Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 14.03.2023 8 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Noodle zararları nelerdir?

Özellikle çocuklarda görülen noodle çılgınlığı sağlığı tehdit altına alıyor olabilir! MSG içeriğiyle dikkat çeken noodle'ın tehlikeli yönlerini araştırdık.

Noodle zararları nelerdir?

Son zamanların çok tercih edilen yiyeceklerinden noodle… Zararları, yararları, çok yenirse ne olur, üretimi nasıl, kaç kalori…? Hepsi ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz. Çok merak edilen noodle dosyasını sizler için en ince ayrıntısına kadar ele aldık. Keyifli okumalar.

Bir çeşit erişte olan noodle, Çin mutfağına özgü bir yemektir. Dondurulmuş olarak dolaplarda, paketli gıda halinde raflarda satılabildiği gibi evde hamuru açılarak da yapılabilir. Genellikle pirinç unu veya farklı bir undan yapılır fakat makarnadan ayrılan özelliği genellikle noodle için durum buğdayı kullanılmamasıdır. Noodle denildiğinde kafamızda canlanan genelde paketli, zincir marketlerin kendi markalarının ürettiği gıdalar oluyor. Üreticiyi genelde pratiklik, zamandan tasarruf gibi sloganlarla etkileyen noodle insan sağlığını etkileyen bir çok zarara sahip.

Aşağıda sizler için noodle nın zararlarını listeledik:

Kalp Rahatsızlığına Neden Olur

Hazır noodle’larda çokça bulunan, sırf noodle’ın raf ömrünü uzatsın diye insan ömrünü kısaltmaya aday katkı maddeleri damarlarda tıkanmaya yol açarak kalp sağlığını olumsuz etkileme riski taşır. Yine başka bir açıdan bakıldığında gıda sektöründe birçok paketli üründe bulunan palm yağı hazır noodle’larda da yüksek oranda bulunur ve yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle kolesterol seviyelerini yükseltir, kalp krizi ve felç riskini artırır.

Diyabet Hastalığına Neden Olur

 Hazır noodle içerisinde bulunan çok sayıda katkı maddesi ve bileşik vücutta kan şekerini artırıcı etki yapar. Kore’de 18-29 yaş arasındaki üniversite öğrencileriyle yapılan bir çalışmada; hazır noodle tüketim sıklığı fazla olan bireylerde noodle tüketmeyen veya nadiren tüketen (ayda birden az) bireylere göre açlık kan şekerinde belirgin yükselmeler tespit edilmiştir. Ayrıca hazır gıdaların birçoğunda bulunan ve halk arasında ‘Çin Tuzu’ olarak bilinen Monosodyum Glutamat (MSG) noodle’larda da bulunur. Özellikle gıda sektöründeki insanlar tarafından masum gösterilmeye çalışılsa da MSG bir gıdanın içerisindeyken o gıdanın sanki daha lezzetli, daha proteinli, daha güzelmiş hissi yaratmasını sağlar. Diyelim ki tavuk çeşnili bir noodle yediniz. İçerisinde tavuğa dair tek gerçek bir şey bulunmamasına ve az miktarda tavuk aroması olmasına rağmen neden onu sanki tavuk yemişiz gibi algılıyoruz? MSG… Tat duyularımızla oynuyor adeta, ‘Ne var bunda ne güzel işte güzelce yiyoruz’ diye düşünenler… Maalesef MSG’nin türlü türlü zararları var. Diyabete neden olması da bunlardan sadece birisi. 

Nasıl mı? İçeriğinde  MSG bulunan bir yiyecekde  karbonhidrat olsun ya da olmasın hiç fark etmez, vücutta insülin salgısını tetikler. İnsülin salınması demek kan şekerinin düşmesi, kan şekerinin düşmesi tekrar acıkmak, tekrar acıkmak bu sefer daha karbonhidratlı şeyler tüketme isteği demek, bu da kan şekerinin yükselmesi demek… Vücudun sürekli böyle bir döngüye maruz kalması pankreasın da doğasına aykırıdır ve bir süre sonra iflas bayrağını çeker, insülini gerektiği kadar üretememeye başlar ve kandaki şekeri düşüremez. Bu da diyabete davetiye demektir. Ayrıca diyabete neden olabileceği gibi diyabeti olan bir bireyi de daha olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Obeziteye Neden Olur

İçeriğindeki MSG vücudu çoklu açlık döngülerine sokar ve sürekli bir yeme isteğiyle obezite riski artar. Koreli kadınlarda diyet kalıplarını belirlemek ve obezite ile diyet kalıpları arasındaki ilişkiyi incelemek için yapılan bir çalışmada; Kore Sağlık ve Genom Çalışmasından alınan 3742 temel veri vakası kullanılarak doğrulanmış bir gıda sıklığı anketi yapıldı.  Hayvansal gıda, pirinç- sebze, ekmek-su ve noodle olarak 4 diyet kalıbı kullanıldı ve beslenmelerde hangilerinin daha fazla kullanıldığı tespit edilerek sınıflandırma yapıldı. Araştırma sonunda pirinç- sebze ve noodle tüketimi fazla olan bireylerin abdominal obezite riskinin daha fazla olduğu tespit edildi.

Yüksek Tansiyona Neden Olur

noodle

 Özellikle tuz oranı yüksek ürünler olan hazır noodle larda fazlaca bulunan sodyum, yüksek tansiyon riskini artırır. Yine içeriğindeki MSG içeriği sodyum içerir, tuz tadında olmadığı halde vücutta tuz yükünü artırır ve hipertansiyona neden olur. Evde yapılan noodle larda ise soya sosunun fazla kullanılması sonucunda yine vücuda alınan tuz miktarı tansiyon riskini artırır.

Yüksek Kolesterole Neden Olur

Hazır noodleların yağ oranı çok yüksektir. Özellikle doymuş yağ ve işlenmişlik oranı çok yüksek olan palm yağı bulundurur. Bu yağlar vücutta kolesterolü artırıcı etki yapar. Aynı şekilde monosodyum glutamat içeriği de kolesterol artışını tetikler.

Noodle ın özellikle içerisindeki MSG’den dolayı pek çok farklı zararını da aşağıda kısaca listeleyelim:

●Retina tabasına zarar verir.

●Depresyon, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olur.

●Büyüme hormonunu baskılar.

●Böbrek ve karaciğerde harabiyete yol açar.

●Alzheimer, Parkinson, sara gibi nörolojik bozukluklara neden olur.

●Bağışıklık sistemini zayıflatır.

●Astım, alerji ortaya çıkar.

●Uyuşma, karıncalanma, halsizlik, ateş, baş ağrısına neden olur.

Noodle Yararları Nelerdir?

Az önce pek çok zararını saydığımız noodle ın yararları var mı? Varsa neler? Öncelikle şunu söylemeliyiz ki noodle’ın yukarıda saydığımız zararlarının çoğu hazır gıda endüstrisinde üretilmesinden kaynaklı. Evde kendimiz yaptığımızda, içerisine katkı maddesi girmemiş olur ve o zaman faydalarından bahsedebiliriz. Aşağıda sizin için noodle’ın faydalarını listeledik:

● Dilediğiniz undan yapabildiğiniz için tam buğday içerikli bir unla yaparsanız sinir sistemi gelişimi için önemli rol oynayan B grubu vitaminlerini de almış olursunuz.

● Her zaman tüketilmediği takdirde ( ayda bir kere) hazır noodle’lar pratiklik açısından kurtarıcı olabilir.

Shirataki Noodle adıyla son zamanlarda ülkemizde de satışa sunulan bir noodle çeşidi, düşük kalorilidir ve çözünebilir liften oluşur, uzun süre tokluk sağlar.

Noodle nasıl üretilir?

Noodle üretim aşamalarını aşağıda sizler için listeledik.

1-Un Seçimi:Noodle yapımında kullanılacak un noodle için özel üretilmiş olup laboratuvar kontrolüne gönderilir. Analiz sonuçlarına göre kalitesi tespit edilen unlar elekten geçirilir.

2-Hamurun Hazırlanması: Su, tuz, asitlik düzenleyici, guar gam ve vitamin B2’ den oluşan hamur ana hammaddesi buğday ununa eklenir. Büyük karıştırıcıda yavaşça karıştırılır.

3-Hamuru İnceltme: Hamur hazırlandıktan sonra uygun inceliğe gelene kadar aşamalı olarak dev preslerle inceltilir.

4-Hamurun Kesilmesi ve Dalgalanması: Uygun inceliğe getirilmiş olan hamur, ince noodle iplikleri şeklinde kesilir ve kıvırcıklaştırılır, böylelikle Indomie kalıplarının kendine has şeklini alır.

5-Buharla Pişirme: Noodle iplikleri sıcak buhardan geçirilip buharda pişirilir, bu aşama evde hızlı pişirmenin ilk aşaması sayılır.

6-Kalıplara Koyma: Bu aşamada noodle uygun uzunluklarda kesilerek ikiye katlanır ve kalıplara koyulur.

7-Yağda Kızartma: Bu süreçte, noodle blokları size her lokmada en lezzetli tadı vermek için palm yağında kızartılır.

8-Soğutma Aşaması: Kızartılmış hazır noodle soğutma tünelinden geçirilir, ambalaj için hazırlanır.

9-Kalite Kontrolü: Ürün alımından müşteriye sevk edilmesine kadarki aşamalarda görev alan personelin tümü hijyen kuralları çerçevesinde görevlerini yerine getirmektedir. Kalite kontrol uzmanları numuneler alarak teknolojik malzeme ve yöntemlerle test yaparak, noodle ın kalite ve standartlara uygun olduğunu kontrol ederler.

10-Baharat Katma & Ambalaj: Uluslararası kodeks standartlarına ve Türk standartlarına uygun olarak özenle üretilen ambalajlı aroma verici karışımlar her porsiyona eklenir, noodle porsiyonları gıda güvenliğine uygun ortamda hazırlanır.

11-Kutulara Doldurma & Depolama: Paketlenmiş ürünler ürünün fiziksel özelliklerine uygun kutulara doldurulup müşterilere ulaştırılmak üzere depolanır.

Noodle çok yenirse ne olur?

Noodle çok fazla tüketildiğinde obezite başta olmak üzere, diyabet, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sindirim problemleri gibi sorunlara yol açar.

Noodle nasıl tüketilmeli?

Noodle’lar üzerinde bulunan hazırlama talimatlarına uyularak kolaylıkla hazırlanır. Özellikle noodle tüketilen öğünde ağırlıklı olarak karbonhidrat içerikli ve tuz oranı yüksek bir ürün tüketildiği unutulmamalı ve bir sonraki öğünlerde daha proteinli ve tuzsuz yiyecekler tercih edilmesi dengelemek açısından önemlidir. Ayrıca noodle yanında gazlı içecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Bununla beraber lif bakımından zayıf olan noodle yenildiğinde yanında bir lif kaynağıyla (sebze gibi) desteklemek önemlidir.

Noodle ne sıklıkla tüketilmeli?

Noodle tüketiminin sıklığı hazır noodle larda ayda 1 kereyi geçmemesi tavsiye edilir. Aksi takdirde noodle vücut için zararlı etkiler yaratmaya başlayabilir. Evde yapılan noodle ise makarna gibi düşünülüp karbonhidrat yerine tüketilebilir fakat içerisine soya sosu vb. tuz oranı yüksek maddeler her zaman ve fazlaca eklenmemelidir.

Noodle kaç kaloridir?

Noodle' ın 100 gramında 384 kalori bulunmaktadır. Ayrıca 100 gramı 71.27 gram karbonhidrat, 14.16 gram protein, 4.44 gram yağ, 3.3 gram lif içermektedir. Noodle, Çin kökenli bir makarna çeşididir. Buğdaydan ya da pirinç unundan da yapılabilir. Yumurtalı, etli, sebzeli, tavuklu, vb. çeşitleri vardır. Aşağıda bazı noodle marka ve çeşitlerinin kalorileri listelenmiştir:

  • İndomie Special Noodle: 350 Kalori (1 paket)

  • İndomie Köri Noodle: 341 kalori (1 paket)

  • İndomie Tavuk Noodle: 321 kalori (1 paket)

  • İndomie Sebze Çeşnili Noodle: 353 kalori (1 paket)

  • İndomie Soya Soslu Noodle: 380 kalori (1 paket)

  • Knor Tavuk Çeşnili Çabuk Noodle: 53 kalori (1 paket)

  • Knor Körili Çabuk Noodle: 297 kalori (1 paket)

  • Nudo Körili Erişte : 153 kalori (1 paket)

  • Nudo Geleneksel Erişte: 162 kalori (1 paket)


 
facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Mahmut Özkay

Mahmut Özkay yalan ben şuan 20 yaşındayım 2027 den beri yiyorum hiç birşey olmadı böyle sitelere inanmayın!!!

18.11.2023
Yanıtla