Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 27.07.2020 5 dakikada okunur
yorumlar
4
kaydet

Kilo almamak için başvurduğunuz yollar ya Bulimia nervozaya çıkıyorsa?

Sosyal medya, sosyal çevre gibi etkenlerle beden imajı kaygısının artması bizi çeşitli yeme bozukluğuyla karşı karşıya getiriyor. Bunların başında gelen Bulimia nervoza, son yıllarda daha sık duyduğumuz bir hastalık haline geldi. Biz de bu yeme bozukluğuna dair merak ettiğiniz her şeyi sizin için anlattık.

Kilo almamak için başvurduğunuz yollar ya Bulimia nervozaya çıkıyorsa?

Vücudumuzun mevcut biçimini kabullenememe, kendimizi yeteri kadar sevmeme, hayat içerisinde hepimizin başına gelebilecek kötü olaylar, stres, duygusal dalgalanmalar, görselliğin ön plana çıktığı meslekler ve daha bir sürü farklı faktörle ne olduğunu anlayamadan kendimizi bir yeme bozukluğunun içerisinde bulabiliriz. Bununla birlikte çoğu yeme bozukluğunun normal olduğunu, kendi irademizle önüne geçilebilecek bir sorun olduğunu düşünebiliriz ancak maalesef o kadar basit değiller. Öncelikle bunun bilincinde olmalı ve neyle karşı karşıya olduğumuzu farkına varmalıyız. Bizde şimdi, bu yeme bozukluklarından biri olan ve ilerleyen dönemde sizi ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya getirebilecek Bulimia Nervoza’dan bahsedeceğiz.

Bulimia nervoza nedir?

Bulimia Nervoza, potansiyel olarak hayatı tehdit eden ve yaşam kalitesini düşüren ciddi bir yeme bozukluğudur. Bulimia Nervosa, kısa sürede anormal miktarda yemek yeme ve ardından tüketilenleri temizleyerek kilo almayı önleme girişimiyle tanımlanan psikolojiktemelli ve hayatı tehdit eden bir hastalık olarak karşımıza çıkar.

Bulimia hastaları yemekler üzerinde kontrol kaybı yaşarlar, bilinçsiz ve gizlice besin tüketerek çok yüksek miktarlarda enerji alırlar. Ardından davranışlarından pişmanlık duyarak kalorilerden kurtulmak ve kilo alımını önlemek için sağlıksız yollara başvururlar. Hissettikleri tıkanma duygusunu yok etmek ve alınan enerjileri vücuttan atabilmek için kusma, müshil veya diüretiklerin aşırı kullanımı ve aşırı uzun süreli egzersiz gibi çözümlerle hayatlarını riske atarlar. Gizli bir şekilde çok yeme ve kusma nöbetlerinden utanç duygusu hissettikleri için genellikle bu rahatsızlıklarını uzun süreler boyunca başkalarından gizleme eğilimindedirler. Bulimia nervozadan muzdarip olanlar genellikle bu davranışları kilo alımını önlemekle birlikte vücut üzerinde kontrol duygusu oluşturma aracı olarak kullanırlar.

Eğer bulimia veya bulimia benzeri başka bir yeme bozukluğuyla karşı karşıyaysanız muhtemelen kilonuz ve vücut şeklinizle fazla meşgul haldesinizdir. Kendinizi aynada algıladığınızı düşündüğünüz kusurlar için ciddi ve sert bir şekilde yargılayabilirsiniz. Çünkü  bu sadece beslenme alışkanlıklarıyla ilgili bir bozukluk değil bu yüzden üstesinden gelmekte zorlanabilirsiniz. Ancak etkili tedavi kendiniz hakkında daha iyi hissetmenize, daha sağlıklı yeme alışkanlıkları benimsemenize ve ciddi komplikasyonları tersine çevirmenize yardımcı olabilir. Bu yüzden siz veya sevdiğiniz biri bu yeme bozukluğunun içerdiği belirtileri gösteriyorsa mutlaka profesyonel tedavi alın.

Bulimia Tipleri

İki yaygın bulimia nervoza türü vardır:

Çıkartma(kusma) tipi - Daha yaygın görülen bulimia nervoza tipidir. Bu formda, bireyler düzenli olarak aşırı yeme döneminden sonra kendini kusturma veya müshil, diüretik, lavmanın kötüye kullanılmasıyla atakların etkisini azaltmaya çalışırlar.

Çıkartma olmayan tip - Bu formda birey yeme ataklarından sonra aşırı egzersiz veya uzun süreli oruç gibi uygun olmayan, kilo alımını engelleyeceğine inandıkları yöntemleri kullanırlar. Kendini kusturma gibi tipik yolları düzenli olarak kullanmazlar.

