Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 13.04.2022 5 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Nar kabuğunun faydaları nedir?

Dışarıdan içindeki güzellikleri hiç belli etmeyen narın, kabuğunun da faydalarının saymakla bitmediğini biliyor muydunuz?

Nar kabuğunun faydaları nedir?

Nar hem meyvesi hem de kabuğu ile birçok faydaya sahiptir. Nar kabuğu suyuna oranla daha yüksek miktarda bileşen içerir. Nar kabuklarının genellikle tüketilmediği düşünülür, ancak nar kabuğu Hint kültüründe alternatif bir uygulama olan Ayurveda tıbbında çeşitli faydaları nedeniyle düzenli bir şekilde kullanılmaktadır. 

Nar kabuğu meyvelerinden ayrıldıktan sonra kurutularak ve öğütülerek toz haline getirilebilir. Bu şekilde sıcak su ile demlenerek çay olarak tüketilebilir. Buna ek olarak topikal bir ilaç yapımı için su ile karıştırılarak macun formuna getirilebilir. 

Nar kabuğunun tıbbi özellikleri, çoğunlukla antienflamatuar, antifungal, antibakteriyel ve antiviral özellikleri ile bağlantılı birçok sağlık yararına bulunmaktadır. Aşağıda nar kabuğunun vücuda sağladığı faydalar listelenmiştir.

  • Cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir.
  • Kanserle mücadele özelliğine sahiptir.
  • Diş sağlığı için önemlidir.
  • Kronik hastalıklara iyi gelir.
  • Antibakteriyel özelliği vardır.
  • Kemik kaybını önlemeye yardımcı olur.

1. Cilt Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılabilir.

Nar kabuğu, antioksidanlar ve polifenoller açısından zengindir ve koyu cilt lekeleri ile ilişkili bir durum olan hiperpigmentasyonu tedavi ettiği belirtilmiştir. Bununla birlikte antioksidan, antiviral ve antiinflamatuar özellikleri sebebiyle akne, sivilce ve kızarıklık gibi cilt problemleri ile savaşmaya yardımcı olabilir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde bakterileri ve diğer enfeksiyonların uzak tutulmasına katkıda bulunur. Nar kabukları aynı zamanda ultraviyole B (UVB) hasarına karşı korumada etkilidir ve yaşlanma belirtilerini azaltabilir. 

2. Kanserle Mücadele Özelliğine Sahiptir.

Nar kabuklarında bulunan bir polifenol olan Punicalagin'in, çeşitli test tüpü araştırmalarında kanser önleyici özelliklere sahip olduğu belirtilmiştir.

Nar kabuğu ekstresinin kanser hücresi ölümünü tetikleme kapasitesi sebebiyle bir çalışmada prostat kanseri için bir tedavi olduğu keşfedilmiştir.

Narın meme, ağız ve kolon kanseri hücrelerinde çoğalma önleyici etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır, bu da kanser hücrelerinin yayılmasını geciktirmeye veya durdurmaya yardımcı olduğu anlamına gelmektedir.

Yapılan araştırmalara göre nar kabuğu yüksek miktarda antioksidan içermesi sebebiyle karaciğer kanseri için faydalı olabilir ve karaciğeri koruyucu etkilere sahip olabilir.

3. Diş Sağlığı için Önemlidir.

Nar kabukları sıklıkla diş tozlarında ve diş macunlarında kullanılmaktadır. Nar kabuklarının diş eti iltihabı, diş plağı, diş çürüğü ve ağız ülseri gibi bir çeşitli diş problemlerini giderilmesine yardımcı olabilecek antibakteriyel ve antikanser etkilere sahiptir. Nar kabuğu diş etlerini besleyerek diş etinde meydana gelen kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Aynı zamanda da ağızdaki kötü nefes kokusunun giderilmesini sağlar. 

4. Kronik Hastalıklara İyi Gelir.

Nar kabuğu, kalp hastalığı ve diyabet gibi çeşitli kronik hastalıklar için risk faktörlerini azalmasında etkili olabilir. Küçük ve kısa süreli bir çalışmada nar kabuğu özü takviyesi almanın aşırı kilolu ve obezite olan kişilerde kolesterol ve kan şekeri değerlerini iyileştirdiğini ortaya çıkmıştır. Ancak bu etki için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. 

5. Antibakteriyel Özelliği Vardır.

Bazı kültürler, boğaz ağrısını hafifletmek ve iyileştirmek için gargara olarak nar kabuğunu kullanmaktadır.

Nar kabuğunun antimikrobiyal özelliklerini bilim tarafından kabul edilmiş olsa da nar kabuğunun boğaz ağrısı tedavisinde etkinliğini destekleyici herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. 

Nar kabuğunun bu antibakteriyel özelliklerinin diğer bir avantajı da yara iyileşmesine ve enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olabilmeleridir.

6. Kemik Kaybını Önlemeye Yardımcı Olur.

Nar kabuğu, kemik yoğunluğu kaybını azaltmada etkili olmaktadır. Yapılan araştırmalar, nar kabuğundan yapılan karışımların tüketilmesinin kemik sağlığını iyileştirmeye ve menopozdan sonra osteoporozun başlamasını önlemeye yardımcı olabileceğini belirtmektedir. Bir çalışma, nar kabuğunun tanenler, polifenoller ve flavonoidler bakımından zengin olduğunu ve ekstraktının besin takviyesi olarak tüketilmesinin kemik sağlığı üzerinde yararlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. 

Nar Kabuğu Nasıl Kullanılır?

Nar kabuğu hem kurutulmuş hem de yaş formda tüketilebilir. Kaynayan suya atılan nar kabukları yaklaşık 10 dakika dinlendirilerek tüketilebilir. Nar kabuğu çayı aynı zamanda cilt toniği olarak da kullanılabilir. Bunun için demlenen nar kabuğu çayının soğuması beklenir. Ardından temizlenmiş cilde bir pamuk yardımıyla uygulanır ve ciltte bir gece bekletilir. 

Kurutulmuş nar kabukları toz haline getirilerek de çeşitli şekillerde kullanılabilir. Toz haline getirilen nar kabuğu, bir miktar su ile karıştırılarak yüz maskesi olarak kullanılabilir.  Aynı zamanda sıcak suda demlenerek ve süzülerek bitki çayı olarak tüketilebilir. 

Nar Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır?

Nar kabuğu çayı hazırlamak için gereken malzemeler

  • 2-3 gram nar kabuğu
  • 1 bardak su
  • ½ çay kaşığı bal

Yapılışı

Nar kabuğu çayı hazırlamak için yaklaşık bir su bardağı su kaynatılır. Kaynadıktan sonra içerisine 2-3 gram kurutulmuş nar kabuğu ilave edilir. Nar kabukları eklendikten 5 dakika kaynatmaya devam edilir. Ardından ocaktan alınır ve süzülerek bir fincana dökülür. Hazırlanan çayın renkli olması için içerisine 1-2 nar çiçeği eklenebilir. Şeker veya bal ile tatlandırılabilir.  

Nar Kabuğu Sirkesi Nasıl Yapılır?

Nar sirkesi yapmak için kullanılan narların olgunlaşmış olması önemlidir. Olgunlaşmış narlar kabuklarından ayrılarak tanelerinin ayıklanması gerekir. Narların taze kalması ve lezzetini koruması için cam bir kavanozun kullanılması tavsiye edilir. Ayıklanan narlar cam kavanoz içerisine alınır ve tahta bir kaşık yardımı ile ezilir. Bu işlemin ardından elde edilen nar suyuna bir yemek kaşığı doğal tuz ilave edilir. Cam kavanozun üzeri temiz bir bez ile kapatılır. Nar sirkesinin mayalanma işlemi için doğal elma veya üzüm sirkesi kullanılabilir. Cam kavanoz karanlık bir alanda ortalama 2 aylık süre boyunca bekletilmelidir. Bu sürenin sonunda süzgeç yardımı ile süzülür ve temiz bir cam kavanoza konularak hazır hale gelir.

Nar Kabuğu Kurusu Nasıl Yapılır?

Nar kabuğu kurusu yapmak için ilk olarak nar kabukları meyvelerinden ayrılmalıdır. Ardından kabuklar 2 veya 3 gün boyunca tamamen kuruyana kadar doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yanında konulmalıdır. Kuruyan nar kabukları bir mutfak robotu alınarak ince bir toz haline getirilir. Elde edilen toz hava geçirmek bir kavanozda saklanmalıdır. 

Nar Kabuğunun Yan Etkisi Var mıdır?

Nar kabuğunun yan etkileri konusunda herhangi bir kanıt bulunmamakla birlikte nar alerjisi bulunan kişilerde nar kabuğu, kaşıntı, şişme, burun akıntısı, nefes almada zorluk ve anafilaksiye yol açabilir. 

En İyi Nar Kabuğu Vitamin Ekstresi Markaları Nedir?

AlchemLife Phytorelief 12 Pastil içeriğinde nar kabuğu bulunan bitkisel bir gıda takviyesidir. Barındırdığı bileşenler sayesinde boğaz acısı ve ağrısı gibi soğuk algınlığı semptomlarının giderilmesinde etkili olmaktadır. AlchemLife Phytorelief 12 Pastil ürünü, yetişkinler tarafından günde 3 defa bir adet pastil şeklinde alınması tavsiye edilir.  Pastilin ağızda erimesinden sonra yaklaşık bir saat katı veya sıvı gıda tüketilmemesi önerilmektedir.  

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan