Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Sağlık İçin Su İçin
Kübra Güler 12.11.2013 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Sağlık İçin Su İçin

Su, diyette bütün besin ögelerinden daha fazla bulunmalıdır. Normalde bütün metabolik süreçlerde gerekli olan su, özellikle beden ağırlığının korunmasında çok önemlidir.

Sağlık İçin Su İçin

Su, insan vücudunda ve yeryüzünde en fazla bulunan maddedir. Ortalama olarak yetişkin bir insanın vücudunda %55-75 oranında su bulunur. İnsan besin almadan haftalarca yaşayabilmesine karşın, susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Vücutta %1'lik kayıpta susama hissi başlar. Ancak susama hissi gelişmeksizin su tüketimi sağlanmalıdır. Bedendeki suyun %10'u yitirildiğinde yaşam tehlikeye girer, eksiklik %20 olduğunda ölüm kaçınılmazdır.

 

Besinlerin ağızdan alınmasından hücre içinde kullanımına değin tüm aşamalarda suya gerek vardır. Sindirimin başlaması, sürdürülmesi, sindirilmeyen ögelerin taşınması, sindirilenlerin kana emilmesi suyu gerektirir. Ağız, gözler, burun gibi vücut dokularının nemlenmesi su ile sağlanır. Bunlar dışında da bir çok metabolik süreçte vücutta suya gereksinim vardır.

 

Su, diyette bütün besin ögelerinden daha fazla bulunmalıdır. Normalde bütün metabolik süreçlerde gerekli olan su, özellikle beden ağırlığının korunmasında çok önemlidir. Uygun ağırlığın sağlanması ve korunmasında bedensel etkinlik zorunludur. Bedensel hareket metabolizmayı hızlandırdığından vücutta su kaybı artar. Kaybolan suyun yerine konması zorunludur.

 

Yaşa, cinsiyete, ağırlığa, boya, alınan ve harcanan enerjiye göre değişse de günlük ortalama 8-10 bardak su alımı gereklidir. Ayrıca zayıflamak isteyen kişilerde yemek öncesi ve sırasında içilen su midede doluluk hissi oluşturduğundan açlık duygusunu bastırır ve bireyin daha az yemesine yardımcı olur. İçilen suyun sıcaklık derecesi kişinin tercihine bağlıdır. Sıcak veya soğuk olması birşeyi değiştirmez. Fakat çok soğuk su bazı bireylerin sindirim sisteminde rahatsızlıklara neden olabilir.  

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir