Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 10.09.2019 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Okul çağındaki çocuklar için beslenme ve uykuya ilişkin tüyolar

Çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel açıdan sağlıklı bir gelişim göstermesi için bu konulara özellikle dikkat edin!

Okul çağındaki çocuklar için beslenme ve uykuya ilişkin tüyolar

Okul çağında çocuğu olan ebeveynler için belki de en zor durum yaz tatilinde düzeni değişen çocuklarını okulla beraber gelen yeni düzene adapte etmeleri gerektiğinde ortaya çıkıyor. Gerçekten de yaz aylarında beslenme düzenleri rutinin dışına çıkan, uyku ve hareket alışkanlıkları tamamen değişen çocukları okul başladıktan sonra yeniden düzene sokmak nasıl mümkün olabilir? Dahası okul çağında çocuklar için beslenme gibi önemli bir konuda nelere dikkat etmek, nelerden kaçınmak gerekiyor?

İşte okulların açılmasıyla birlikte çocuğunuzun yeni düzene en iyi şekilde uyum sağlaması ve doğru şekilde beslenmesi için dikkat etmeniz gerekenler:

En önemlisi dengeli beslenme

cocuk beslenme

Dengeli beslenme elbette herkes için önemli. Ancak çocuklar söz konusu olduğunda bu konunun önemi daha da fazla. Bunun için dört besin grubunda yer alan besinlerin yeterli ve dengeli bir şekilde alınması gerekiyor. Bunun için süt grubunda yer alan süt, yoğurt, kefir gibi gıdalar; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller; sebze ve meyve grubuna dahil olan besinler ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi yiyecekler her öğüne yeterli miktarlarda dağıtılmalı. 

Kahvaltı asla atlanmamalı

Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltı demek pek de yanlış olmayacaktır. Çocukların gün boyunca düzgün bir şekilde fiziksel ve zihinsel performans gösterebilmesi için bu öğünün atlanmaması şart. Peynir, haşlanmış yumurta, birkaç dilim tam buğday unlu ya da kepekli ekmek ve 1 bardak süt yeterli ve dengeli bir kahvaltıya örnek verilebilir. Kahvaltı yapmaya vakti olmayan çocuğunuz için tam buğday unlu, kepekli ya da çavdarlı ekmekten yapılan peynirli bir tostu da tercih edebilirsiniz.

Sağlıklı bir gelişim süreci için bu besinler ihmal edilmemeli

cocuk beslenme programi

Çocuğunuzun kemiklerinin ve dişlerinin gelişebilmesi için gün içinde beslenme listesine 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peyniri dahil edin. Süt ya da yoğurdu tek başına tüketmeyi sevmeyen çocuğunuz için sevdiği meyveleri ekleyerek, dilerseniz kefirle birlikte smoothie haline getirerek de yemesini sağlayabilirsiniz. Bunlara ek olarak hastalıklara karşı bağışıklığının güçlenmesi için her gün beş porsiyon taze sebze ve meyve yemesine de dikkat etmelisiniz.

Beslenme listesine birlikte karar verin

Eğer çocuğunuzun okula gittiğinde kantindeki zararlı yiyecekleri değil, çantasına koyduğunuz şeyleri yemesini istiyorsanız sevdiği besinlerdensağlıklı yiyecekler hazırlamaya çalışın. Peynir ve sebze çeşitleriyle hazırladığınız bir sandviç, ton balıklı salata gibi bazı sağlıklı alternatifler listesi oluşturun ve birlikte bir beslenme programı çıkarın. Bu sayede hem siz ne hazırlamanız gerektiğini önceden bilmiş olursunuz hem çocuğunuz da zorla değil, kendi fikri alınarak birlikte karar verdiğiniz yiyecekleri yemiş olur. Beslenme çantasına sevdiği bir meyveyi koymayı da unutmayın :)

Bazı besinleri evde bulundurmayın

okul caginda beslenme

Eğer çocuğunuzun bazı besinlerden uzak durmasını istiyorsanız bu noktada yapmanız gereken en önemli şey şu: Bu besinlerden siz de uzak durun ve evinizde bu besinlere yer ayırmayın. Ders çalışırken, televizyon izlerken ya da bilgisayarda oyun oynarken şekerli besinler, cipsler, gazlı içecekler tüketmemesi için bu tip paketli gıdaları siz de hayatınızdan çıkarın. Aksi takdirde sizi yerken gördüğü besinleri onun yememesini beklemek hiç de gerçekçi olmayacaktır. Bu tip besinlerin yerine taze sıkılmış meyve sularını, evde hazırladığınız sağlıklı ve az şekerli tatlı çeşitlerini, sevdiği meyvelerle tatlandırılmış süt ve yoğurdu koymaya çalışın.

Sağlıklı bir uyku için alışkanlık edindirin

Özellikle yaz tatillerinin ardından bozulan uyku düzenini bir günde yeniden inşa etmek mümkün olmasa da bu noktada en önemli unsurun kararlılık olduğunu söyleyebiliriz. Uyku düzenini sağlamak için çocuğunuzun sabah uyanması gereken saatten 8 saat önce her akşam yatağa girmesine dikkat etmelisiniz. İlk günler yatakta belirli süreler uyumadan geçirse de zaman içinde kısa sürede uykuya daldığını göreceksiniz. Uykuya geçişi kolaylaştırmak amacıyla bir bardak süte de şans verebilirsiniz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan