Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 12.04.2022 4 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Ramazanın tadı güllaç!

Belki denedik hiç bırakamadık, belki bize hitap etmedi. Yine de güllacın popüler tatlılar arasında yer aldığını söylemek mümkün. E ramazanda geldiğine göre iftar tatlımız belli. Gelin güllaç yapalım.

Ramazanın tadı güllaç!

İftarı hazırladınız ama akşama ne tatlı yapacaksınız şimdi? Aslında cevabı basit çünkü ramazanın tadı güllaçla çıkıyor. Değişiktir ki güllacın hastası çok olsa da ramazan gelmeden sofralarda fazla göremiyoruz. Muhtemelen sadece ramazan ayında yenmesi değerini biraz artırıyor, özlüyoruz ve bekliyoruz. Eriğin mevsimini bekler gibi, yaz çileğini özler gibi. İşte şimdi güllaç mevsimi ramazan! Hazır almanız da mümkün tabi ama ev yapımı güllacın yeri de bir başka oluyor. Üstelik ne kadar zor gözükse de çok basit bir tarif. Biraz şeker yüklü olduğu doğru ama porsiyonlamaya dikkat ederek iftar sonrası tatlı hakkınızda kullanabilirsiniz. Tabi ölçüyü kaçırmamak ve her gün tekrarlamamak sizin yararınıza olacak. Eğer daha önce hiç denemediyseniz sizin için hazırladığımız güllaç tarifine göz atabilirsiniz.

Güllacın tarihi

Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk zamanlarında insanlar mısır nişastası, un ve sudan ince levhalar yaparak bunları aylarca saklıyorlarmış. Aynı zamanda bu tabakalar kuru ve gevrek olduğundan yemeden önce onları süt ve şekerle yumuşatıyorlarmış. Basit malzemelerle yapıldığı ve uzun süre saklanabildiği için de birçok evde tüketilmeye başlanmış. Daha sonralarda imparatorluk zenginleştikçe saraya özel bir tatlı haline getirilmiş ve padişahların da gözdesi olmuş. Saray tatlısı güllaç ile ilgili bir başka Osmanlı geleneği de her zaman nar ile süslenmiş olması. Bu vitamin dolu kırmızı tanelerin beyaz tatlıyla oluşturduğu muhteşem uyum inkar edilemez. Üzerine biraz da antep fıstığı serpince gözümüzün doyacağı kesin! 

Güllaç tarifi

Saray tatlısı olarak ün yapmış güllacın hazır halde pastanelerde o kadar da ucuz olmadığını göreceksiniz. Oysa evde yapmak oldukça basit.

Malzemeler

10 güllaç yaprağı– hazır alabilirsiniz.
6 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ufalanmış ceviz
1 paket vanilya (isteğe bağlı)
1 çorba kaşığı gül veya nar suyu (isteğe bağlı)

Üzeri için:

Antep fıstığı
Nar taneleri

Yapılışı:

1. Süt şerbetini hazırlamak için önce sütü ve şekeri bir tencereye döküp orta ateşte sürekli karıştırarak şeker eriyene kadar pişiriyoruz. İsterseniz içerisine 1 çorba kaşığı gül suyu, nar suyu veya 1 paket vanilya ekleyerek seçtiğiniz aromayı katabilirsiniz, tamamen size kalmış. Şekerin erimesi yeterli kaynamadan altını kapatabilirsiniz. Ardından sütü biraz soğumaya bırakıyoruz.

2. Uygun boy borcam veya tepsinin tabanına sütümüzden döküyoruz ve güllaç yapraklarını seriyoruz. Yaprakların üzerinden de her taraflarına gelecek şekilde süt şerbeti gezdiriyoruz.

3. Ufalanmış ceviz içini yaprakların üzerine serpiştirin. Geri kalan güllaç yapraklarını süt şerbetiyle ıslatarak ceviz katmanının üzerine ilk katta yaptığınız gibi serin.

4. Son olarak kalan süt şerbetini gezdirin ve streçleyerek dışarıda soğumasını bekleyin. Soğuduğu gibi dolaba kaldırın.

5. Birkaç saat dolapta tuttuktan sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyin ve servis edin. Afiyet olsun!

Güllaç yaprağı tarifi

Eğer güllacınız tamamen ev yapımı olsun istiyorsanız güllaç yapraklarını yapmakla başlamanız gerekiyor. Ancak marketler de hazır halini de bulabilirsiniz.

Malzemeler

½ çay bardağı mısır nişastası
½ çay bardağı buğday unu
1 su bardağı süt veya su

Yapılışı

1. Bütün malzemeler akışkan bir kıvam alana kadar çırpılır. Topaklarından arındırmak için süzerek farklı kaba alabilirsiniz.

2. Eğer isterseniz üzerine kendi ölçünüze göre gül suyu ekleyebilirsiniz. Ekledikten sonra yine aynı şekilde iyice çırpın.

3. Önceden ısınmış teflon tavaya karışımdan az miktarda döküp tavanın tamamına yayılmasını sağlayarak krep yapar gibi pişirin. Piştiğini anlamak için yapraklarınızın iyice kurumasını bekleyin. Aynı işlemi hazırladığını karışım bitene kadar tekrarlayın.

4. İncecik güllaç yapraklarınızı bir tepsinin veya kesme tahtasının üzerine koyarak soğumaya bırakın.

5. Soğuduktan sonra eşit parçalar halinde kesin.

Güllaç yapmanın püf noktaları

Şerbetinizin sıcaklığı büyük önem taşıyor. Soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterin. Eğer soğuk olursa yapraklar sütü çekmeyebilir veya çok sıcak olursa yapraklarınız çok hızlı ıslanarak parçalanır.

İlk yaprak tabanınızı serip süt şerbetini döktükten sonra 5 dakika sütünü çekmesini beklemelisiniz.

Yaprakların çekeceği süt miktarı sertliklerini belirler bu yüzden süt oranını kendi damak tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz.

Şerbetin içerisine gül suyu, nar suyu veya vanilya gibi aromaları seçiminize göre ekleyebilirsiniz ya da sade halde de yapabilirsiniz.

Servis etmeden önce mutlaka buzdolabında soğumuş olmasına dikkat edin.

Dilediğiniz meyve ve alternatiflerle renklendirebilir, kendi güllacınızı yaratabilirsiniz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Elif Orkun

Elif Orkun ❤️

11.05.2020
Yanıtla
Selin Orhun

Selin Orhun kroket

12.05.2020
Yanıtla