Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Ramazan Bayramında Beslenme
Diyetisyen Sena Tuvanç 29.06.2016 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Ramazan Bayramında Beslenme

Beslenme düzeninizin değişmesi sağlığınızı ve kilonuzu etkilemesin.

Ramazan Bayramında Beslenme

Ramazan süresince birçok kişinin beslenme düzeni değişiyor. Oruç tutan için de tutmayan için de, o meşhur ramazan sofralarından etkilenmemenin pek mümkün olmadığı da bir gerçek. En basiti, sadece uğruna kuyruklar oluşan kaloridir/">ramazan pidesi işin içindeyken bile kontrollü yemek zor bir hâl alabiliyor. Benzer durum bayram sofraları için de geçerli. Ramazan ayı geçtikten sonra rutine dönüp yine farklı bir düzene alışmak, hele ki zengin bayram sofralarının karşısında kendini belli bir noktada durdurabilmek çok kolay olmayabilir. Ama elbette imkânsız da değil.

Aşırı yemek sağlık sorunlarına yol açabilir

Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak için sağlıklı ve düzenli beslenmeniz gerekiyor. Bu bağlamda, bayramda misafirliklerde ve ailece yenen yemeklerde sofraların zenginliğine kapılıp çok fazla miktarda ve ağır yemekler yemek hem kilo kontrolü hem de sağlık açısından zorlayıcı olacaktır. Hazımsızlık ve mide problemlerinden başlayarak, kan şekerinde dengesizliklere ve tansiyona kadar gidebilen sağlık sorunları yaşamak istemiyorsanız bu konuda dikkatli olmanızda fayda var.

Bayramda Beslenme Önerileri

•    Eski beslenme alışkanlıklarınıza yavaş yavaş dönün. Uzun süre oruç tuttuktan sonra vücudunuz farklı bir düzene alışmakta zorlanabilir. İlk başta günde 3 ana öğün ile başlayın ve günler geçtikçe teker teker ara öğünler ekleyin. Günde 3,4,5,6 öğün şeklinde yavaş yavaş artırarak gidebilirsiniz.

•    Ara öğünlerinizi ağırlıklı olarak meyve, kuru meyve, kuru yemiş, süt ve süt ürünleri ile yapmaya çalışın. Ancak elbette tükettiğiniz her şeyi ara öğün olarak sayıp gereğinden fazla şey de yemeyin. Örneğin misafirliğe gittiğinizde ilk olarak ikram edilen şekerlerden yemek yerine, yerinizi küçük bir parça tatlıya saklayın.

•    Siz de misafirlerinize şeker yerine kuru meyve ikram edebilirsiniz.

•    Hamur işi veya şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmeye çalışın. Sıcaklarda ferahlatması için dondurma tercih edebilir veya canınız gerçekten şerbetli tatlı istiyorsa bu isteğinize yakın olabilecek daha sağlıklı bir tatlı yapabilirsiniz: Örneğin kadayıflı muhallebi veya sütlü irmik tatlısı.

•    Yemek yerken besinleri iyi çiğneyin. Azar azar ve yavaş yavaş yiyin, böylece daha az besin tüketerek tokluk hissine ulaşmış olacaksınız.

•    Ramazan ayı boyunca vücudunuz susuzluğa alışmış olabilir; ama özellikle yaz aylarında daha fazla su kaybı yaşadığınız için bolca su (günde 1,5-2 litre kadar) tüketmelisiniz. En azından saat başı bir bardak su içmeye çalışın. Sıvı tüketiminizi artırmak için öğünlerinizde ayran ya da komposto gibi gıdalar da ekleyebilirsiniz.

•    Sahur vakitlerinden kalma bir alışkanlıkla gece geç saatlerde yemek yemeyin. Onun yerine gece ara öğünlerinizde (yatmadan 2 saat kadar önce) meyve ya da yoğurt gibi besinleri tercih etmeye çalışın. Kavun veya karpuz hem sizin seveceğiniz hem de sağlıklı bir ara öğün olabilir, bu meyvelerin bir porsiyonu iki parmak kalınlığında bir ay dilimi kadardır.

•    Fiziksel aktiviteyi de unutmayın, o da yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmaya çok yardımcı olacaktır. Yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, asansör yerine merdivenleri kullanarak veya bahçe işleriyle uğraşarak bile fiziksel aktivite düzeyinizi artırabilirsiniz.


Bilgiyi Hayata Geçir:

1.    Yürüyüşten araba kullanmaya, merdiven çıkmaktan bahçe işleriyle uğraşmaya kadar, ne kadar enerji harcadığınızı buradan öğrenebilirsiniz.

2.    Bayram için bu hafif tatlı tariflerini deneyebilirsiniz:

Sütlü irmik tatlısı: https://www.diyetkolik.com/yemek-tarifi/sutlu-irmik-tatlisi/
Elmalı ve hurmalı puding: elma-pureli-hurmali-puding/" >https://www.diyetkolik.com/kac-kalori/elma-pureli-hurmali-puding/
Pekmezli un helvası: https://www.diyetkolik.com/yemek-tarifi/pekmezli-un-helvasi-2122-2/

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir