Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 23.01.2023 5 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Mide mikrobu nedir?

Özellikle son dönemlerde salgın haline gelen mide mikrobu neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Mide mikrobu nedir?

Tıpta adı helicobacter pylor olarak bilinen mide mikrobu, mideye yerleşen bir bakteri türüdür. Mide asidiyle çoğalabilen mide mikrobu, bazı insanlarda soruna yol açmazken, bazı insanlarda sindirim sorunlarına yol açabilir. Mikrop seviyesinde artış görülmesi, farklı mide rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. 

Mide Mikrobu Neden Olur?

Mide mikrobunun bir numaralı nedeni ağız yolu ile alınmasıdır. Çok kolay üreyebilen bu mikrop, en basit besinlerin üzerinde dahi olabilir. Bu yüzden farkında olmadan mikrobu bünyenize sokabilirsiniz. Mikrobun çoğalmasının birçok nedeni olabileceği için bu konu hakkındaki bilimsel çalışmalar devam etmektedir. 

Mide Mikrobu Belirtileri Nelerdir?

Mide mikrobu belirtileri şunlardır:

  • Midede ağrı

  • Şişlik hissi

  • Özellikle mide boşken oluşan şiddetli ağrı

  • Çabuk doyma

  • Çok sık kilo kaybı yaşama

  • İştah problemi

  • Mide bulantısı ve kusma

  • Halsizlik ve yorgunluk

Mide Mikrobu Tanısı Nasıl Konulur?

Yukarıdaki belirtilerin yaşanması durumunda hasta mutlaka doktora başvurmalıdır. Hastaya yapılacak olan H. pylori enfeksiyonunu işaret eden testlerin uygulanması sonrası kesin tanı konmaktadır. Dışkı üzerinde yapılacak olan helikobakter antijen testi veya üre-nefes testi yolu ile mide mikrobunun varlığı tespit edilebilir. Eğer mide mikrobunun tanısı için daha garanti bir yöntem tercih edilecekse mideden doku parçası alınıp hızlı üreaz testi uygulanmalıdır. 

Mide Mikrobu Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Helicobacter Pylori enfeksiyonu için tedavi yapılacaksa yalnızca antibiyotik tedavisi uygulanır.  H. Pylori, antibiyotiklere duyarlı olan bir bakteridir; ancak bazı bakteriler mutasyona uğrayarak antibiyotiğe karşı dirençli hale gelebilir. Bu tip durumlarda birçok farklı ilacın kullanılması gerekebilir. İlaçları belli bir süre kullandıktan sonra tekrar dışkı ya da üreaz testi uygulanır. Eğer enfeksiyon geçmemişse peptik ülser yeniden meydana gelebilir. İlaç tedavisi üçlü ya da dörtlü olarak uygulanır. Tedavi süresi 7-14 gün sürebilir. 

Mide Mikrobundan Nasıl Korunulur?

Mide mikrobundan korunmanız için hijyeni hayatınızın değişmez parçalarından biri haline getirmelisiniz. Mide mikrobu, iyi yıkanmayan yiyeceklerden, hijyen ürünlerinin ortak kullanımından ya da iyi yıkanmayan ellerden bulaşabilir. Bu yüzden kişisel bakım ürünlerinizi kimseyle paylaşmamanız, özellikle meyve ve sebzeleri bol suyla yıkayıp yaşadığınız yeri dezenfekte etmeniz gerekir. 

Mide Mikrobu Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Mide mikrobu hakkında bilinmesi gereken şeyler şunlardır:

  • Dünya nüfusunun yarısı bu mikropla tanışmıştır. 

  • Mikrobun etkileri, kişisel faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. 

  • Mide mikrobu hafife alınmamalıdır; tedavi edilemeyen mikroplar çeşitli hastalıklara yol açabilir. 

  • Mide mikrobu problemi yaşayan kimseler, acılı baharatlar, kızartmalar, limon ve portakal gibi asidik oranı yüksek meyveler ve özellikle çiğ domates tüketmemelidir. 

  • Mide mikrobu kendiliğinden geçmez. 

Mide Mikrobu Kimlerde Görülür?

Mide mikrobu genellikle gelişmekte olan ülkelerin insanlarından görülür. Bu ülkelerde hem kişisel sağlık hem de hijyen koşulları daha az geliştiği için mide mikrobuna yakalanma ihtimali yüksektir. Çok yaygın görülen bir mikrop olsa da hastalık belirtileri herkeste çıkmaz. Bazı insanlar taşıyıcı olarak mikrobun başka insanlara bulaşmasına neden olabilir. 

Mide Mikrobu Kansere Yol Açar mı?

Helikobakter Pilori, çok nadir de olsa mide kanserine neden olabilir; ancak bu çok düşük bir ihtimaldir. Bu konu hakkında yapılan bilimsel çalışmalar halen devam etmektedir. Yapılan epidemiyolojik araştırmalar, bu bakterinin enfekte olduğu kişilerin yüzde 2-3’ünde mide kanseri riskinin yüksek olduğunu ortaya koymuştur.

Mide kanserine neden olan H. pylori bakterisi intestinal metaplazi evresinden sonra antibiyotikle tedavi edilemez. Bu veriden yola çıkarak atrofik gastrit ve intestinal metaplazi arasındaki geçişin mide kanseri açısından kritik bir süreç üstlendiği anlaşılabilir. 

Mide Mikrobuna Ne İyi Gelir?

Mide mikrobuna iyi gelen besinler şunlardır:

  • Brokoli

  • Lahana ve karalahana

  • Zencefil

  • Biberiye

Brokoli

Lahangiller familyasından bir bitki olan brokoli, haşlanarak tüketilen bir sebzedir. Haşlanarak tüketildiğinden ötürü mide sağlığına çok iyi gelir. H. Pylori bakterisini önlemek için kendinize bir brokoli kürü hazırlayabilirsiniz. 100-150 gram brokoliyi kaynattıktan sonra suyunu içebilir, brokoli tanelerini tüketebilirsiniz. Bunu sabah ve akşam aç karna yapmanız, brokoliden aldığınız verimi artırır. 

Lahana ve Karalahana

Lahana türleri tarih boyunca mide tedavileri için kullanış sebzelerdendir. Lahananın içerisinde yer alan S-metilmetiyonin, helicobacter pylori ile savaşarak etkisiz hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Haşladığınız lahanayı sabah ve akşam aç karna tüketebilirsiniz. 

Zencefil

Güzel kokusu ve aromatik tadı ile girdiği tariflere zengin bir tat kazandıran zencefil, iltihap ve bakterilerle savaşarak vücudu hastalıklara karşı koruyan bir kök bitkisidir. Asidik giderici özelliği nedeniyle gastrit semptomlarını azaltmak için zencefil kürü kullanımı önerilir. Bu kürü hazırlamak için bir bardak kaynar suya birkaç parça zencefil atarak 4-5 dakika demleyip bitki çayı içiyormuş gibi tüketebilirsiniz. 

Biberiye

Kokusu ve içeriğiyle vücuda iyi gelen biberiye, sindirim sistemi için faydalı besinlerden biridir. Sindirimi kolaylaştırması nedeniyle, kabızlık ve gaz problemlerinin tedavilerinde de kullanılır. Biberiye kürü hazırlamak için bir bardak suyu kaynattıktan sonra içinde 3-4 parça biberiye atıp 4-5 dakika demleyebilirsiniz. 




 
facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Yavuz Selim

Yavuz Selim Bence alakalı

25.01.2023
Yanıtla