Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Kilo Almadan Seyahatten Dönmenin Yolları
Gülhan Koca 02.10.2014 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Kilo Almadan Seyahatten Dönmenin Yolları

Seyahatte sağlıklı beslenme önerileri

Bayramlar, tatiller ya da iş seyahatleri sizi rutininizin dışına çıkararak beslenme düzeninizin bozulmasına sebep olabilir. Hep diyet yapmak, kilo vermek veya ideal kilonuzu korumak için uğraşıyorken, seyahat sonrası kilo almış olarak geri dönmek sıklıkla rastlanan, can sıkıcı bir durumdur.
 

1. Uzun yolculuklar için evde ara öğün hazırlayın


Seyahate çıkmadan önce beslenme programınızı düzenlerseniz, kilo almadan rutin hayatınıza kaldığınız yerden dönmeniz daha kolay olacaktır.  Öncelikle yolculuğunuzun süresini göz önünde bulundurun. Eğer uçakla yurtdışına gidiyorsanız ve bu uzun bir uçuş olacaksa, uçakta verilecek olan yemekleri önceden gözden geçirmelisiniz. Yolda ve seyahat sırasında sağlıklı birer atıştırmalık olabilecek kuru meyve, fındık, badem gibi yağlı tohumlar, düşük kalorili lifli şekersiz kraker veya bisküvi, süt, yoğurt gibi taşınması kolay besinleri yanınıza alabilirsiniz. Uzun bir yolculuk için kendinize evde esmer ekmek ile tavuk, hindi veya ton balığı ve marul ile peynir gibi yeşilliklerin de olduğu bir sandviç hazırlamanız ve yanında ayran ile birlikte tüketmeniz de iyi bir alternatif olabilir.


2. Size uygun olabilecek besinleri önceden belirleyin


Yurtdışı seyahatine çıkıyorsanız, gideceğiniz ülkenin beslenme alışkanlıklarını ve yiyecek alternatiflerini mutlaka önceden araştırın. Size uygun olan yiyecekleri belirleyin, böylece gittiğinizde yemek konusunda problem yaşamaz ve şekerli ya da kalorisi yüksek hazır besinlere yönelmezsiniz. Yanınızda götüreceğiniz ara öğün alternatifleri de sizin için kurtarıcı olabilir. Her zaman önerdiğimiz gibi, her 2-3 saatte bir, bir şeyler yemeniz gerekir. Böylelikle kan şekerinizin düşmesini engelleyebilir ve de gereksiz kalori almamış olursunuz.

 

 

3. Su içerek ödem oluşumunu engelleyin


Seyahatlerde en sık görülen sorunlardan biri de, ödem olarak bilinen ve özellikle el ile ayaklarda görülen şişmelerdir. Ödem, vücuttaki sıvı yetersizliğinden ve hareketsizlikten dolayı ortaya çıkar. Bu duruma yol açmamak için yolculuk esnasında belli zaman aralıklarında kalkıp hareket etmeli ve seyahat boyunca bol su içmelisiniz. Tuz alımını azaltmayı da ihmal etmeyin. Kış aylarında en az 1.5-2 litre, yaz aylarında da 2-2.5 litre su tüketmeye özen gösterin. Şekerli ve asitli içeceklerden ise uzak durun.

 

 


4. Çay – kahve tüketimine dikkat


Çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerin fazla tüketimi kansızlıkla beraber halsizlik ve yorgunluk hissi yaratabileceği gibi, vücuttan sıvı atımını da artırır. Üstelik bir de şekerli olarak tüketiyorsanız, günde toplam 5 fincan içtiğinizi varsayarsak (ortalama 10 adet kesme şeker demektir), bu şekerler vücudunuza yılda en az 6 kilogram yağ deposu şeklinde yerleşecektir. Şekersiz limonata, ayran, yeşil çay ve rezene çayı gibi bitki çaylarını mevsimine göre sıcak veya soğuk olarak tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.

 

5. Ana öğünlerde sağlıklı besinler tüketin


Bulunduğunuz otelde yemeğe öncelikle salata veya çorba ile başlayarak tokluk hissinizi arttırabilir, gereğinden fazla kalori almayı engelleyebilirsiniz. Sebze yemekleri iyi birer seçenek olmakla beraber, kızarmış olmayanlarını tercih etmeli ve zeytinyağlı bile olsa fazla yağlı pişirilmiş olabileceğini düşünerek yemeğin yağını süzerek yemelisiniz. Yemekle birlikte yoğurt, ayran veya cacık tüketebilirsiniz. Baharatlı yiyeceklerden ise mümkün olduğunca kaçının. Et (kırmızı et yerine tercihen balık, hindi veya tavuk) grubundan yağlı veya kızartma olmayacak şekilde seçimizi yapabilir, yanında tam tahıllı bulgur veya bulgur yoksa az miktarda pilav ya da makarna tercih edebilirsiniz.

Yemeğin hemen ardından canınız muhtemelen tatlı isteyecektir. Seyahatiniz boyunca her gün olmamak koşuluyla, dondurma veya sütlü tatlı tüketebilirsiniz. Fiziksel aktivitenizi arttırmayı da ihmal etmeyin. Akşam yemeğinizin uyumadan en az 3 saat önce bitmiş olmasına özen gösterin.

 

 

 

6. Alkol tüketimini sınırlayın


Yemekle birlikte alkol tüketiyorsanız, 2 taneden fazla içmemeye çalışın. Kırmızı şarap diğerlerine göre daha sağlıklı bir seçenektir. Ancak unutmayın, alkol ile birlikte yediğiniz bir yemek ortalama 400 kalori fazladan almanıza sebep olacaktır. Bu nedenle alkolü kontrollü tüketmenizde fayda var.

 

 

 

 

7. Yeterli ve düzenli uyuyun


Uyku düzeni de beslenme düzeni kadar önemlidir. Seyahatinizden mutlu bir şekilde evinize dönmek istiyorsanız, günde 6-7 saat uyumayı ihmal etmeyin.

İyi seyahatler!

 

 

 

 

 

 

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir