Kadınların doğurganlık özelliklerinin kaybolduğu, mensturasyon siklusunun yaşanmadığı dönem menopoz dönemidir. Başlangıcı kişiden kişiye değişmekle birlikte 48-55 yaş menopozun yaşandığı yaşlar olarak bilinmektedir.
Menopoz ve Menopoz Yaşı
Kadınların doğurganlık özelliklerinin kaybolduğu, mensturasyon siklusunun yaşanmadığı dönem menopoz dönemidir. Başlangıcı kişiden kişiye değişmekle birlikte 48-55 yaş menopozun yaşandığı yaşlar olarak bilinmektedir.
Genetik faktör, vücut ağırlığı, menarş yaşı, stres durumu, fizyolojik etmenler, sigara ve alkol kullanımı, spor ve fiziksel aktivite durumu menopoz yaşını etkileyen faktörlerdendir.
Menopoz Döneminde Karşılaşılabilecek Değişiklikler:
Menopoz Döneminde Beslenme Neden Önemlidir?
Menopoz dönemiyle birlikte östrojen düzeyindeki azalma ile besin alımında artış yaşanırken bazal metabolizme hızında azalma görülebilir. Fiziksel aktivitenin de azalması durumunda vücut yağ kütlesinde ve vücut ağırlığında artış yaşanabilir. Osteoporoz ve ateroskleroz riski de düşünüldüğü zaman menopoz döneminde beslenme büyük önem kazanmaktadır. Kemik mineral yoğunluğu, kalp damar hastalıkları, şişmanlık ve obezite riskine karşı menopoz döneminde bilinçli ve doğru beslenilmelidir. Olması gereken ağırlığın üstünde girilen menopoz dönemi, hormonal değişikliklerle birlikte kan yağlarında olumsuz etkiler yaratabilmekte ; LDL ve trigliserit değerlerinde artış, HDL değerinde azalmalar görülebilmektedir. Bu durum kalp-damar kardiyovasküler hastalıklar için davetiye çıkarmaktadır.
Menopoz döneminde beslenme ile kalsiyum yeterli alınmadığı, idrarda kalsiyum atıldığı, bağırsaklardan kalsiyum emilimi azaldığı durumlarda kemik kaybı yaşanabilmektedir. Bu nedenle vücuttaki östrojen miktarındaki azalma ile başlayan dönemde kemik kaybına bağlı olarak günlük kalsiyum gereksinmesi artar.
Menopoz Döneminde Beslenme
Menopoz dönemini öncesinde ve sırasında kadınlar yaşanacak değişiklikler ve bu değişikliklerin neden olabileceği fizyolojik durum ve hastalık risklerine karşı hazırlıklı olmalı, sağlıklı ve doğru beslenme ile ihtiyaçları maksimum düzeyde karşılamalıdır. Bu dönemde yaşanabilecek kilo artışı, şişmanlık, kolesterol ve kan yağlarındaki artış, osteoporoz ve kalsiyum gereksinmesindeki artış göz önünde bulundurularak beslenme programı planlanmalıdır.
Menopoz Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
YORUMLAR