Bulimia'nın Nedenleri

Bulimia’nın kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir; buna rağmen genetik, çevresel, psikolojik ve kültürel etkiler de dahil olmak üzere bu yeme bozukluğunun gelişimine birçok faktörün katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Ana nedenlerden bazıları arasında bunlar gösterilmektedir;

  • Stresli geçiş dönemleri veya yaşam değişiklikleri
  • Taciz veya travma öyküsü
  • Olumsuz beden imajı
  • Zayıf benlik saygısı
  • Görünüme / performansa odaklanan meslekler veya faaliyetler
  • Beslenme veya zayıf görünüm konusunda baskıcı davranan aile bireyleri

Bulimia Belirtileri ve Etkileri

Bulimia nervozadan muzdarip bir birey, özellikle de aşırı yeme/ kusma veya farklı biçimlerde yenen besinleri vücuttan atmaya çalışma döngüsü haftada veya günde birkaç kez tekrarladığında farklı etkilerle karşılaşabilir. Bu durum çoğu kendi kendine tetiklenen kusmanın veya kullanılan ürünlerin doğrudan sonucu olan birkaç belirti ve semptom ortaya çıkarabilir.

Belirtileri:

  • Yineleyen tıkanırcasına yeme epizodlarının olması, bu epizodlar sırasında bir kişinin tüketebileceğinden çok üst seviyelerde yemek yenmesi, yemek yemeyi durduramama duygusu.
  • Gizlice yemek ve yemek yerken kontrol eksikliği
  • Aşırı yeme ve uzun süreli açlık dönemleri arasında geçiş yapma
  • Yemek epizodları sonrası aşırı egzersiz
  • Yemeklerden sonra banyonun sık kullanımı, kendini zorla kusturma, laksatif ve diüretik kullanımı.
  • Kusmuk kokusuna sahip olmak

Bulimia nervoza zihni ve bedeni çok çeşitli şekillerde etkiler:

Beyin - yiyecek ve kilo ile meşguliyet, düşük benlik saygısı, kaygı, depresyon

Ağız - diş minesinin erozyonu, şişmiş çene, ağız kokusu, diş eti hastalığı, diş çürüğü

Boğaz / özofagus – tekrarlayan kusma nedeniyle kronik boğaz ağrısı ve boğaz astarında yaralanmalar, hazımsızlık, mide ekşimesi, reflü, özafagus iltitahbı

Kalp - düzensiz veya yavaş kalp atışı, kalp durması, kalp yetmezliği, düşük tansiyon, bayılma, baş dönmesi

Mide ve bağırsaklar - ülserler, ağrı, mide iltihabı, bağırsak sorunları, kabızlık, ishal, kramplar

Hormonlar - düzensiz veya hiç görülmeyen regl, libido kaybı, kısırlık

Böbrekler - kronik dehidrasyon

Cilt - eklemlerde nasır, kuru cilt

Göz- kanlanmış görüntü, çatlatmış kan damarları

Kaslar - yorgunluk, elektrolit dengesizliğinin neden olduğu kramplar, yorgunluk, uyuşukluk

Sosyal uzaklaşma- Yeme/kusma döngülerini kontrol edilemeyeceğini düşünerek sosyal faaliyetlerden kaçınma, aile ve arkadaşlardan soyutlanma

Bulimia tedavisi

Negatif beden imajı ve zayıf benlik saygısı genellikle bu yeme bozukluğunun temel faktörlerini oluşturduğundan psikolojik tedavinin süreçteki yeri oldukça önemlidir. Bulumia tedavisi genellikle bu aşamaları içerir;

Kusma/vücuttan uzaklaştırma döngüsünün durdurulması: Bulimia tedavisinin ilk aşaması, tıkınırcasına yeme ve kusma/ besinleri vücuttan uzaklaştırma döngüsünün kırılmasını ve normal yeme davranışlarının geri kazanılmasını içerir.

Olumsuz düşüncelerin iyileştirilmesi:Bulimia tedavisinin bir sonraki aşaması kilo, vücut şekli ve diyet hakkındaki irrasyonel inançların tanınması ve değiştirilmesine odaklanır.

Duygusal sorunların çözümü: Bulimia tedavisinin son aşaması, yeme bozukluğuna neden olabilecek duygusal sorunların iyileşmesine odaklanır. Tedavi kişilerarası ilişkileri ele alabilir ve bilişsel davranış terapisi, diyalektik davranış terapisi ve diğer ilgili tedavileri içerebilir.

Her şeyden önce iyileşmek kabullenmekle başlar. Bunun tek başına baş edebileceğiniz bir durum olmadığını ve mutlaka tedavi almanız gerektiğini aklınızın bir köşesine yazmayı unutmayın.

Kaynak

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Şebnem Büyükarslan

Şebnem Büyükarslan Diyet yapanların çok sık kullandığı Diyetkolik sitesinde yeme bozukluğu içerikleri paylaşmanız çok güzel, bazıları yeme bozukluğunun farkında bile olmuyor veya başlangıç aşamasında oluyor. Bu sitede varsa, ki umarım yoktur, bunu görüp tedavi almayı düşünürler umarım. Teşekkür ederiz bilgilendirme için :)

28.07.2020
Yanıtla
Aylin Balaban Güler

Aylin Balaban Güler Esçp

31.07.2020
Yanıtla
Sinem Erbay

Sinem Erbay ne yazıkkı ben bunun bir farklı türü olan anaroksiya nevroza hastayim

06.08.2020
Yanıtla
Elif Karakuş

Elif Karakuş Korkarım o zaman

14.08.2020
Yanıtla