vazgeçebilir ya da bir tür meditasyona başlayabilirsiniz. Günlük hayatınızdaki diğer stres etmenlerinden vazgeçebilecek durumda değilseniz eğer, ketoyu daha doğru bir zamanda denemenizde fayda var.

Yeterince protein ve biotin tüketmek ve vücudunuzun su ihtiyacını yeterli bir şekilde karşılamak, ketojenik diyetin en öncelikli gerekliliklerinden.  Vücut ağırlığınız ve fiziksel aktivite düzeyiniz, vücudunuzun protein ihtiyacını belirleyen faktörlerdir. Yaklaşık olarak günlük alınması gereken protein miktarı vücut ağırlığının kilogramı başına 0.8 - 1 gramdır.

Ketojenik beslenme düzeni, işlenmemiş, doğal besinlerle uygulandığında son derece sağlıklı ve uzun vadede pozitif etkileri ile öne çıkıyor. Ancak şunu daima hatırlamak lazım: uygun ve doğru planlama yapılmadan uygulanan ketojenik diyet, beraberinde can sıkıcı yan etkileri getirebilmekte.

Eğer besin kaybı yaşamadan bir ketojenik plan takip etmek istiyorsan. Diyetkolik Hazır Ketojenik Planagöz atabilirsin.

KAYNAK

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Sevdiye Irmak

Sevdiye Irmak Bir sağlıkçı olarak asla tavsiye etmiyorum bu diyeti. ..!

16.02.2020
Yanıtla