Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 04.04.2020 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Koronavirüse karşı sağlıklı kalmanızı sağlayacak 7 öneri

COVID-19 pandemi, evlerine kapanan dünya çapındaki milyonlarca insanın yaşama, çalışma, sosyalleşme biçimlerini değiştirdi. Bunların elbette beslenmeye de büyük etkileri oldu.

Koronavirüse karşı sağlıklı kalmanızı sağlayacak 7 öneri

Koronavirüs başta olmak üzere tüm hastalıklara karşı vücudumuzun bağışıklık sisteminin güçlü kalması ancak ve ancak doğru beslenme ile mümkün olabilir.

Dünya Gıda Programı (World Food Programme) bünyesindeki beslenme uzmanları, karantina döneminde beslenmeyle ilgili yapılaması ve yapılmaması gereken 7 öneriyi bir araya getirdiler.

1- Su içmeyi unutmayın

Vücudumuzun %75’i sudan oluşur. Sağlıklı bir insanın günde 8 bardak su içmesi gerekiyor. Karantina altındayken aktif olduğumuz söylenemez ve bu sebeple susamıyoruz. Ancak vücudumuz su kullanmaya devam ediyor. Fark etmeden vücudu susuz bırakmak son derece tehlikelidir. Su içerken bir yandan da besin açısından zengin hale gelmesini sağlamak da mümkün. Bir şişe suyun içine salatalık, limon ve portakal dilimleri ekleyin. Ayrıca şekerli ve soda gibi katkılı içeceklerden uzak durun. Günlük su takibinizi buradan yapabilirsiniz. 

2- Tahıl tüketin

Ev içi yemek tüketiminde son derece popüler olan makarna, pirinç, ekmek gibi kökü yenen tahıllar, günlük ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi karşılamak için önemli kaynaklardır. Çalışmak, düşünmek ve hastalıklarla savaşmak için enerjiye ihtiyacımız var. Evde olduğumuz dönemde tam tahıllı ürünleri, esmer pirinci tercih edebilirsiniz. Bu ürünler enerjinin daha yavaş harcanmasına yardımcı olur, daha uzun süre yakıt sağlar ve kilo kontrolüne de yardımcı olur.

3- Protein alın

Özellikle çocukların büyümeyi tamamlayabilmeleri için proteine ihtiyaçları vardır. Yetişkinlerde ise protein vücudun hasarlarını giderir ve daha çabuk iyileşme sağlar. Et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri en zengin protein kaynaklarıdır. Uzun ömürlü süt alarak kapağı açılmadan uzun süre saklayabilirsiniz. Yumurta, 3 haftaya kadar buzdolabında saklanabilir. Ayrıca et ve balık da buzlukta muhafaza edilebilir. Bu dönemde içinde tuz barındırabileceğinden konserve balık ve işlenmiş et ürünlerinden uzak durmak doğru olacaktır.
Ayrıca mercimek ve fasulye de önemli protein kaynaklarıdır.

4- Meyve sebze yiyin

Bedenimizin doğru şekilde çalışması ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için ihtiyacımız olan vitamin ve minerallerin kaynağı sebze ve meyvelerdir. Tüm bitkiler vitaminler açısından zengindir ancak renkli olanlar ayrıca antioksidan içerir. Tabaklarımızı hazırlarken mümkün olduğunca çok renk kullanmamız faydalı olacaktır.

Yeşil sebze ve meyveler:Brokoli, ıspanak, lahana, marul, Brüksel lahanası, yeşil fasulye, salatalık, kabak, bezelye, yeşil biber, yeşil elma, kivi, yeşil üzüm, limon, avokado.

Turuncu ve sarı meyve sebzeler:Havuç, kabak, mısır, tatlı patates, sarı biber, sarı domates, sarı elmalar, kayısı, portakal, greyfurt, şeftali, mango, papaya, armut, ananas

Kırmızı meyve sebzeler:Domates, turp, kırmızı lahana, pancar, kırmızı üzüm, çilek, karpuz, kiraz, ahududu, nar, kızılcık, kırmızı elma.

Mavi meyve sebzeler: Patlıcan, mor lahana, mor patates, böğürtlen, yaban mersini, mor üzüm, erik, kuru üzüm, incir.

Saklanmış meyve sebzeler: Turşular, kurutulmuş meyve ve sebzeler, konserveler taze meyve ve sebzeler kadar faydalıdır.

5- Vitamin takviyesi alın

Yetersiz beslenme ihtimali, sağlıklı bir vücudu ve bağışıklık sistemini çökertir, dolayısıyla da mümkün olduğunca takviye gıda, vitamin almak bu tür karantina durumlarında önemlidir. Özellikle ulaşmakta zorlanacağınız vitaminleri ve mineralleri takviye olarak tercih edebilirsiniz.

6- Egzersiz yapın

Fiziksel egzersiz, yiyeceklerden alacağımız besin değerleri kadar büyük önem taşıyor. Günlük 30 dakika egzersiz yaparak vücudun fiziksel aktivite ihtiyacını karşılamak mümkün. Çocukların ise günde en az 1 saat hareket etmesi gerekiyor. Kısa ve tek başına, kalabalıktan uzak yürüyüşler mümkünse yapılabilir, eğer evden çıkamıyorsanız evde yapabileceğiniz egzersizleri sosyal medya ve Youtube gibi video sitelerinden takip edebilir, yoga öğrenebilir veya sadece müzik açıp dans edebilirsiniz. Egzersiz takibinizi buradan yapabilirsiniz.

7- Uzak durulacak yiyecekler

Yüksek yağ içeren tüm yiyeceklerden, şeker ve tuzdan uzak durun, mümkün olduğunca sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin.

KAYNAK

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan