Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Sağlıklı ve Formda Bir Sonbahar
BURCU ASLAN 08.11.2014 2 dakikada okunur
yorumlar
5
kaydet

Sağlıklı ve Formda Bir Sonbahar

Vücudumuz mevsim değişikliklerine alışmaya çalışırken bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliriz. Peki, sonbaharı sağlıklı geçirmek için neler yapabiliriz?

Mevsime adeta bir Londra havasının hâkim olmasıyla sonbaharı iyice hissetmiş olduk! Yaşadığımız mevsim değişiklikleriyle beraber, vücudumuzun bu değişimlere alışma sürecinde birtakım sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliriz. Hafif nezle, grip, soğuk algınlığı gibi durumlar bağışıklık sistemimizi zorlayabilir ve besin ögelerinin eksikliği böyle zamanlarda daha çok etkisini gösterir. Diğer yandan, yine hava değişimleriyle birlikte özellikle nem artışı kendimizi halsiz-hissetmemek-icin-saglikli-beslenme-neden-onemlidir">yorgun hissetmemize sebep olur. Bu gibi durumlarda size önerim kan değerlerinize baktırmadan suplement (besin destek ürünleri) veya vitamin kullanmamanız olacaktır. Peki, bu sorunların önüne geçmek için ne yapabiliriz?
 

C vitamini

Yeterli ve düzenli tüketildiğinde, bahar yorgunluklarına karşı ve direnci artırmak için birebirdir. Özellikle sigara içen kişilerin C vitamini ihtiyacı daha da artar. Maydanoz, kuşburnu, çayınıza atacağınız limon dilimleri, yeşil biber gibi besinler C vitamini açısından zengin besinlerdir.
 

4 saatten fazla aç kalmayın

Öğünler arasında olması gereken en ideal süre 2,5 saattir.
 

Günde 2,5-3 litre su

Yaklaşık 12-15 su bardağına denk gelir. Su, vücuttaki toksinleri atmak için birebirdir. Diğer yandan, özellikle çok fazla kahve ve çay tüketenlerin, kafein içeriğinden dolayı tüketimlerine dikkat etmelerini öneririm. Fazla kafein su ihtiyacını artırır ve kalp çarpıntılarına sebep olabilir.
 

Uyku düzeni

Sonbahar yorgunluklarının bir diğer sebebi de uyku düzeni ile ilgilidir. Sağlıklı bir şekilde 8 saat uyumak vücut için yeterli olacaktır. Gece 23.00-.01.00 arasında uykuya yatıp, sabah güneşin doğuşuyla uyanmak en ideal uyku düzenidir.
 

Bitkisel proteinler

İmmün sistemi (bağışıklık sistemi) güçlendirmeye yardımcı olur. Mesela kalori/nohut-etli">nohut, mercimek, kuru fasulye gibi besinler iyi birer lif kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken diğer besin ögeleri magnezyum, çinko, B vitamini, C vitamini ve E vitaminidir. Bunlar maydanoz, turunçgiller, brokoli, kabak, yeşil biber, karnabahar, roka gibi besinlerde bulunur.

Yeşil çay

Alerjileri önleyip, grip ve soğuk algınlığına karşı direnci artırdığından günde 1 fincan kadar tüketilebilir.
 

Yürüyüş

Havalar yazın olduğu gibi yüksek sıcaklıkta olmadığına göre, yürüyüş yapmamak için bir bahane de kalmadı demektir. Sabahları hava yağmurlu bile olsa yağmurluklarımızı giyip, mis gibi havayı içimize çekerek 30-45 dakika yaklaşık 7000-10000 adım yürümek güne daha enerjik başlamanızı sağlayacak ve fiziksel aktivite ile kalori yakmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bu sayede bağırsak hareketleriniz de düzene girecek ve sindirim sisteminiz sağlıklı bir şekilde çalışacaktır.


Uzak durun: Stres

Bahar yorgunluğunu tetikleyen ve motivasyonu düşüren en kötü düşmandır! Hayata pozitif yaklaşmanızı öneriyor ve mutlu günler geçirmenizi diliyorum...

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

Burcu Aslan

Burcu Aslan Merhaba Burak Bey , tek yönlü beslenmeyi hiçbir diyetisyen uygun görmemektedir. Benim önerim her zaman uygulayabileceğiniz bir sağlık beslenme programıyla kilo vermenizdir. Beden Kitle İndeksiniz 28 bu sizin sağlığınızı olumsuz etkileyebilir bu sebeple %50 oranında karbonhidrat , %25 protein %25 oranında yağ içeren bir program sizin için uygun olacaktır. Haftada 3 kez egzersiz mutlaka olmalıdır. Aynı zamanda lif oranına da dikkat etmeniz gerekir . Lif içeriği yüksek besinler tercih edebilirsiniz. . Yaşınız metabolizmanız için avantaj unutmayın hemen bir sağlıklı beslenme ve zayıflama programına başlayın :) Bize güvenebilirsiniz .

27.11.2014
Yanıtla
Burak Erdem

Burak Erdem Merhaba Burcu Hanım, Çok araştırdığım ancak hâlâ cevabını bulamadığım bir soru bulunmakta. 181 boy 92 kilodayım yaşım 25. 75 kilo civarına düşmeyi hedefledim daha önce 20 kilo vermiştim ancak geri aldım. Benim sorum uygulayacağım diyette karbonhidrat ve protein değerleri nasıl olmalı. Proteinle zayıflama ve karbonhidratla zayıflama gibi birçok diyet listeleri var. Karbonhidrat değeri düşük mü yüksek mi beslenmeliyim. Şimdiden teşekkürler.

12.11.2014
Yanıtla
Hatice Zor

Hatice Zor teşekkürler ama işte iştah sorunum olmadığı için spor da yapıyorum ondan sormak istedim.. teşekkürler :)

11.11.2014
Yanıtla
Burcu Aslan

Burcu Aslan Merhaba Hatice Hanım , Kilo almak için protein tozu veya karbonhidrat tozu kullanmak çok doğru değil bu tarz supplementler spor yapıldığında beslenmeyle karşılanamayacak durumda takviyeyi sağlar. Sizin sağlıklı kilo almanız için yeterli ve dengeli beslenmeniz gerekir. İştah probleminiz var ise bunun için uygun vitamin ve mineralleri almanız gerekir. Benim önerim kimyasallardan yana değil yani kullanmamanızı öneririm . Uygun kilo alma diyeti uygulanabilinir. Şimdiden mutluluklar dilerim :)

10.11.2014
Yanıtla
Hatice Zor

Hatice Zor burcu hanım ben hemşireyim 25 yaşındayım 170 boy 48 kilo ve5 kilo almak istiyorum çok yoğun çalışıyorum öğünlerim pek düzenli değil düğünüm var kilo almak istiyorum bikaç ay içinde.. sizce protein veya karbonhdrat tozu kullanmak sakıncalı mı hangisini önerirsiniz

09.11.2014
Yanıtla

İlgini Çekebilir