Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 08.12.2017 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Protein Kaynakları

Ne kadar yemeli, hangi kaynakları kullanmalı? Protein hakkında bilmen gerekenler...

Protein Kaynakları

Aslında proteinler insan vücudundaki kasların, karaciğer gibi organların ve dokuların yaklaşık yüzde 75’ini oluştururlar. Dolayısıyla proteinler en önemli enerji kaynağımızdır. Et ve et ürünleri, tavuk, balık, baklagiller, süt ürünleri, yumurta gibi doğal besin kaynakları protein deposudur.

Bir gram protein dört kalorilik enerji sağlıyor

Günlük enerji ihtiyacımızın yüzde 15-20’lik kısmı proteinden sağlanır. Ancak tabii ki yukarıda saydığımız protein içeriklerini tüketirken dikkat etmemiz gereken birkaç ince nokta vardır. Örneğin etin içindeki saf proteinden tam anlamıyla faydalanmak için mutlaka ızgara, fırın ya da haşlama yöntemleriyle pişirme yoluna gidilmelidir. Bunun yanı sıra eğer tam tahıllar ve kuru baklagiller birlikte tüketilirse protein kalitesi neredeyse etinkine eş duruma gelir. Anne sütüne en yakın protein kaynağı olan yumurta ise mutlaka günlük besin programına menemen, haşlama, rafadan ya da çılbır şeklinde dahil edilmelidir.

Fazladan alınan proteine dikkat!

İhtiyacın üzerinde protein alımı ise depolama gibi bir işlem söz konusu olmadığından vücut tarafından yağa çevrilerek saklanır. Dolayısıyla kolesterol içerikleri de yüksek olduğundan fazla hayvansal protein tüketimi sonucunda kalp sağlığı tehlikeye girebilir.

Aynı zamanda bu fazla protein idrarla kalsiyumu da atıracağı için böbreklerde taş oluşma riski de artar. Bu nedenle protein ağırlıklı trend diyetleri uygulamak uzun vadede sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

Ancak belirtmeliyiz ki, proteinin fazlası kadar azı da zararlı. Eğer yetersiz protein tüketilirse büyüme durur ve kas dokusu kaybedilir. Ayrıca bağışıklık azaldığından hastalıklara daha kolay yakalanılır.

Tüm besin gruplarında olduğu gibi protein tüketirken de günlük ihtiyaç göz önünde bulundurularak ideal ölçülerde vücuda almak doğru ve sağlıklı olandır.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan