Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 06.03.2021 4 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Omega-3 takviyeleri hakkında bilmeniz gerekenler

Son bir yıldır birçoğumuz hiç kullanmadığımız kadar çok gıda takviyesi kullanır olduk. Peki bu takviyeleri kullanırken dikkat etmemiz gereken şeyleri biliyor muyuz? İşte omega-3 ve omega-3 takviyeleri hakkında bilmeniz gerekenler.

Omega-3 takviyeleri hakkında bilmeniz gerekenler

Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemini anlamamızla birlikte gıda takviyelerine daha çok yönelir olduk. Bu gıda takviyelerinin en başında da omega-3 geldiğini tahmin etmek zor değil aslında. Peki omega-3’e dair ne kadar bilgi sahibiyiz? Gerçekten bilinçli bir şekilde mi kullanıyoruz yoksa kulaktan dolma bilgilerle bize iyi gelmesini mi bekliyoruz? Önce omega-3’ün ne olduğunu açıklamakla başlayalım.

Omega-3 nedir diye sorulduğunda; sağlık için elzem olan ancak vücutta üretilemediği için mutlaka dışarıdan alınması gereken doymamış yağ asitlerine verilen isimdir şeklinde yanıtlayabiliriz. Omega-3 yağ asitleri besinler yoluyla vücuda alınabilir. Omega-3 açısından zengin gıdalar; somon, sardalya, hamsi, uskumru gibi yağlı balıklar, kabuklu deniz ürünleri, keten tohumu, chia tohumu ve cevizdir. Besinler yoluyla alabildiğimiz omega-3’ün vücuda alınmasının bir diğer yolu supplementlerdir. Gelin bu takviye konusunu biraz daha detaylı konuşalım.

Kimler omega-3 takviyesi kullanabilir?

Omega-3 yağ asitleri anne karnından yaşlılık dönemine kadar tüm yaş gruplarının sağlığı için önemli. Vücutta depolanamadığından, sağlığın korunması için yeterli düzeyde alınması gerekiyor. Omega-3 kaynaklarını her gün düzenli ve yeteri kadar tüketemeyen kişiler, ihtiyacını omega-3 takviyeleri ile karşılayabilir. Özellikle kalp hastalığı riski bulunanlar, hipertansiyon ve diyabeti olanlar, gebeler, menopoz dönemindeki kadınlar, çocuklar ve yaşlıların, bağışıklığını güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmak isteyen kişilerin omega-3 takviyesi alması öneriliyor. Ancak bir takviye almadan önce doktorunuzla konuşmanız gerektiğini unutmayın.

Omega-3 takviyesinin faydaları nelerdir?

  • Bağışıklığı güçlendirir ve vücut direncini arttırarak hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Kolesterolü düşürücü etki gösterir ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Diyabet riskini düşürür, diyabeti olan kişilerde hastalık yönetiminde pozitif etkileri vardır.
  • Göz sağlığı için önemlidir.
  • Beyin işlevleri için önemlidir. Gebelik döneminde bebeğin beyin gelişimi için elzemdir.
  • Beyin dokusundaki etkilerinden dolayı alzheimer hastalığını önlemede etkin rol oynar.
  • Depresyon, bipolar bozukluk gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde etkilidir.
  • Karaciğer işlevleri için önemlidir.
  • Sağlıklı, ışıltılı bir cilt için gereklidir.
  • Çocuklarda ve yetişkinlerde hem uyku süresini hem de uyku kalitesini arttırır.

Omega-3 takviyesi seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Kullanılacak omega-3 takviyesinin vücutta etkin şekilde kullanılabilmesi ve sağlığa fayda etmesi için bazı özelliklerine dikkat etmek gerektiğini göz önünde bulundaralım.

Omega-3 Miktarı: 1 doz omega-3 takviyesi içerisindeki toplam yağ miktarına değil, EPA ve DHA miktarına dikkat edilmeli ve karıştırılmamalıdır. Günlük yaklaşık 1000mg EPA ve DHA alınması gerektiğinden, takviyelerin içeriğinde bulunan EPA ve DHA miktarı önemlidir. EPA/DHA oranının 3/2 ve daha fazlası olması gerekir.

Omega-3 Formu: Alınan takviyenin vücutta daha iyi kullanılabilmesi için trigliserit (TG) formda olanlar tercih edilmelidir.

Tazelik:Omega-3 takviyeleri hava ile temas ettiğinde çabuk bozulabilir veya etkinliği azalabilir. Kapsüllerin sızdırmaz özellikte olmasına ve takviyelerin son kullanma tarihine dikkat etmek gerekir.

Omega-3 Yağ Asidi Türü: İyi bir Omega-3 takviyesinin EPA ve DHA yağ asitlerini birlikte içermesi gerekir. Bitkisel omega-3 kaynaklarında EPA ve DHA bulunmadığından mutlaka hayvansal (deniz ürünleri) bazlı bir takviye olması gerekir.

Kalite Güvencesi:Omega-3 takviyeleri saflık, konsantrasyon açısından ve ağır metal ile kimyasal atık içermediğine dair test edilmiş olmalıdır. Bu testlerin yapıldığına dair uluslararası geçerliliği olan kalite güvencesi; IFOS sertifikasına sahip olmalıdır.

Omega-3 faydaları konusunda daha çok bilgilenmek için ''Omega-3 Faydaları Nelerdir?'' yazımızı okuyabilirsin. Eğer omega-3 kaynaklarını yeteri kadar tüketmediğinizi düşünüyor ve takviyesine ihtiyaç duyuyorsanız ve bu konuda doktorunuza da başvurduysanız, ihtiyacınız olan takviyeyi Fit1001'de bulmanız mümkün. Göz atmayı unutmayın!

Omega-3 takviyelerinin sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini göz önünde bulundurduğumuzda, kaliteli ve güvenilir ürünlerin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda, New Life'ın Omega-3 takviye serisi, kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar birçok fayda sağlayabilecek yüksek kalitede balık yağından elde edilen EPA ve DHA içermektedir. New Life, sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarını destekleyerek ve katı kalite kontrol süreçlerini uygulayarak, her parti üründe yüksek saflık ve potens garantisi sunar. Gerek sporcular gerekse günlük yaşamın stresiyle başa çıkmaya çalışan bireyler için New Life Omega-3 takviyeleri, sağlıklı bir yaşam tarzının desteklenmesinde önemli bir rol oynar. İster genel sağlık, ister belirli sağlık hedefleri için olsun, New Life ürün yelpazesi arasında ihtiyacınıza uygun bir Omega-3 takviyesi bulabilirsiniz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Ahmet Kalender

Ahmet Kalender Mükemmel derecede aydınlatıcı bir makale olmuş teşekkür ederim. Metabolizma hızlandırma konusunda inandım uygulayarak.

10.03.2021
Yanıtla