Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 07.06.2022 5 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Kilo aldıran ilaçlar nelerdir?

Fazla kilolarınız her zaman yediklerinizle ilgili olmayabilir. İçtiğiniz ilaçların, tükettiğiniz bitkilerin de vücudunuz üzerinde etkileri olabilir. Peki bunlar hangi ilaçlar?

Kilo aldıran ilaçlar nelerdir?

Kilo alma hapları, reçetesiz satın alınabilen ve bir doktor tarafından verilen ilaçlardır. Zayıflık problemi çekenler kişiler kilo aldıran ilaçları kullanabilirler. Ancak bu ilaçlar bir uzman kontrolünde kullanılmalıdır. Kilo aldıran ilaçlar kullanılmadan önce mutlaka tahlil yaptırılmalı ve vücudun tepkileri ölçülmelidir. Özellikle de tiroit, kalp ve tansiyon gibi hastalıklara sahip kişiler tarafından bu ilaçların kullanması tavsiye edilmemektedir.  Bununla birlikte çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilaçlar doktor gözetiminde kullanılırken bir beslenme uzmanıyla paralel götürülerek kilo kontrolü sağlamak mümkün olabilir.

Aşağıda kilo aldıran ilaçların listesi verilmiştir.

  • Antidepresanlar
  • Antipsikotik ilaçlar
  • Antikonvülzan ilaçlar
  • Beta bloker ilaçlar

1. Antidepresanlar

Önemli kilo alımı, özellikle en yaygın olarak reçete edilen antidepresan sınıfı olan bir SSRI (seçici serotonin geri alım inhibitörü), ilacın kendisinin bir yan etkisi olabilir. Bu nedenle Paroksetin (Paxil), sertralin (Zoloft) ve sitalopram (Celexa) içeren SSRI'lar, beyindeki serotonin miktarını artırarak çalışır. Ancak, serotonin iştah ve kiloyu kontrol eden biyolojik ve nöronal mekanizmalarda da rol oynar.  Bu yüzden iştah mekanizmasındaki etkisiyle kilo aldırıcı etkiye sahiptir.

2. Antipsikotik ilaçlar

Antipsikotiklerin birçoğunun kilo alımına neden olduğu bilinmektedir. Kilo alımı miktarının kullanılan antipsikotik ilaca göre değişmesi ile birlikte özellikle ikinci kuşak antipsikotikler daha fazla kilo alımına neden olabilmektedir. 

Antipsikotik ilaçlar başlangıçta şizofreni tedavisinde kullanılmış olsa da son zamanlarda bipolar affektif bozukluk, anksiyete bozuklukları ve depresyon da kullanımları çoğalmıştır. Antipsikotiklerin kilo aldırdığı bilinmesine rağmen, atipik antipsikotiklerin kullanıma başlanması ile birlikte bu ilaçlara bağlı kilo artışı daha fazla önem kazanmıştır. Günümüzde kullanılan antipsikotikler içerisinde düşük potanslı fenotiazinlerden klorpromazin ve atipik antipsikotiklerden klozapin, olanzapin, risperidon ve ketiapin klinik kullanımlarında kilo alımı ile ilişkili olduğu belirtilmiştir. Aripiprazol, amisülpirid ve ziprasidonun atipikler içerisinde kilo alımına neden olmamaları açısından daha avantajlı oldukları gösterilmiştir. 

Atipik antipsikotik ilaçların metabolik yan etkileri (kilo artışı, kolesterol artışı ve açlık kan şekeri seviyeleri) iyi bilinmektedir. Ancak doktor kontrolünde bu ilaçlar tedavi amaçlı kullanılırken buna ek beslenme desteğiyle kilo yönetiminizi daha rahat sağlamanız mümkün.

3. Antikonvülzan ilaçlar

İştahı artırarak kilo alımına yol açan diğer bir ilaç grubu ise antikonvülzan ilaçlardır. Antikonvülzan ilaçlar arasında başta valproik asit olmak üzere vigabatrin, gabapentin ve daha az kilo alımına neden olan karbamazepin ilaçlar yer almaktadır. Özellikle lityum ve valproik asit, duygudurum düzenleyiciler arasında kilo artışı ile ilişkilendirilmiştir. Lamotrijin, karbamazepin ve okskarbazepin, kilo alımı nötr ilaçlar olarak kabul edilir. Topiramat, kilo kaybı ile bağlantılı olan tek duygudurum düzenleyicidir. Topiramat kullanan kişilerin yüzde 6-16'sında kilo kaybı meydana gelir ve bu durum tedavinin ilk 4-6 ayında fark edilmektedir.

4. Beta bloker ilaçlar

Bazı hastalarda beta bloker kullanımı ve kilo alımı arasında bir ilişki bulunmaktadır. Bu yan etki nadir olarak görülmekle birlikte, yalnızca bazı beta blokerlerde meydana gelmesine rağmen, hastalar bu ilaçlar ile tedaviye başlarken kilolarında bir miktar artış olduğunu bildirmiştir. Bununla birlikte daha yeni beta bloker çeşitleri kilo alımına yol açmazken, eski çeşitleri ise kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca metabolizmada yaşanan değişiklikler veya farklı bir ilaç türünden bir değişiklik, beta bloker ilaçlar kullandıktan sonra kilo artışının belirgin bir nedeni olmaktadır. 

Eski beta bloker türlerinden bazıları, ilacın ilk kullanılmaya başlanmasının ardından kişilerde hafif bir kilo artışına sebep olabilir. Beta bloker ilaçları kullanımı ve kilo artışı arasındaki ilişki, tüm hastalar için aynı olmamaktadır. Beta blokerlerin kullanmaya başladıktan sonra birkaç kilodan fazla almak, bu tür bir ilacın kullanımı ile ilişkili olmamaktadır. 

Kilo Aldıran Bitkiler Nelerdir?

Bitkiler, tansiyon, baş ağrısı, cilt rahatsızlıkları ve böbrek hastalıkları tedavilerine ek olarak, kilo alımına da yardımcı olabilir. Sıklıkla zayıflama amacıyla kullanılan bitkiler, kilo almak isteyen kişiler için de faydalı olmaktadır. 

Aşağıda kilo aldıran bitkilerin listesi verilmiştir.  

  • Papatya
  • Deve dikeni
  • Kantaron
  • Karahindiba
  • Chen Pi
  • Zencefil

1. Papatya

Papatya iştah arttırıcı özelliği ile tanınan bir bitkidir. Papatya, papatyayı çayı veya papatya kürü olarak kullanılabilir. Papatya evde kolaylıkla kurutulabilir.  Düzenli olarak ve yeterli miktarda tüketilen papatya bitkisi, kilo artışına yardımcı olabilir. Bununla birlikte strese karşı da etkili bir ilaç olan papatya kilo alamama stresinin hafiflemesine destek olur. 

2. Deve dikeni

Deve dikeninde bulunan acı tonikler, iştah artırıcı etkiye sahiptir. Kilo alımına yardımcı olan bitkiler arasında yer alan deve dikeni, çay olarak tüketilebilir. Deve dikeni çayı bitkinin tohumları veya otu kullanılarak hazırlanabilir. Buna ek olarak sütü de tüketilebilen deve dikeni, sindirim sistemi için de etkilidir. Bu özellikleri sayesinde özellikle kilo almak isteyen kişiler tarafından deve dikeni bitkisi kullanılabilir.  

3. Kantaron

Kilo almaya yardımcı olan bitkilerden biri de kantarondur. Kantaron bitkisi, istenmeyen kilo kaybı ve iştah sorunları gibi problemlerin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Acı bir tada sahip olan kantaron, bu özelliği ile iştahı açmaya ve kilo alımına yardımcı olur. Kantaron bitkisi yemeklere ve içeceklere eklenerek tüketilebilir. 

4. Karahindiba

Karahindiba kökleri iştah açıcı özelliği sayesinde kilo alımına yardımcı olur. Bu bitki, özellikle kilo alamayan kişiler için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda hamilelik döneminde kullanılması önerilen karahindibabitkisi,doğru şekilde kullanıldığında kısa sürede sonuç veren bitkilerden biridir.  

5. Chen Pi

Chen Pi bitkisi sindirim sistemini düzenlemeye ve iştah artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda hazımsızlık giderici özelliğe sahip olan bu bitki, vücudun doğal salgılarını artırmayı sağlar ve iştahı uyarır. Bununla birlikte karın şişliği problemi için de etkilidir. Chen pi bitkisi, sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyen kişiler tarafından kullanılmaktadır.  

6. Zencefil

Kilo aldıran bitkilerden biri olan zencefil, çeşitli bağırsak problemlerinin tedavisinde rol oynar. Zencefil ayrıca mide rahatsızlıkları ve bulantının giderilmesine de yardımcı olur. İştahı artırmaya yardımcı olan bu bitki, kilo almak isteyen kişilere uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir. 

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Talha Menek

Talha Menek Devamlı ve düzenli yiyeceksin ilaç bana göre hikaye

11.06.2022
Yanıtla
Samet Sedir

Samet Sedir Sana göre hikayeyse yorum yapma düzenli yiyip kilo alamayan insanlar da var

12.06.2022
Yanıtla