Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetisyen İkra Sonel 15.10.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Riboflavin (B2 Vitamini)

Riboflavin (B2 Vitamini)

Riboflavin (B2 vitamini olarak da bilinir), tamamı suda çözünen B vitaminlerinden biridir. Riboflavin bazı besinlerde doğal olarak bulunur, bazı besinlere eklenir ve besin takviyesi olarak bulunur. Bu vitamin, iki ana koenzimin, flavin mononükleotidin (FMN; riboflavin-5'-fosfat olarak da bilinir) ve flavin adenin dinükleotidin (FAD) temel bir bileşenidir.

VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ

  • Hücresel fonksiyon
  • Büyüme ve gelişme
  • Yağların, ilaçların ve steroidlerin metabolizması

!!! Et bazlı gıdalardan ziyade sebze bazlı gıdaların alınmasından sonra daha fazla riboflavin üretilir

Önerilen Alımlar

  • 19 yaş ve üstü yetişkinler için önerilen miktar, erkekler için günde 1,3 mg ve kadınlar için günde 1,1 mg'dır. Hamilelik ve emzirme için miktar sırasıyla günde 1,4 ve 1,6 mg'dır.

Kaynakları

Özellikle riboflavin açısından zengin besinler arasında;

  1. Yumurta,
  2. Organ etleri (böbrekler ve karaciğer),
  3. Yağsız etler
  4. Süt bulunur.
  5. Ayrıca yeşil sebzeler de riboflavin içerir.

!!!Riboflavin suda çözünür olduğu için, yiyecekler kaynatıldığında pişirme suyunda buharda veya mikrodalgada olduğu gibi başka yollarla hazırlandıklarında yaklaşık iki kat daha fazla riboflavin içeriği kaybolu

Diyet takviyeleri

  • Riboflavin birçok diyet takviyesinde mevcuttur. 
  • Riboflavinli multivitamin/multimineral takviyeleri genellikle 1.3 mg riboflavin sağlar.
  • Sadece riboflavin veya B-kompleks vitaminleri (riboflavin içeren) içeren takviyeler de mevcuttur. 
  • Çoğu takviyede riboflavin serbest formdadır, ancak bazı takviyelerde riboflavin 5'-fosfat bulunur.

Riboflavin Eksikliği

Yetersiz alıma ek olarak, riboflavin eksikliğinin nedenleri arasında endokrin anormallikleri (tiroid hormon yetersizliği gibi) ve bazı hastalıklar sayılabilir.

Riboflavin eksikliğinin (ariboflavinoz olarak da bilinir) belirti ve semptomları arasında cilt bozuklukları, hiperemi (aşırı kan) ve ağız ve boğazda ödem, açısal stomatit (ağız köşelerinde lezyonlar), keiloz (şişmiş, çatlamış dudaklar), saç dökülmesi, üreme sorunları, boğaz ağrısı, kaşıntılı ve kırmızı gözler ve karaciğer ve sinir sisteminin dejenerasyonu vardır

Riboflavin eksikliği olan kişilerde tipik olarak diğer besinlerin eksiklikleri vardır, bu nedenle bu belirti ve semptomların bazıları bu diğer eksiklikleri yansıtabilir. Şiddetli riboflavin eksikliği, azalan flavin koenzim seviyeleri yoluyla diğer besinlerin, özellikle diğer B vitaminlerinin metabolizmasını bozabilir. Riboflavin eksikliği şiddetli ve uzun süreliyse anemi ve katarakt gelişebilir 

Yetersizliği Riski Altındaki Gruplar

1.Vejetaryen sporcular

Egzersiz, riboflavin kullanan metabolik yollarda stres yaratır.Vejetaryen sporcuların, bu besin maddesine artan ihtiyaçları nedeniyle ve bazı vejetaryenler tüm hayvansal ürünleri (süt, yoğurt dahil olmak üzere) hariç tuttukları için riboflavin eksikliği riski altında olduğunu belirtmektedir.

2.Hamile, emzikli kadınlar ve bebekleri

Et veya süt ürünlerini nadiren tüketen hamile veya emziren kadınlar, hem annelerin hem de bebeklerinin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilen riboflavin eksikliği riski altındadır. Örneğin hamilelik sırasında riboflavin eksikliği preeklampsi riskini artırabilir.

Hamilelik sırasında riboflavin eksikliği veya düşük diyet alımı (günde 1,2 mg'dan az) olan annelerin bebeklerinde eksiklik ve bazı doğum kusurları (kalbin çıkış yolu kusurları gibi) oluşabilir.

3.Vegan olan ve/veya az süt tüketen kişiler

Et ve süt ürünleri tüketen kişilerde, bu gıdalar diyette önemli bir oranda riboflavin sağlar. Bu nedenle, gelişmekte olan ülkelerde yaşayan ve sınırlı et ve süt ürünleri alımına sahip kişilerde riboflavin eksikliği riski artar.Gelişmiş ülkelerde veganlar ve az süt tüketenler de riboflavin yetersizliği riski altındadır.

4.Riboflavin taşıyıcı eksikliği olan kişiler

Riboflavin taşıyıcı eksikliği nadir görülen bir nörolojik bozukluktur. Bebeklik ve genç erişkinlik arasında başlayabilir ve işitme kaybı, bulbar felç (bir motor-nöron hastalığı), solunum güçlükleri ve diğer semptomlarla ilişkilidir. Sonuç olarak, bu hastalar riboflavini uygun şekilde ememez ve taşıyamazlar, bu nedenle riboflavin eksikliği geliştirirler. Riboflavin taşıyıcı eksikliği için bir tedavi olmamasına rağmen, yüksek doz riboflavin takviyesi, özellikle semptom başlangıcından hemen sonra başlandığında, bu popülasyonda hayat kurtarıcı bir tedavi olabilir.

Aşırı Riboflavinden Kaynaklanan Sağlık Riskleri

Besinlerden alınan riboflavin, önerilen miktarlardan fazla alındığında, gözlemlenebilir toksisiteye sahip değildir, bunun nedeni muhtemelen riboflavinin çözünürlüğünün ve gastrointestinal kanalda emilme kapasitesinin sınırlı olmasıdır.

İlaçlarla Etkileşimler

Riboflavin'in ilaçlarla klinik olarak ilgili herhangi bir etkileşimi olduğu bilinmemektedir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan