Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 15.03.2016 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Prebiyotik ve probiyotikler neden önemlidir? Neye faydalıdır?

Prebiyotik ve probiyotikler neden önemlidir? Neye faydalıdır?

Probiyotikler Mi, Prebiyotikler Mi?

İsimleri nedeniyle birbiriyle karıştırılabilen probiyotik ve prebiyotiklerden hangisini tercih etmek gerekir?

  • Probiyotikler prebiyotiklerden ayrı düşünülemez, çünkü probiyotikler yeterli miktarda alındığında vücut sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı organizmalardır. Bu gruba dahil olan mikroorganizmaların çoğu laktik asit grubundadır.
    • Yoğurt, kefir, boza gibi besinler probiyotik sınıfına dahildir.
  • Probiyotiklerin enerji kaynağı olarak kullanıp çoğalmalarını sağladığı öğelere ise prebiyotikler denir;
    • Soğan, sarımsak, tam tahıllı ürünler ve kurubaklagillerbu sınıfa dahildir. Dolayısıyla prebiyotikler, probiyotiklerin fazlalaşmasına da yardımcı oldukları için çift taraflı fayda sağlar.

Prebiyotiklerin faydaları nelerdir?

Virütik ve antibiyotik kaynaklı diarede etkilidir

Kullandığımız antibiyotiklerin yaklaşık yüzde 20’si diareye neden olabilir. Prebiyotikler ise hem virüs hem de antibiyotik kaynaklı diarelerin azalmasına yardımcı olur.

Enfeksiyonları azaltmaya yardımcıdır

Yapılan araştırmalar genital ve üriner sistem üzerindeki enfeksiyonları iyileştirmede prebiyotiklerin destek olduğunu ortaya koyuyor.

Alerjilere faydalıdır

Bağırsakları koruyan mukozayı kuvvetlendirdiği bilinen prebiyotikler böylece bağırsaktaki geçirgenliği azaltır ve alerjik maddelerin kana geçmesini engellemeye katkı sağlar.

Zararı var mıdır?

Zararlı değildir, ancak fazla kullanımına da gerek yoktur. Eğer bağırsak florasındaki canlı bakteriler kronik hastalıklar, diare gibi durumlarla azalırsa doğal şekilde probiyotik tüketebilir. Bunun yanı sıra bu mikroorganizmaları içeren gıdaları tüketmeyenler takviye şeklinde de alabilir. Takviye şeklinde alınacaksa da dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, mutlaka canlı olması gerektiği. Ayrıca %100 doğal içerikle üretilen, güvenilir, bakanlık onaylı firmalardan satın alınmalıdır.

Probiyotiklerin faydaları nelerdir?

Yeterli miktarlarda alındıklarında sağlıklı yaşayabilmemizi, hastalıklardan korunmamızı sağlarlar ve tedavide bize yardımcı olurlar.

Kolonda asit ortam oluşturmak

Kolona ulaşan prebiyotikleri parçalayan probiyotik bakteriler fermantasyona neden olurlar. Fermantasyondan dolayı pH düşer ve normalde 6-9 olan barsak pH’ı 5-6 arasına düşünce bazı* gibi bakteriler bu pH’da yaşayamazken probiyotik bakteriler yaşamlarını sürdürerek mikroorganizmalara egemen olurlar. Ayrıca bakteri olmaları nedeniyle vücut tarafından yabancı olarak algılanırlar ve vücut olası hastalığa karşı kendi koruyucu mekanizmalarını geliştirmeye başlar.

*Bu bakteriler: Klebsiella, Clostridium difficile gibi bakterilerdir.

Metabolik etkileri ile sağlığımıza katkıları vardır

Toksik materyalin veya kanserojenik materyalin temizlenmesinde rol oynarlar. Ayrıca folik asit, K vitamini ve yenidoğan bir organizma için çok önemli olan kısa zincirli yağ sentezlerler. 4 yaş sonrası sıkça görülen laktaz yetersizliği durumunda mevcut laktazı aktive ederek laktoz intoleransına karşı tolerans geliştirmede katkıları vardır. Ayrıca total kolesterol ve LDL kolesterol sentezlerini kontrol ederler. Belirli miktarlarda ve her gün alınırlarsa bunların seviyelerini düşürerek sağlığımıza katkıda bulunurlar.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan