Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Sahursuz Olmaz!
Diyetkolik Diyetisyenim 09.07.2013 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Sahursuz Olmaz!

Sıcak yaz aylarına denk gelen Ramazan ayı boyunca sahuru ihmal etmemelisin. Açlık süresinin uzun ve havaların sıcak olması nedeniyle bu dönemde sağlığına dikkat etmeden oruç tutman risklidir.

Ramazan süresince açlık süresinin uzun olması, daha az hareketli bir yaşam, su tüketiminin sınırlı olması ve uyku halinin daha çok olması metabolizma hızını yavaşlatır. Sahura kadar uyumak yavaşlayan metabolizmanın daha da yavaşlamasına sebep olabilir. İftardan sonra sahura kadar uyumamak bu süre zarfında metabolizmanın daha da yavaşlamasına engel olacaktır. Sahura hiç kalkmadan oruç tutan bir kişi uzun sürecek olan açlık süresini daha da uzattığından, enerji deposu olması gerekenden daha çabuk tükenecektir. Unutulmamalıdır ki açlıkta vücut ilk olarak depo karbonhidratlarını harcayarak enerji gereksinimini karşılar.

Özellikle oruç tutan kişilerde bu depo karbonhidratlar günün ilk saatlerinde tükenir. Bu nedenle uzun süren açlık ile kan şekeri düşer bununla beraber başa ağrısı, halsizlik, uyku hali ve dikkat dağınıklığı başlar. Sahura kalkmak açlık süresini kısaltmak ve bu mekanizmanın daha geç devreye girmesi açısından önemlidir.

Peki sahurda neler yenmeli?

Günün başlangıcı olan sahur hafif bir kahvaltı niteliğinde olmalıdır. Yağlı, şekerli, tuzlu besinlerden kaçınmak oruç süresinde oluşacak susuzluğu biraz da olsa engelleyecektir. Protein içeriği yüksek besinler midenin boşalmasını geciktirdiği için tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar. Sahur öğününüzde protein kalitesi en yüksek olan yumurtaya yer vermek bu açıdan oldukça önemlidir. Bunun yanında peynir, süt, kalori/yogurt-tam-yagli">yoğurt gibi gıdalar iyi bir tercih olabilir.

Sahurdan sonra yatılacağı için iftardan kalma yağlı besinler veya börekler tüketilmesi  hazmı zorlaştırır ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu nedenle hafif bir öğün ile sahur yapmak hem daha kaliteli bir uyku için hem de ramazan boyunca daha sağlıklı hissedebilmek için gereklidir.

Normal hayatımızda da önemli olan sıvı tüketimi ramazan ayı boyunca daha da dikkat edilmesi gereken bir konudur. Sahur 14-15 saatlik açlık ve susuzluktan önce yapılan son öğündür. Bu nedenle sahurda içilen su miktarı ve ne zaman içildiği de oldukça önemlidir. Eğer sen de oruç tutuyorsan sahura başlamadan önce 2 su bardağı su içmelisin. Böylelikle sahurdan sonra içmek isteyeceğin su miktarını azaltmış ve mide hacminin genişlemesi önlemiş olacaksın.

Sahurda meyve tüketimine de yer vermek gerekir. Posa ve su oranı daha fazla olan meyveler tercih listenin başında gelmelidir. Ancak sahurda tüketilecek meyve 1 porsiyonu geçmemelidir. Karpuz sıcak yaz aylarına denk gelen ramazan ayında sahur için iyi bir alternatif olabilir.

Sahurda ve iftarda ekmek tercihini tam tahıllı ekmeklerden yana kullanmak daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Sahurda tüketeceğin tam tahıllı ekmek beyaz ekmek ve ramazan pidesine oranla daha uzun süre tok kalmanı sağlayacaktır.

Sahurda tüketilecek 3-4 bardak çay veya kahve susuzluk hissinin daha çabuk oluşmasına sebep olacaktır. Sahurda içecek tercihini su veya süt olarak kullanmak bundan dolayı daha doğru olacaktır.

Günün Tüyosu:

Sağlıklı  bir sahur menüsü;

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir