Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Obezite Ameliyatları ve Riskleri
ayse acar 17.12.2013 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Obezite Ameliyatları ve Riskleri

OBEZİTE AMELİYATI RİSKLERİ VE KOMPLİKASYONLARI

Gelişen teknoloji ve artan fast food beslenme tarzı ile beden kitle indeksi 40'ın üzerinde olan insanlarda hızlı bir artış mevcuttur.Hareketsiz bir yaşam,ev yemekleri yerine yağlı ve kolay hazırlanabilen hamur işi gıdalar obezitenin artmasında katkıda bulunmuştur.

Kadın ve erkeklerde hızla gelişen obezite insanları buna karşı çareler aramaya sevketmiştir.
yemekten zevk almak ve bu hazdan vazgeçememe sonucu, psikolojik açlığı yemek yemeyle doldurmaya çalışma kimi zaman kısa dönemde etkili haplar, tozlar ve bitkisel çarelerle kilo sorununa çare aramaya sevketmiştir kilolu insanları.

Ancak uzun vade de bu yöntemlerin yeterli olmadığı kaybedilen kiloların fazlasıyla geri dönüşümünün olduğu görülmüştür.

Ve bu noktada morbid obez kişiler (bki>40) için obezite ameliyatları tek çare olarak karşılarında belirmektedir.

Çoğu zaman da düzgün bir araştırma yapılmadan sadece estetik kaygılarla psikolog ya da diyetisyen/">diyetisyen yardımı alınmadan bu yöntem tercih edilmekte,ardından gelebilecek yan etkiler ve zorunlu yaşam tarzı değişiklikleri gözetilmeden cerrahi operasyona karar verilebilmektedir.
Elbette ki obezite ile beraber gelişmiş yandaş hastalıklar da( Kalp hast.,Diyabet,Uyku apnesi) mevcut ise ve yaşam kalitesi giderek azalıyorsa  Obezite ameliyatlarında deneyimli bir doktor tercih edilerek,Diyetisyen ve Psikolog yardımyla birlikte  ameliyat kararı alınması zaruri bir ihtiyaç olarak belirmektedir.

Ancak yapılan araştırmalarda göstermiştir ki;obezite cerrahisi de tıpkı zayıflama diyetlerinde olduğu gibi yaşam tarzı değişiklikleri,aktif bir hayat,yeme davranışında değişikliklerini de zorunlu kılmaktadır.Yani ameliyat olunduktan sonra istediğimi yiyerek kilo vermeye devam ederim düşüncesi yanlış bir düşünce tarzı olacaktır.Aksine çok daha katı diyet kuralları uygulanmaktadır.katı-sıvı gıdaların bir arada tüketilemeyeceği ,asitli soda dahi olsa içilemeyeceği gibi.daha pek çok kısıtlamaları da mevcuttur.Tüm bu veriler yeterince araştırılarak karar verilmelidir ameliyata.

Mayo clinic tarafından açıklanmış olan bazı kısa vadeli ameliyat sonrası yan etkiler de ;

  • Emboli atımı sonucu damarlarda tıkanıklık ve ölüm riski,bacaklarda pıhtı oluşmasına ve kalsiyum yetersizliğine bağlı ağrılar gelişebilmektedir.
  • Op sonrası kesi nedeniyle gelişebilecek enfeksiyonlar olası risklerden sadece biridir.
  • Ayrıca mide de olabilecek sızıntı dabu yan etkilerden biridir.Çoğu zaman bu sızıntılar antibiyotiklerle tedavi edilebildiği gibi tekrar bir operasyona da ihtiyaç duyulabilmektedir.
  • Ameliyat sonrası hızlı kilo verilmesi sonucu da beden de oluşabilecek sarkmalar tekrar bir estetik operasyon da gerektirebilmektedir kimi zaman.

Obezite ameliyatı sonrası ömür boyu bazı vitamin ve minerallerin alınması da gerekmektedir.ve bu durumda muhakkak bir Diyetisyen yardımı alarak gadalarını düzenlemeniz gerekmektedir.

Çünkü beden yeterli besini doğal olarak karşılayamadığından kemik ağrıları,dişlerde kayıplar,(kalsiyum ve d vitamini yetersizliğine bağlı)kuru cilt,aşırı yorgunluk,besin tüketeme sonucu depresyon, malnütrisyon ve hipoglisemi durumu görülebilmektedir.

Sonuç olarak diyebiliriz ki; Beden Kitle Indeksi ölümcül noktalarda olan morbid obezlerde (bki>40) obezite cerrahisi kaçınılmazdır.

Ancak spor yaparak,asansör yerine merdiven tercih etmek,taşıt yerine kısa mesafelerde yürümeyi tercih ederk bu noktalara gelinmeden,gerekli yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri sonucu ameliyat risklerinden kaçınmak mümkündür.Çünkü ameliyat sonucu çok daha sert katı kuralları olan ve belki de mutsuz sürekli tedirgin bir kişi olmanıza sebep olabilecek şartları bu şekilde ortadan kaldırabiliceksiniz. Uzun sürede alınan kiloyu sağlıklı bir şekilde yine zamana yayarak vermek ve sağlığı korumak önceliğimiz olmalıdır.

Zevk almak için değil sağlığımız korumak için beslenmeye dikkat etmeliyiz.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir