Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Metabolizma Hızını Artırma Yolları
Diyetkolik Diyetisyenim 21.01.2013 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Metabolizma Hızını Artırma Yolları

Metabolizma hızı; yaş, cinsiyet, boy, kilo, vücut kas kitlesi, spor yapma durumu, hipotiroidi gibi faktörlerden etkilenir. Bu nedenle kişisel farklılıklara ve yaşam tarzınıza bağlı olarak metabolizma hızı değişir.

Bazal Metabolizma Hızı (Metabolizma Hızı) Nedir? Nasıl Ölçülür?

Vücutta meydana gelen her faliyet için enerjiye ihtiyaç vardır. Vücuda alınan bir besini sindirirken, kalpten vücuda kan pompalanırken hatta soluk alıp verirken belli bir enerji harcarız. Hayatımızı sürdürebilmemiz için gereken bu enerjiye metabolizma diyoruz. 12 saatlik açlık sonunda hiç hareket etmeden, tam istirahat halinde iken iç organlarımızın bir gün içinde harcamış olduğu enerjiye ise bazal metabolizma hızı, yaygın adıyla metabolizma hızı denmektedir. Bazal metabolizma hızı oksijen tüketimini ölçen cihazlar yardımıyla ölçülür, ancak bu cihazlar kolay ulaşılır olmadığından pratik hesaplamalar geliştirilmiştir. Diyetkolik.com’da bulunan pratik hesaplamayı kullanarak bazal metabolizma hızınızı öğrenebilirsiniz.

Metabolizma Hızını Artıran Faktörler

  • Düzenli yapılan spor ve egzersiz metabolizmayı hızlandırır. Bu durumda kalori yakmak için görevli olan kas dokusu korunacak hatta artacaktır. Kasları artırmaya yönelik bir miktar dayanıklılık egzersizi (ağırlık çalışması gibi) metabolizma hızınızın artmasında etkin rol oynar. Bu nedenle sağlıklı beslenme ile birlikte yapılan düzenli egzersizler metabolizmayı hızlandırmada etkilidir.
     
  • Kahvaltıyı atlamayın. Kahvaltı yaklaşık 10 saatlik bir açlığın sonucunda metabolizmanızı güne hazırlar. Kahvaltıyı geciktirdiğinizde ise vücut az enerji harcamaya devam eder. Dolayısıyla daha fazla enerji harcayabilecekken daha azını harcamış olursunuz.
     
  • Ara öğünlere dikkat edin. Ara öğünler atlandığında kişiler daha az kalori aldıklarını, dolayısıyla daha hızlı kilo vereceklerini düşünürler. Ancak bu durum düşündükleri gibi olmaz. Çünkü ara öğün hem diğer öğünde daha az yemenize sebep olur hem de aldığınız küçük bir ara öğün tüm sindirim sistemini çalıştırır. Böylece daha fazla kalori harcanmış olunur.
     
  • Bol su tüketin. Fazladan içeceğiniz 2-3 litre su metabolizma hızınızı artıracaktır. Çünkü metabolizma olarak tanımladığımız kimyasal, enzimatik, hormonal her türlü olay için su gereklidir. Dolayısıyla su olmadığında metabolizma hızı da düşer.
     
  • Yeterli miktarda protein tüketin. Bilindiği üzere protein kasların yapı taşıdır ve yeterli miktarda alınmadığında kas kayıpları olabilir. Bunun yanı sıra protein yapı taşlarına ayrılırken diğer besin ögelerine göre daha fazla enerji harcar. Ancak fazla protein alımının, vücutta karbonhidratın fazlası gibi yağ olarak depo edildiği unutulmamalıdır. Ayrıca fazla protein alımının böbrek, karaciğer ve kalbe de olumsuz etkileri olabilmektedir.
     
  • Lif tüketimini artırın. Lifler vücutta bir süpürge gibi çalışırlar. Bağırsaklardaki toksinleri, kalıntıları, bir miktar yağın vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olurlar. Bağırsak faaliyetlerini artırarak daha fazla enerji harcanmasını sağlarlar.
     
  • Sütteki diyet-ile-kilo-kontrolu-uzerindeki-onemi">kalsiyum kilo vermeye yardımcıdır. Günde 2 bardak süt tüketin.

Metabolizma Hızını Azaltan Faktörler

  • Çok düşük enerjili diyetler yapmayın. Çok düşük enerjili diyetler yağ dokusu yerine kas dokusunda kayba neden olur. Böylece enerji harcamayı artıran kaslar azalır ve vücut kompozisyonu bozularak yağ artmış olur.
     
  • Düzensiz beslenme metabolizma hızınızı azaltır. Ara öğünlerin yapılmaması metabolizma hızını düşürecektir.
     
  • Uyku düzeninizin olmaması metabolizmanızı yavaşlatıyor olabilir. Bu nedenle erken yatıp erken kalkma düzenine bünyenizi alıştırın. Böylece daha zinde ve mutlu hissettiğinizi fark edeceksiniz.
     
  • Besin ögelerini yeterince içermeyen bir beslenme düzeni kilo vermenizi etkiliyor olabilir. Protein, vitaminler, mineraller vücutta  oluşan çeşitli olaylarda görev alır ve böylece metabolizmayı çalışır durumda tutar.
facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir