Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Sağlıklı Kilo Verme
Diyetkolik Diyetisyenim 03.09.2014 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Sağlıklı Kilo Verme

Sağlıklı kilo vermek için ne yapmalı?

Günümüzde şişmanlık birçok kişinin problemi olduğundan, diyet yapmak da oldukça sık karşılaşılan bir davranış halini almıştır. Diyet yapan kişilerin genellikle yanıldıkları nokta ise, kilo verme konusunda hedeflerine çok kısa sürede ulaşabileceklerini düşünmeleridir. Ancak yıllar boyunca sürdürülen yanlış beslenme alışkanlıkları ile bozulan metabolizmanın, bir veya iki ay gibi kısa sürede düzelebilmesi ne yazık ki imkânsızdır. Bu nedenle biraz sabır göstererek sağlıklı beslenme alışkanlıkları benimsenmeye çalışılmalı, bunun yanı sıra sağlıklı kilo verme hedefine ulaşabilmek için vücutta su ve kas kaybına yol açan sağlıksız diyetler yerine yağ kaybı sağlamaya yönelik diyetler tercih edilmelidir. Ayrıca kilo verdikten sonra ulaşılan kiloyu korumanın da önen taşıdığı unutulmamalıdır.

Sağlıklı Kilo Verme Yolları

Sağlıklı kilo vermek için öncelikle ağırlık artışı önlenmeli ve daha sonra ağırlık kaybı hedeflenmelidir. Gereken tetkikler yapıldıktan sonra, eğer kişide bir sağlık sorunu olduğu ortaya çıkarsa (kolesterol, trigliserit yüksekliği, demir eksikliği vb.), kişinin diyeti hastalığına uygun olacak şekilde beslenme alışkanlıkları, sosyo-ekonomik durumu, yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite düzeyi de dikkate alınarak düzenlenmelidir. Bu durum diyetin kişiye özel olduğunu gösterir.

Kilo fazlalığı olan kişilerde, kilo verme hedefine yönelik bir diyet uygulanmadan önce boylarına uygun orandaki ideal ağırlıkları hesaplanmalıdır. Bunun için kullanılan en yaygın yöntem beden kitle indeksi (BKI)’dir. Beden kitle indeksi, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğu değerinin karesine bölünmesiyle bulunur:

BKİ = Kilo / Boy x Boy,

BKİ sonuçları 25 ile 29,9 arasında ise kişi kilolu; sonuçlar 30 ve üzerinde ise kişi obez demektir.

Sağlıklı kilo verme programı, karbonhidrat, protein, yağ, posa, vitamin ve mineral yönünden yeterli besinleri içermeli ve aynı zamanda bireyin beslenme alışkanlıkları ile de örtüşmelidir. Sağlıklı bir sonuç alabilmek için, haftalık kilo kaybının 0,5-1 kg arasında seyretmesi ve bu kaybın vücuttaki yağlardan olması gerekir. Bunun belirlenmesinde “bioelektrik empedans sistemi” denilen ve vücut bileşimini analiz eden özel bir tartı kullanılır. Her hafta bu şekilde yapılan ölçümlerle verilen kiloların yağ dokusundan mı yoksa kas dokusundan mı olduğu belirlenerek, kişilerin beslenme programları bu yönde düzenlenmelidir.

Kilo Verme Sürecinde Önemli Noktalar

  • Kısa sürede çok kilo vermek, sağlık açısından tehlikelidir. Önemli olan düzenli ve yeterli beslenerek forma girmektir.
  • Kilo vermenin ve formda kalmanın sırrı alışkanlıkları kalıcı olarak değiştirebilmektir. Yeme alışkanlıklarında yapılan küçük değişiklikler mucizeler yaratabilir. Doğru beslenme alışkanlıkları kazanılmadığı sürece kilo problemi kişinin yaşamı boyunca sürebilir. Bu nedenle diyetisyen ve doktor kontrolünde bir beslenme programı uygulanması ve kişinin kendi kendine kilo yönetimini öğrenmesi en doğrusu olacaktır.
  • Kilo verdikten sonra “Fazla kilolarımdan kurtuldum, artık dilediğim gibi yiyebilirim.”  düşüncesine sahip olmamak gerekir. Tüketilen miktarlara her zaman dikkat edilmelidir.
facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir