Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 08.07.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
3
kaydet

Kahvaltıyı atlamak zararlı mıdır?

Uyandığınız gibi kahvaltı yapamıyor ve kendinizi öğle saatlerinde ilk öğünü yaparken buluyorsanız bu yazı tam size göre! Kahvaltıyı atlamanın zararlarını konuşuyoruz.

Kahvaltıyı atlamak zararlı mıdır?

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu mutlaka bir köşe yazısında okumuş, televizyonda ya da internette bu bilgiye rastlamışsınızdır. Hatta doğru besinlerle yapacağınız bir kahvaltının kilo verme sürecine destek olduğu ve kahvaltıyı atlamanın obezite riskini artırabileceği iddia edilir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalarda günün bu ilk öğünü ile ilgili evrensel bilgiler sorgulanmaya başladı. Peki, gerçekten kahvaltı atlamak zararlı mı? Birlikte göz atalım…

Kahvaltıyı atlamak sağlıksız mıdır?

2020 Mart ayından beri tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, tüm rutinlerimizin bozulmasına neden oldu. Karantina nedeniyle evde kalma zorunluluğu kişilerin uyku düzenlerinin değişmesine ve dolayısıyla da öğünlerde aksamalara neden oldu. Öğünlerin sayısı düştü ve özellikle kahvaltı yapmak konusunda problemler oluştu.

Düzenli olarak kahvaltı yapan insanların gün içindeki fiziksel aktivitelerini daha zinde hallettikleri söylenir. Bu kişiler kendilerini daha zinde hisseder ve beslenme programlarına uymada zorluk yaşamaz. Öte yandan kahvaltı atlamak obezite riskinin yanı sıra diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini artırabilir. Yapılan çalışmalarda kahvaltı yapmanın vücudun yağ yakma ve Tip 2 diyabet gibi kronik durumlarla savaşma yeteneğini potansiyel olarak iyileştirebileceğini ileri sürer.

Buna karşın son yapılan çalışmalarda aralıklı oruç diyeti olarak tanımlanan öğün atlamanın da kalori alımını etkili bir şekilde azalttığı gösterilmiştir. Bu diyet çeşidinde sadece belirli saat dilimlerinde yemek yemek serbesttir ve genellikle kahvaltı öğünü atlanır. Genel sağlık durumu üzerine olumlu etkileri olduğu düşünülmesine rağmen aralıklı oruç diyeti herkese uygun değildir ve etkileri kişiye göre farklılık gösterir. Özellikle kronik hastalıklara sahip olanların bu diyeti uygulamadan önce mutlaka doktora danışması önerilir. Eğer bu diyet hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Beslenmenin popüler şekli: Aralıklı oruç yazımıza göz atabilirsiniz.

Ne zaman kahvaltı yapılmalı?

Kahvaltı saati kişinin ihtiyaçlarına ve yaşam tarzına bağlı olarak değişir. Ancak uyandıktan sonraki bir saat içinde kahvaltı yapmak, güne daha enerjik ve canlı başlamanıza yardımcı olabilir. Özellikle sabahları bir egzersiz rutinine sahipseniz, daha keyifli ve verimli bir antrenman için kahvaltı yapmanızda fayda vardır. Sindirimi kolay olan muz, yulaf ezmesi ya da mısır gevreği gibi besinler tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabilirsiniz.

Ek olarak,bazı bilim adamları ise günün geri kalanında sağlıklı besin tüketildiği sürece, kahvaltı yapıp yapmamanın önemli olmadığını savunur. Aynı şekilde, kahvaltının metabolizmayı hızlandırmadığı ve kahvaltı atlamanın aşırı yemek yemeye ve kilo almaya neden olmadığı da söylenir. Kahvaltı isteğe bağlıdır ve kişisel tercihe göre şekillenir. Sabahları aç hissediyorsanız, kahvaltı yapma alışkanlığınız varsa ve kahvaltı yapmayı seviyorsanız, devam edin. Ancak, sabahları aç hissetmiyorsanız ve erken saatte bir kahvaltıya ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorsanız; o zaman vücudunuzun talebine göre ilk öğün saatinizi yeniden düzenleyebilirsiniz.

Kaynak

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Esin Dinç

Esin Dinç Pandemi süreci ülkemizde 2020 mart ayında başlamıştı

11.07.2021
Yanıtla
Tuba Taşkan

Tuba Taşkan Diyet programlarınıza aralıklı açlık diyetininde eklenmesi kullanıcıların tercihi için iyi olabilir

11.07.2021
Yanıtla
Yaren Selçuk

Yaren Selçuk Bilim adamı

12.07.2021
Yanıtla