Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 13.08.2018 4 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

“Neden kilo veremiyorum?” sorusunun cevabı olabilecek 7 hastalık

Eğer “kilo veremiyorum” diyor ama bunun sebebini bir türlü bulamıyorsanız belki de henüz farkında olmadığınız bir sağlık sorununuz var... Diyete başlamadan önce kendinizi ve vücudunuzu tanıyın.

“Neden kilo veremiyorum?” sorusunun cevabı olabilecek 7 hastalık

Size uygun bir diyet listesi uygulamanıza ve sağlıklı yaşamanıza rağmen bir türlü kilo veremiyor ve “Neden kilo veremiyorum?” sorusunun cevabını bulamıyorsanız belki de gözden kaçırdığınız bir şey var.

Zayıflama diyeti yapan kişiler genellikle ilk olarak kendilerine uygun bir diyet listesi uygulama yoluna gidiyor. Ancak diyete başlamadan önce kendi vücudunuzu tanımanız ve bu süreçte sağlığınıza zarar verecek adımlardan nasıl kaçınacağınızı öğrenmeniz daha öncelikli. Çünkü birçok kişi belirtilerini tanımadığı için var olan hastalık ya da sağlık durumunu fark edemiyor ve sürekli “kilo veremiyorum” diye şikayet etmeye devam ediyor. Kilo vermek için gereken her şeyi yapmanıza rağmen “Neden kilo veremiyorum?” sorusunun cevabını bulamıyorsanız, kilo vermenize engel herhangi bir sağlık sorununuzun olup olmadığını öğrenmek için gereken testleri yaptırmalısınız.

“Bir türlü kilo veremiyorum” demenize yol açan 7 sağlık durumu

1-Kansızlık (anemi)

neden kilo veremiyorum

Kadınlarda daha sık görülen kansızlık genellikle çok önemsenmiyor. Fakat aslında oldukça önemli ve hayatı ciddi şekilde etkileyen bir sağlık sorunu. Kansızlığın sebep olduğu demir, B12 ve folat eksikliğinden dolayı hissedilen bitkinlik ve uyku hali metabolizmayı yavaşlatarak kilo vermeyi zorlaştırır. Bunun yanı sıra daha enerjik hissedebilmek için şekerli besinler yeme isteği artar. Yani “Kansızlık kilo yapar mı?” sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz: Kansızlığı olan kişiler diyet yapmaya başladıklarında vücutları bir direnç oluşturur. Zaten sağlıksız ve bitkin hisseden vücut da kalori kısıtlaması karşısında strese girerek kilo vermeyi daha da zorlaştırır. Eğer kansızlığınız varsa pekmez, kuru kayısı, kuru erik gibi kuru meyveler, kırmızı et, yumurta, fındık, badem, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillere diyetinizde daha fazla yer verebilirsiniz.

2-Tiroid bozuklukları

Tiroid bezi vücut ısısının düzenlenmesinde, yağ yakımında, enerji depolanmasında, cilt sağlığında ve diğer sistemlerin sağlıklı çalışmasında önemli rol oynar. Tiroid hormonları ise metabolizmanın çalışma hızını doğrudan etkiler. Özellikle hipotiroidi (tiroid bezinin yeterli çalışmaması) rahatsızlığı olan kişilerde metabolizma hızı düşük olduğu için kilo vermek daha da zor bir hal alır. Peki tiroid hastaları nasıl kilo verir? Aslında kısaca ifade etmek gerekirse, tiroid bozukluklarında ilaç tedavisi uygulandığında vücudun işleyişi normal seyrine döner ve sağlıklı beslenildiği, uygun bir diyet yapıldığı takdirde kilo vermek daha kolay hale gelir.

3-Diğer hormon bozuklukları

kansizlik kilo yapar mi

“Neden kilo veremiyorum?” sorusunun cevabı hormonlardaki herhangi bir bozukluk olabilir. Aldosteron, progesteron, prolaktin, kortizol, testosteron, östrojen, ACTH ve büyüme hormonları gibi hormonlar vücut sisteminin işleyişini dengede tutarlar. Dolayısıyla bu hormonlarla ilgili bir sorunun ortaya çıkması vücudun dengesinin bozulmasına sebep olur. Hormon bozuklukları sonucunda metabolizmanın işleyişi bozulur ve anormal iştah artışları, adet düzensizlikleri, sağlıksız besin tercihleri, uyku bozuklukları, vücutta şişlikler ve ağrılar görülebilir. Tüm bunlar da elbette kilo vermede güçlük yaşanmasına yol açar.

4-Psikolojik problemler

Psikolojik yeme bozukluklarına ek olarak depresyon, panik atak, uyku sorunları, şizofreni, manik bozukluklar, madde veya alkol bağımlılığı gibi birçok psikolojik rahatsızlık, beslenme davranışlarını ve hormonal dengeyi olumsuz etkiler ve kilo vermeyi zorlaştırır. Yalnızca stres bile hormonal bozuklukların ve iştah düzensizliğinin oluşması için yeterli diyebiliriz.

5-Reaktif hipoglisemi

Reaktif hipoglisemi gün içinde, özellikle de yemeklerden kısa bir süre sonra kan şekerinin düşmesine ve kişinin tatlı krizine girerek çok şekerli besinlere yönelmesine sebep olur. Tedavi edilmediği takdirde hem hastalık ilerler, hem de kilo verilemez. Bu yüzden eğer sizin de reaktif hipogliseminiz varsa kan şekerinizi hızla yükseltip düşüren şekerli besinlerden (abur cuburlar, tatlılar, meyve suları, beyaz ekmek, pirinç, makarna) uzak durmalısınız. Ayrıca kavun, karpuz, üzüm, incir gibi taze meyveleri ve kuru meyveleri de olabildiğince yememeli, yiyeceğiniz zaman ise porsiyonkontrolüne dikkat etmeli, kan şekerinizi dengelemesi için yanında süt ve süt ürünleri ya da fındık, ceviz, badem gibi kuru yemişlere yer vermelisiniz.

6-İnsülin direnci

tiroid hastalari nasil kilo verir

İnsülin direnci kilo verememe sorununun en sık görüldüğü problemlerdendir. Bu sorun vücudunuza alınan şekerin dokulara alınıp kullanılmasını ve yakılmasını zorlaştırır. Bu durum ise vücudunuzun daha çok insülin salgılamasına neden olarak açlık hissine ve yüksek miktarda şeker içeren besinlere yönelmeye sebep olur. Dolayısıyla ihtiyacınız olandan fazlasını yediğiniz için kilo veremediğiniz gibi kilo da alabilirsiniz.

7-Menopoz

Menopoz elbette bir hastalık değil, bir dönem. Bu dönemde de “Bir türlü kilo veremiyorum” diye dert yanma olasılığınız yüksek. Menopozu ilerleyen yaşlarda kadınlık hormonu olan östrojenin azalmasıyla oluşan ve beraberinde ateş basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, depresyon, sinirli ruh hali gibi yan etkilerin göründüğü, metabolizmanın yavaşladığı ve daha az enerjinin harcandığı bir sürecin başlangıcı olarak tanımlayabiliriz. Yapılan bazı çalışmalara göre, menopoz belirtileri görülmeye başlandıktan sonra kadınlar, tat alma duyularındaki azalmadan ötürü daha çok tatlı yeme eğilimi gösteriyor ve bu durum menopoz döneminde kilo vermeyi daha da zor bir hale getiriyor.
 
Tüm bu sağlık durumlarının sizde olup olmadığını anlamak için kendinizi dinlemeli ve diyet yapmadan önce sağlık problemleri yaşama ihtimalinize karşı doktorunuza danışarak gereken kontrolleri yaptırmalısınız.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Elis Aslan

Elis Aslan Besin değerlerinden daha çok, kalorisine odaklanmakta kilo vermede zorluk yaşatabilir.

28.08.2018
Yanıtla
Diyetkolik  Destek

Diyetkolik DestekMerhaba, Çok haklı olduğunuzu söylemek istedik. Günlük olarak aldığımız kalori kadar o kaloriyi nelerden aldığımız da önemli. Çok sık yapılan yanlışlardan biri de günlük kalori alımını tamamlamak için paketli gıdalara, şekerli yiyeceklere, kızartma gibi sağlıksız besinlere yönelmek. Günlük ihtiyacımız olan enerjiyi sağlıklı besinlerden karşılamamız gerekiyor. Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. 13.09.2018