Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetisyen Aybüke Açıksöz 01.11.2018 2 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Kilo vereyim derken vücudunuza zarar vermeyin

Zayıflamak ama nasıl zayıflamak? Tartıda gördüğünüz kilonun azalması her şeyin yolunda gittiği anlamına gelmiyor olabilir!

Kilo vereyim derken vücudunuza zarar vermeyin

Kilo vermek harcanan kalori miktarının alınan kalori miktarından fazla olması prensibine dayanıyor. Neredeyse hepimiz bu gerçeği bilsek de önemli bir noktayı çoğu zaman atlıyoruz: Kilo vermeye çalışırken bile, ne olursa olsun bazal metabolizma hızımızın, yani günlük almamız gereken kalori miktarının altına düşmemek gerekiyor.

Diyet sırasında vücut değişen alışkanlıklarınıza ve yeni düzene adapte olmaya çalışıyor. Eğer uyguladığınız beslenme programı sizin için doğruysa, ihtiyacınız olan besin öğelerini alabildiğiniz için bu süreç hızlı bir şekilde ilerliyor, yani vücudunuz adaptasyon sürecini daha kolay geçiriyor. Bu da hedefinize ulaşma konusunda başarılı olmanızı sağlıyor.

Şok diyetlerin yan etkileri

yetersiz beslenme

Almanız gereken günlük kalori miktarını içermeyen şok diyetlerse vücudunuzu kıtlığa alıştırıyor. Bu kıtlık durumuyla başa çıkmaya çalışan vücut metabolizmanızı yavaşlatma yoluna gidiyor ve onu enerjisiz bıraktığınız için aldığınız en ufak besini dahi ihtiyaç durumunda kullanmak üzere depoluyor.

Ortaya çıkan enerji açığını ise önce karaciğerdeki glikojenden, ardından kaslardan karşılamaya çalışıyor. Şok diyetlerin sebep olduğu kas kaybı işte tam da bundan kaynaklanıyor aslında. Üstelik hızlı kilo kaybı için düşülen bu diyet tuzaklarının sonunda normal beslenme düzenine dönüldüğü zaman verilen kilolar hızlı bir şekilde geri geliyor.

Diyet tiplerinin metabolizma hızına yansıması

protein agirlikli beslenme

Kas kayıplarının bir diğer etkisi de metabolizma hızı üzerinde yaşanıyor. Kasların zayıflaması metabolizma hızını düşürüyor ve protein açısından yetersiz diyetler kas kayıplarına neden olduğundan metabolizmanın yavaşlamasına yol açıyor.

Vücutta yağ depolanmasının önemli sebepleri arasında belirli bir besin öğesinin fazla alınmasını sayabiliriz. Yeterli miktarda protein içermeyen diyetler karbonhidrat ağırlıklı olduğu için bu tip diyetlerde kilolar yağdan değil, kastan veriliyor ve bu durum da deride sarkmaları beraberinde getiriyor. Ayrıca makarna, hamburger, pizza gibi karbonhidrat ağırlıklı besinlerle yüklü diyetler vücuttaki insülin seviyesi de yükseliyor.

karbonhidrat agirlikli beslenme

Kilo vereyim derken metabolizmanızı yavaşlatmak ve yağ oranınızı artırmak istemiyorsanız yapmanız gereken şey günlük ihtiyacınız olan kalori miktarını almak ve bunu yaparken besin öğeleri dağılımına dikkat etmek. Elbette düzenli olarak egzersiz yapmak da bedeniniz için atabileceğiniz en doğru adımlardan biri olacaktır.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Tuğba Oğuzalp

Tuğba Oğuzalp Bu konuda çok pişmanım şimdi deri sarkması yaşıyorum..

07.11.2018
Yanıtla
Ercan Tuttu

Ercan Tuttu Merhaba. İyi günler. Makarna un mamullerinden biri değil mi? Makarna kilo aldırır mı? Un kilo aldırır diye biliyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Kolay gelsin.

05.05.2019
Yanıtla
Aybüke Açıksöz

Aybüke AçıksözMerhaba Ercan Bey, Her şeyin fazlasının kilo aldıracağı gibi makarna da porsiyon miktarı ve sıklığına dikkat edilmeden tüketildiğinde kilo aldırır ancak vücudunuzun karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için tam buğday ve kepekli makarnaları porsiyon miktarına dikkat ederek tüketebilirsiniz. Bu noktada makarnanın içine eklenen soslar konusunda dikkatli olmalı ve daha az kalorili soslara yönelmelisiniz. 06.05.2019