Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Obeziteyi Çocuklarınızdan Uzak Tutun
Sevgi Gökçen Erkün 05.12.2013 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Obeziteyi Çocuklarınızdan Uzak Tutun

Günümüzde, fast food tüketiminin artması ve teknolojinin gelişmesine bağlı olarak kişilerde fiziksel hareket seviyesinin azalmasıyla, obezite giderek daha yaygın hale gelmektedir. Hastalığın ortaya çıkmasındaki bu artış sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da görülmektedir.

Çocuklukta obezite, bebeklik dönemindeki, hatta anne karnındaki beslenmeye bağlı olarak gelişebilir. Hamilelik ve emziklik döneminde annelerin hem kendi hem de çocuklarının fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabilecek derecede yeterli beslenmeleri gerekir. Bu, günde ortalama 500- 700 kalorilik bir artışla sağlanabilir (500 kalori = 2 köfte büyüklüğünde et + 2 diyette-porsiyon-ve-istah-kontrolu">porsiyon meyve + 2 ince dilim ekmek + 1 bardak süt). Doğumu izleyen 6 ay süresince anne sağlıklı ve yeterli beslenip yeterli su tükettiğinde; sütü de verimli olacaktır ve bebek bu süreçte anne sütü dışında hiçbir besine ihtiyaç duymayacaktır. İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde obezite, diyabet, kalp rahatsızlığı, kanser gibi hastalıklar daha az görülmektedir.

Bebeklik dönemi bittikten sonraki evrelerde, çocuğunuzu obeziteden korumak sizin elinizdedir. Obeziteyi çocuğunuzdan uzak tutabilmek için dikkat göstermeniz gerekenler şunlardır:

  • Çocuklarınızın damak tadının yağlı yiyeceklere alışmaması için, evde hazırlayacağınız yemeklerde yağ miktarını olabildiğince az tutun.
  • Yemeklerinizdeki tuz miktarını azaltın ve sofraya tuz koymayın.
  • Kızartmalardan, hamurlu gıdalardan ve çikolatalardan çocuklarınızı uzak tutun. Eğlenceli meyve tabaklarıyla da onları mutlu edebilirsiniz.
  • Sevmedikleri gıdaları yemeleri için çocuklarınıza baskı yapmayın. Belli zamanlarda aynı yemeği tekrar yapın ve yiyip yemeyeceğini sorun. Sabırlı olmanız gerekmektedir, 15-20 denemeden sonra bile olsa, olumlu sonuç alabilirsiniz.
  • Sevmediği besinleri farklı yöntemlerle sunarak yedirmeyi deneyin. Örneğin; kızartılmış yumurtayı sevmiyorsa; haşlanmışmış yumurtayı, omleti veya çılbırı deneyebilirsiniz.
  • Çocuklarınızı ödüllendirmek için, çikolata gibi şekerli gıdalar vermeyin. Bunları ödül olarak kullandığınızda; ileriki yaşlarda da herhangi bir başarı ya da kutlamada ilk aklına gelen, şekerli gıdalar olacaktır.
  • Market ürünleri almak yerine, besinleri evde kendiniz hazırlamayı tercih edin. Örneğin hazır meyveli yoğurt almak yerine evde blender yardımıyla kendiniz meyveli yoğurt yapabilirsiniz. Veya cips yerine, patatesleri ince ince dilimleyerek yağlı kağıdın üzerine dizip fırına verebilirsiniz.
  • Kahvaltı öğününü atlamamalarına özen gösterin. Dengeli bir kahvaltı, beyin ve kasların uyanmasına yardımcı olacaktır.
  • Meyvelerin suyunu sıkmak yerine meyvenin kendisini yedirmeye özen gösterin.
  • Asitli ve şekerli içecekleri, ketçap, mayonez gibi market ürünlerini evinize almaktan kaçının.
  • Okuldan geldiklerinde, çocuklarınıza ara öğün olarak kek, pasta, börek gibi gıdalar yerine; tost ve ayran, süt ve meyve, meyve ve kuruyemiş gibi besleyici gıdalar sunmaya özen gösterin.
  • Çocuklarınız ne kadar hareketli olurlarsa, kronik hastalıklardan da o kadar uzaklaşacaklardır. Bu nedenle dışarı çıkıp, koşmalarına ve spor yapmalarına izin verin.
facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir