Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 20.07.2016 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Mutfaktaki tehlikelerin farkında mısın?

Mutfaktaki tehlikelerin farkında mısın?

İnsan sağlığı üzerinde olumsuz pek çok etkiye sahip kimyasallar, mutfakta ihtiyaç duyduğumuz birçok malzemenin de temelini oluşturuyor. Bu maddeleri tanıyıp önlem almak senin elinde.

Plastik bardaklar, tabaklar:Bu malzemeler, özellikle çok ince bir yapıda üretildiklerinde ciddi tehlike oluşturur. İçlerine konulan ve derecesi 70’in üzerinde olan sıcak içecek ve yiyecekler plastik malzemeyi ısı ile çözerek, monomer denilen tehlikeli kanserojenlere dönüştürür. Bunların yerine cam ya da porselen bardaklar kullanarak sağlığını kontrol altına alabilirsin.

Köpük bardaklar:Köpük, plastik malzemelere göre ısıya daha dayanıklı olsa da özellikle kaynama noktasına yakın içecekler ile birlikte bu yapı bozulabilir. Dolayısıyla bu şekilde yine kanserojen maddeler açığa çıkar ve vücuda toksik madde alınır. Bunların yerine en azından kağıt ya da emaye bardaklar tercih edilebilir.

Kağıt bardaklar:Sıcak içecekleri pratik bir şekilde tüketmenin en sağlıklı şekli kağıt bardaklardır. Geri dönüşüm açısından da büyük bir önem taşıyan kağıt bardak kullanımı, plastik yerine kullanılması gerekenlerdendir.

Pet şişeler:Bu gibi ambalaj tipleri, Sağlık Bakanlığı onayıyla kullanılır. Dolayısıyla satın alınan içeceklerin bu belgeye sahip olduklarından emin olunmalıdır. Ayrıca sert plastik yapımında kullanılan ve vücutta hormonal bozukluk yaratmada etkisi kanıtlanan BPA’yı içermemesi gerektiği de unutulmamalı. Yine de pet şişeden uzak durup yaz kış cam şişe kullanmak sağlıklı bir çözüm olacaktır.

Tenekeler:Konservelerin saklanması için ihtiyaç duyulan tenekeler, izin verilen şartlarda üretilmelidir. Yasal limitler ve yapılan bilimsel çalışmalar ile etkileri tespit edilen konserveler dışında sağlıksız koşullarda üretilen tenekeler, zehirlenme gibi birçok vakaya yol açabiliyor. Bu tehlikelerden korunmak için teneke içinde satın aldığınız ürünü cam bir kaba boşaltıp ağzını sıkıca kapatabilirsiniz.

Alüminyum folyo:Alüminyum folyo ısıtma işlemi yapılmadan, saklama işlemi için kullanılabilir. Ancak ısının hakim olduğu hiçbir pişirme yönteminde folyo kullanılmamalıdır. Çünkü açığa çıkacak kimyasal içerikli buhar, folyonun imal edildiği alüminyum metalini gıdaya geçirerek vücutta metal birikimine sebep olabilir. Özellikle pişirme işlemlerinde mutlaka yağlı pişirme kağıdı kullanın.

Streç film:Streç film, plastiğin hammaddesi olan polimer içerdiği için dikkatli kullanılmalıdır. Gıdaya temas etmeden, besinlerin iç yüzeyine değdirilmeden kullanılması önemlidir. Yine de streç film yerine kapaklı bir cam saklama kabı kullanılması, sağlık açısından daha garanti bir seçenektir.

Poşet çaylar:Poşet çaylar içeriğine bağlı olarak sağlık açısından riskler taşıyabilir. Dışının polimer lifli yapıdan oluşması, ısıyla olan yapısal değişimleri ve metal zımba kullanımı, poşet çayların niteliğini belirleyen olumsuz özelliklerdir. Kalitesiz malzemeden üretilen ambalaj karaciğer ve böbrek gibi organlar ile dokularda hasara yol açabilir. Metal zımba ise vücutta metal birikimine neden olarak karaciğer, beyin ve akciğerde çeşitli problemlere yol açabilir. Tüm bu risklere girmeden her türlü çay çeşidini demleme olarak tercih edebilirsiniz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan