Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 19.07.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Kurban bayramında beslenme önerileri

Bayramları seviyor ancak kilo almaktan korkuyorsanız doğru yerdesiniz! Sizin için hazırladığımız kurban bayramında beslenme önerileriyle kilo kontrolünüzü sağlamak zor olmayacak.

Kurban bayramında beslenme önerileri

Eğer diyet yapıyorsanız veya günlük hayatınızı sağlıklı gıdalarla geçiriyorsanız bayramlar sizin için biraz zorlu geçebilir. Gittiğiniz her evde, her misafirlikte ve hatta kendi evinizde bile normalde tüketmeyeceğiniz yiyecekler bulunabilir. Her ne kadar yemekten uzaklaşmaya çalışsanız bile onca insan bu leziz yiyecekleri yerken sizin uzak kalmanız haliyle zor olacaktır. Hatta canınız gerçekten çok çekerken uzak kalıyorsanız buna kendinize eziyet etmek bile denebilir. Hem leziz kavurmalardan, su böreklerinden tüketmek hem de yediklerinize dikkat etmek istiyorsanız bu beslenme önerilerini uygulayabilirsiniz.

Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?

Kurban Bayramı, sevdiklerinizle bir arada olduğunuz, bol eğlenceli, keyifli geçen özel zamanlardan biri. Bu süreci beslenmesine dikkat edenlerin en az hasarla atlatabilmesi için bazı önerilere dikkat etmesi gerekir. Böylece hem yediklerinizden keyif alabilir, hem de hasarı en aza indirgeyebilirsiniz.

Kahvaltıyı hafif geçirin

Gün içinde biraz ağır besleneceğinizin farkındaysanız kahvaltınızı oldukça hafif yapabilirsiniz. Küçük ve zengin bir kahvaltı tabağıyla, sağlıklı atıştırmalıklarla veya besleyici smoothielerle bunu gerçekleştirebilirsiniz. Eğer normal hayatınızda her sabaha yumurta ya da peynir ekliyorsanız kurban bayramında yediğiniz yumurtadan ve peynirden biraz feragat edip 1-2 kaşık kavurma ekleyebilirsiniz.

Az az yemeyi tercih edin

Bayramda alacağınız kilolardan endişe duyuyor ancak leziz yemeklerin tadına da bakmak istiyorsanız oldukça küçük porsiyonlar tercih edin. Mesela büyük bir tabak, bol yağlı kavurma yerine daha küçük bir porsiyon tüketin. Bir dilim su böreğini küçük bir dilimle değiştirin. Canınız baklava çekiyorsa bir baklavanın yarısını tüketin. Bu şekilde alacağınız kalori miktarını yarıya indirmiş olurken yemek istediklerinizden de mahrum kalmazsınız.

Hareket edin

Bir öğünde fazla kaçırdıysanız boş zaman bulduğunuzda hemen hareket edin. Birkaç adım, birkaç egzersiz hareketiyle kendinizi ve midenizi rahatlatabilirsiniz.

Yemekleri kendinize özel hazırlayın

Kavurma yemek istiyorsanız kendiniz için daha az yağlı kavurma yaparak alacağınız kalori miktarını azaltabilir ve yemeği daha sağlıklı hâle getirebilirsiniz. Aynı zamanda yemeğinizin yanına besleyici bir salata da yaparak doyuruculuğu artırabilirsiniz. Bununla birlikte kestirdiğiniz kurbanları aynı gün tüketmemeye özen gösterin.

Tatlı tüketiminizi sınırlayın

Bayramda genelde her evde baklava olur. Kurban Bayramı’nda beslenme düzenine bir nebze de olsa dikkat etmek isteyenler şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edebilirler. Sütlü tatlılar hem şeker oranları daha az olduğundan hem de daha hafif olduklarından sağlıklı beslenme sürecinin kurtarıcılarındandır.

Öğünlerinizi arttırmayın

Gittiğiniz her misafirlikte verilen her tabağı almayın. Hayır demeyi bilmeniz gerektiğini unutmayın. Bayramda akraba ziyaretleri, komşu ziyaretleri sık sık yapılır. Gidilen her misafirlikte de kocaman bir tabak sunulur. Her gidilen yerde bu şekilde bir şeyler atıştırmak sağlık için pek faydalı değildir. Bu nedenle tıpkı günlük hayatınızda yaptığınız gibi bayramda da yalnızca acıktığınız zaman, ana öğünlerde yemek yemeniz; ara öğünlerde de ana öğün gibi beslenmemeniz önerilir.

Eğer ben bana uzatılan tabaklara hayır diyemiyorum diyorsanız sizi Hayır Demeye Hayır Deme adlı podcastimize davet ediyoruz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Ruken Özer

Ruken Özer Kendimi zor tutuyorum

20.07.2021
Yanıtla