Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Metabolik Sendrom Nedir?
Gökçegül Er 16.01.2014 1 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Metabolik Sendrom Nedir?

Metabolik sendrom, insülin direnci, abdominal obezite (karın bölgesinde yağlanma), glikoz intoleransı veya diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon ve kanda lipid profili bozukluğu (kanda HDL düşüklüğü, Trigliserit artışı) gibi bozuklukların olması durumudur.

Metabolik Sendrom Nedir?Tanı kriterleri şöyledir;
·         Diyabet
·         Bozulmuş glikoz toleransı
·         İnsülin Direnci (vücudun insülini kullanamaması) rahatsızlıklarından biri olması durumunda,

Veya;

·         Hipertansiyon (Büyük tansiyonun 13, küçük tansiyonun 8.5 dan fazla olması durumu)
·         Dislipidemi (Trigliseritin 150 mg/dl nin üzerinde veya HDL düzeyinin erkekte 40, kadında 50 mg/dl nin altında olması durumu)
·         Abdominal obezite (Beden Kitle İndeksinin 30 kg/m2 den büyük veya bel çevresinin erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm üzerinde olması) durumlarından en az ikisi olduğunda kişide metabolik sendrom var demektir.

Bireylerde obezite görülme sıklığının da artması ile birlikte, metabolik sendrom her yaştan bireyin yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu durumun önlenebilmesi için yaşam tarzında yapılacak değişiklikler oldukça önemlidir.

Metabolik sendrom oluşumuna neden olan birçok fizyolojik bozukluk, kilo artışı ile ilişkilidir. Bu nedenle metabolik sendrom tedavisinde ağırlık kaybı büyük önem taşımaktadır. Obezite tedavisinde, öncelikle mevcut sorunun tespiti yapılmalıdır. Obezite oluşumu, genetiğe, fizyolojik bozukluğa veya sağlıksız yaşam tarzına bağlı olarak ortaya çıkabilir.  Fizyolojik bozukluğun tespiti için doktor kontrolünden geçilmeli, tıbbi beslenme tedavisi için ise bir diyetisyene başvurulmalıdır.
 
facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir